Blog Profesia.sk
aug
1

4 tipy na to, ako si uľahčiť štúdium cudzieho jazyka

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky:
4 tipy na to, ako si uľahčiť štúdium cudzieho jazyka
Či už ste večný začiatočník, skúsený speaker alebo multijazykový génius, je potrebné svoje jazykové zdatnosti neustále zlepšovať a prehlbovať. Môžete si vybrať hodiny strávené pri stole nad knihami alebo si zvolíte bezbolestné metódy, vďaka ktorým sa vám cudzí jazyk dostane pod kožu.

Vedeli ste, že najväčší polyglot všetkých čias ovládal až 200 jazykov, pričom v rovnej stovke jazykov sa dokáže aj rozprávať? Uvádza to portál polyglot.com, ktorý spája nadšencov pre výučbu cudzích jazykov. Vytvára komunity, ponúka podporu native speakrov pri konverzáciách a organizuje online i offline jazykové eventy. Pridáte sa?

1. V originálnom znení

Príjemnou a bezbolestnou metódou na výučbu cudzích jazykov je sledovanie filmov a seriálov v ich originálnom znení. Pri dôvtipnej francúzskej komédii alebo bizarnom akčnom filme od kórejských tvorcov sa na vás môže nalepiť viac slov, slovných spojení a fráz ako na nudnej vyučovacej hodine. Táto vzdelávacia metóda má i ďalšie výhody. Pri vyučovaní môžete sedieť v objatí blízkej osoby a jesť pri tom popcorn.

Navyše, rozhovory postáv si môžete kedykoľvek pretočiť, aby ste si novú frázu znovu zopakovali. Ak ste v kategórii začiatočník alebo pokročilý, pustite si k filmu aj anglické titulky a váš mozog začne rýchlejšie spájať text a hovorené slovo.

2. Vzdelávanie cez aplikáciu kedykoľvek a kdekoľvek

Nescrollujte vo voľnom čase sociálne siete, otvorte si aplikáciu určenú na výučbu cudzieho jazyka a strávte svoj čas užitočnejšie. My odporúčame Duolingo. Aplikáciou vás sprevádza zelená sova. Tá vám ihneď po otvorení ponúkne jazyky, v ktorých sa môžete vzdelávať.

Aplikácia nie je dostupná v slovenčine, pre začiatočníkov odporúčame zvoliť český jazyk. V úvode si vyberiete čas, ktorý plánujete výučbe venovať. Na výber máte ležérnych päť alebo intenzívnych 20 minút denne. Ak nie ste úplný začiatočník, odporúčame vám otestovať sa rýchlym päťminútovym testom. Vďaka nemu aplikácia overí vašu jazykovú úroveň. Duolingo žne úspech vďaka hravým prvkom a gamifikácii, ktorá je v aplikácii veľmi prítomná. Získavate body za správne odpovede a strácate životy, ak odpoviete nesprávne.

Mobilných aplikácii, ktoré slúžia na výučbu cudzích jazykov, je viacero. Napríklad interaktívna Babbel, farebná Rosseta Stone či konverzačná HelloTalk. Zo všetkých spomínaných je však najjednoduchšou a najinteraktívnejšou práve Duolingo.

3. Anglicky hovoriaci kamarát a domáci jazykový kurz

Vďaka otvoreným hraniciam a cestovaniu sa aj vo vašom okolí vyskytujú známi z Anglicka, Talianska či Španielska. Stretávajte sa pri voľnočasových aktivitách, hovorte s nimi v cudzom jazyku o bežných témach, preberajte zážitky, prerozprávajte si príbehy. Okrem toho, že s vami cudzinci rozprávajú svojím materinským jazykom, veľmi rýchlo vás opravia pri nesprávnej výslovnosti. Naučia vás používať frázy, ktoré využijete pri každodennej komunikácii.

Ak je váš partner či partnerka jazykovo zdatný, skúste si dať jeden týždeň rozhovorov v cudzom jazyku. Zvládnete túto výzvu?

4. Knihy & podcasty & hudba    

Ak ste knihomoľ, cudzí jazyk sa na vás nalepí bezbolestne aj vďaka cudzojazyčným knihám. V knižke si ceruzkou vyznačte slová, ktorých význam nepoznáte a neviete ho z kontextu vydedukovať.

V prípade, že trávite veľa času so slúchadlami na ušiach, započúvajte sa do zahraničných podcastov. Nie je podstatné, aby ste rozoznali každé slovo. Dôležité je, aby ste pochopili kontext. Počúvanie piesní taktiež pomôže k zlepšovaniu jazykových schopností a daností. Aby toto učenie malo efekt, nájdite si preklady v slovenčine a skontrolujte, či správne rozumiete významu zhudobnených viet.

Tip na záver: Nastavte si do svojho telefónu jazyk, v ktorom sa chcete zdokonaľovať. Držíte to v rukách predsa každý deň.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook