Blog Profesia.sk
nov
2

Poznáte referral program? Prečo sa firmám oplatí?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Pracovný život | Značky: ,
Poznáte referral program? Prečo sa firmám oplatí?
Odporúčania sú skvelé pre obchodníkov aj marketérov. Odporúčania sú perfektné pre zamestnancov i zamestnávateľov. Odporúčania sú dôveryhodné a ocenené. Na odporúčaniach je založený referral program, vďaka ktorému zamestnávateľ ušetrí náklady a zamestnanec je (finančne) motivovaný priniesť do firmy kvalitných ľudí. Uvítali by ste referral program ako pracovný benefit aj vo vašej práci?

Odporučte a budete odmenení

Pod referral programom rozumieme odporúčania uchádzačov a uchádzačiek o ponúkané pracovné miesta. Ide o benefit, v rámci ktorého interní zamestnanci firmy odporúčajú iným ľuďom pracovné miesto v spoločnosti, v ktorej pracujú.

Nezáleží pritom, či miesto odporúčate blízkemu pri náhodnom stretnutí alebo ho zdieľate na vlastných sociálnych sieťach. Uchádzačom môže byť spolužiak z vysokej školy alebo bývalá kolegyňa. Ak ste zamestnanec a odporučíte kvalitného uchádzača, dostane odmenu. Oplatí sa firme platiť za odporúčania?

Odporúčanie je skvelý nástroj 

Pre obchodníkov, pre marketérov, pre mamičky na materskej dovolenke aj pre milovníkov áut. Odporučila vám blízka osoba autosedačku, nový jazykový kurz alebo pracovnú pozíciu vyhlásenú v jej spoločnosti? Je pravdepodobné, že túto informáciu budete považovať za veľmi dôveryhodnú.

Vaša blízka osoba tento produkt, službu či život vo firme už vyskúšala a viaže ju k nej pozitívne spojenie. Podľa Finances Online až 92 % spotrebiteľov dôveruje odporúčaniu ľudí, ktorých osobne pozná. Takmer 70 % ľudí, ktorí majú pozitívnu skúsenosť so značkou či spoločnosti, by ju odporučilo ďalej. Šťastní a spokojní zamestnanci sú tí najlepší ambasádori značky svojho zamestnávateľa.

Obojstranne výhodný a výnosný referral program

Referral program je výhodný pre zamestnávateľa i zamestnanca – obe strany z neho totiž čerpajú iba výhody. Viete aké?

  • Zamestnávateľ šetrí náklady 

Ak v spoločnosti chýba odborník, HR manažér zverejní ponuku na pracovnom portáli, osloví profesionálnu personálnu agentúru alebo využije na hľadanie headhuntera. Čím odbornejšia pozícia, tým náročnejšie je nájsť fundovaného človeka. Faktúra od profesionálnej personálnej agentúry či headhuntera nie je nízka. Náklady spojené s odmenou zamestnanca za odporúčanie uchádzača budú minimálne 10-násobne nižšie.

  • Kvalitný človek zo spoľahlivého zdroja

Zamestnanec sa za človeka, ktorému predostrel pracovnú ponuku, nevie zaručiť na 100 %. Avšak pozná ho zo školských lavíc, vysokoškolských cvičení alebo spoločných porád v bývalom zamestnaní. Vie, z akého je prostredia, ako reagoval na nové výzvy či prekážky, pozná jeho povahu. Je pravdepodobné, že to bude kvalitný človek zo spoľahlivého zdroja.

  • Vzťahy vo firme prekvitajú 

Keď odporučíte prácu vo firme svojmu známemu, nebude vám prekážať, ak s ním budete tráviť niekoľko hodín denne. Medziľudské vzťahy na pracovisku sa nenaštrbia príchodom nového člena. Skôr naopak.

  • Motivovaný zamestnanec = šťastný zamestnanec

K výplate vám cinke odmena za odporúčanie známeho na pracovnú pozíciu. Malá snaha ocenená nemalými financiami vás posmelí a motivuje k lepším pracovným výkonom. Priniesli ste firme kvalitného kandidáta, o ktorom ste presvedčení, že je tým správnym. A ešte ste si aj slušne privyrobili.

  • Pôjde to rýchlejšie 

Mnohé informácie o uchádzačovi odovzdá zamestnanec HR manažérovi ešte predtým, než odosiela pozvánku na pracovný pohovor. Vo firme už vedia, kde a na akých projektoch potenciálny uchádzač či uchádzačka pracovala, čo sa mu/jej podarilo vyriešiť a aké má skúsenosti. Proces obsadzovania novej pracovnej pozície prebehne rýchlejšie.

Pracovný benefit v IT a obchode

Podľa údajov portálu Profesia.sk sa za posledných 6 rokov referral program ako pracovný bonus vyskytoval približne v 2 – 4 % pracovných inzerátoch. Výrazne menej ako dovolenka navyše, karta Multisport či iné benefity od zamestnávateľa. Aj keď ide o nízke percento, tento trend zaznamenal stúpajúcu tendenciu.

Ak sa na internú štatistiku pozrieme z pohľadu pracovných pozícií, čísla sú zaujímavejšie. Až v 31 % pracovných ponúk v oblasti informačných technológií je uvedený referral program ako pracovný benefit. V tesnom závese je uvedenie v 30 % pracovných ponúk v oblasti obchodu, nasleduje manažment s 12 %. Ide o pracovné pozície, pri ktorých je odporúčanie uchádzačov pre nové pracovné miesto extra cenné.

Dopyt po skúsených zamestnancov v IT sfére je veľmi vysoký. Zároveň v IT oblasti pôsobí množstvo odborníkov, ktorí majú medzi sebou vytvorenú silnú sieť kontaktov. V tejto oblasti je veľká šanca, že dobrý IT správca pozná dobrú IT správkyňu.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook