Blog Profesia.sk
jún
11

Práca v zahraničí na vlastnú päsť? Máme pre vás 7 odpovedí na najčastejšie otázky

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Práca v zahraničí na vlastnú päsť? Máme pre vás 7 odpovedí na najčastejšie otázky
Pracovná stáž v Nemecku, letná brigáda na Jadrane, nový job v Prahe, pre dobrodruhov dokonca možnosť zamakať si na rybárskej lodi v Nórsku. A čo tak stať sa digitálnym nomádom? Pracovné príležitosti v zahraničí sú dnes pre nás samozrejmosťou.

Tisíce Slovákov sa preto každoročne vyberajú do cudziny objavovať nové kultúry, získať nové skúsenosti, zdokonaliť sa v cudzom jazyku, hľadať zaujímavé pracovné príležitosti a v neposlednom rade dobre si zarobiť.

Zaujímate sa aj vy o prácu v zahraničí? Zvažujete možnosť vycestovať na letnú brigádu, prax alebo sa zamestnať dlhodobo? Práve pre vás sme pripravili odpovede na 7 najdôležitejších otázok.

1. Oplatí sa vôbec vycestovať za prácou? 

S prácou v zahraničí je spojených množstvo príprav, ktoré si vyžadujú veľa času a energie a veľa povinností, ktoré treba splniť. Môže ísť o skutočnosť, že si hľadáte prácu v cudzom prostredí, (ne)znalosť jazyka, administratívne a iné povinnosti voči prijímajúcemu štátu, vysoké vstupné a následne vyššie životné náklady, absencia známostí alebo politická neistota (Brexit). Na toto všetko treba myslieť.

Navyše, v súčasnosti zaznamenávame trend, pri ktorom sa množstvo Slovákov rozhoduje pre návrat na Slovensko, ktorý podporujú viaceré iniciatívy štátu a tretieho sektora. Nezabudnite aj na to, že zamestnanosť u nás dlhodobo prekonáva historické rekordy a pracovné príležitosti na Slovensku nikdy neboli lepšie ako teraz. Ak sme vás nebodaj od cesty do zahraničia odradili, vieme, kde nájdete najlepšie pracovné ponuky 😊

2. Aké sú moje pracovné možnosti?

S prácou v zahraničí máme mnohí automaticky spojené predovšetkým pracovné pozície s nižšou kvalifikáciou. Štatistiky však dokazujú, že mnohí Slováci sa v cudzine uchytili na sofistikovanejších pracovných miestach v banke či v administratíve. Žiadané sú tiež úzko špecializované povolania ako napr. IT pozície, lekári, zdravotné sestry a ošetrovateľky, vodiči kamiónov a pod. Pred výberom práce preto zvážte, aké sú vaše profesijné predpoklady, vzdelanie a jazykové schopnosti.

práca v zahraničí

3. Mám využiť služby personálnej agentúry?

Pre niekoho môže byť odchod za hranice bez vopred zabezpečenej práce nepredstaviteľný. Tisícky Slovákov sa preto každoročne obracajú na personálne agentúry. V ich ponuke môžete nájsť sezónne práce, dlhodobé či turnusové zamestnania alebo možnosť práce na krátkodobých projektoch, pri ktorých sa môžete zoznámiť s prostredím v konkrétnej krajine, získať lepší prehľad o pracovných príležitostiach či nadviazať známosti, ktoré vám môžu s prácou v zahraničí pomôcť. Personálne agentúry vám často zabezpečujú nielen prácu, ale aj ubytovanie a dopravu a mnohé poskytujú služby koordinátora priamo na pracovisku, na ktorého sa môžete obrátiť s prípadnými problémami. O tom, ako si vybrať spoľahlivú personálnu agentúru, sa môžete dočítať v našom článku 5 otázok, ktoré sa spýtajte agentúry, kým odídete pracovať do zahraničia.

4. Na akej úrovni by som mal ovládať cudzí jazyk?

Aj v Profesii sa niekedy stretneme s dopytom po pracovných ponukách do zahraničia bez znalosti cudzieho jazyka. Takýchto príležitostí je však veľmi málo a sú viac menej obmedzené len na niektoré nižšie kvalifikované pracovné pozície, napr. balič v sklade a pod.

Avšak ak sa za hranicami plánujete zdržať dlhodobo a máte väčšiu ambíciu, ako sa len premávať medzi ubytovňou a pracoviskom, znalosť jazyka je nevyhnutná. Jeho ovládanie vám uľahčí návštevu úradov, obchodov, získanie nových kontaktov a mnoho ďalšieho. Ak odchádzate do krajiny, ktorej jazyk doma považujeme za exotický (napr. o takú švédčinu u nás denne nezakopnete), dobrá znalosť angličtiny by mala byť samozrejmosť. Aj preto je dobré vedieť, na akej úrovni je vaša angličtina a kde máte najväčšie rezervy.

5. Aké budú moje úvodné náklady? 

Letenka, transfer, hotel či ubytovňa, kaucia na byt, nájomné na tri mesiace dopredu, doprava, poistenie, strava alebo kartón horaliek na cestu 😉. To všetko sú výdavky, ktoré môžu hneď po príchode významne zaťažiť váš rozpočet. V prípade, že idete do cudziny pracovať na vlastnú päsť a bez vopred dohodnutej práce, je dôležité počítať s tým, že medzi vaším príchodom a prvou výplatou môže ubehnúť niekoľko týždňov či dokonca mesiacov.

Netreba sa preto spoliehať na rýchly zárobok, ale odísť s dostatočnou finančnou rezervou. Niektoré krajiny, ako napr. USA alebo Kanada, majú priamo vo svojich podmienkach pre vstup do krajiny uvedenú výšku sumy, ktorou musíte pri príchode disponovať a v prípade vyzvania ju aj preukázať (napr. zostatkom na účte).

V neposlednom rade myslite na to, že náklady na život sú v niektorých krajinách až násobne vyššie ako u nás. Ak sami nemáte dostatočnú finančnú rezervu, môžete túto situáciu riešiť pôžičkou z banky alebo od rodiny či známych. Myslite však na všetky riziká s tým spojené.

6. Aké sú moje práva a povinnosti? 

Pred cestou do zahraničia sa, žiaľ, nevyhnete návšteve niektorých úradov. Jedným z prvých bude zdravotná poisťovňa. Ako zamestnanec totiž odvádzate zdravotné odvody v tej krajine, v ktorej vykonávate pracovnú činnosť a je vašou povinnosťou sa na Slovensku odhlásiť. Konkrétne informácie ako postupovať nájdete na internetovej stránke vašej poisťovne. Rovnaká povinnosť platí, ak ste evidovaní na úrade práce či poberáte podporu v nezamestnanosti.

Pred odchodom myslite na cestovné poistenie, možnosť odhlásiť sa z platby mestu či obci za smeti alebo si môžete zažiadať o výpis z registra trestov, ktorý po vás budúci zamestnávateľ môže požadovať. So sebou si môžete zbaliť medzinárodný vodičský preukaz, referencie od zamestnávateľov (v zahraničí často vyžadované), doklady o vašom vzdelaní, atď. Pokiaľ sa chystáte do vzdialenejších destinácií, napr. USA, Kanada alebo Austrália, budete potrebovať pracovné víza, ktorých vybavenie môže trvať až niekoľko mesiacov.

7. profesia.svet 

Tešíme sa, že sme už vyše 20 rokov najväčší pracovný portál na Slovensku. Vo svete nás však tak dobre nepoznajú, preto ak si budete hľadať prácu v zahraničí, využijete predovšetkým domáce pracovné portály. Prehľad tých najväčších nájdete u nás na Kariére v kocke, kde sú rozdelené podľa jednotlivých krajín.

Pri hľadaní práce zároveň odporúčame popri reagovaní na jednotlivé pracovné ponuky aj intenzívne networkovať. Na sociálnych sieťach nájdete veľa skupín združujúcich Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Ich členovia zdieľajú informácie o možnostiach ubytovania, o povinnostiach voči štátu, niekedy aj konkrétne pracovné ponuky, či tipy na obchody, v ktorých si kúpite bryndzu na halušky 😊 Nové kontakty, ktoré môžete v týchto skupinách získať, vám uľahčia predovšetkým začiatok vášho pobytu v zahraničí.

chocholacek@profesia.sk
Lukáš Chocholáček
Customer Support Specialist
Profesia spol. s r.o.
Lukáš pracuje na oddelení Customer Care, kde zbiera a analyzuje zákaznícke podnety. Svoje spisovateľské ambície napĺňa občasným príspevkom do Profesia blogu. Vo voľnom čase ho nájdete liezť po horách, na pive alebo pri sledovaní najnovších trendov na sociálnych sieťach.
Všetky články autora

3 komentáre

  1. Pridal: Jozef | 27. júna 2019 14:41
    Odpovedať

    Pišete o pracu v zahraniči ale konkretne o platoch nie tak bima zaujimalo o platovich podmienkach ďakujem

    • Pridal: Lucia Belanová | 1. júla 2019 09:47
      Odpovedať

      Dobrý deň Jozef, platom sme sa v článku dopodrobna nevenovali, keďže ide o individuálnu záležitosť. Platové podmienky sa môžu líšiť podľa krajiny, v ktorej si prácu hľadáte, podľa pracovnej pozície, typu úväzku či zamestnávateľa. Ak si prácu v zahraničí hľadáte cez náš portál https://www.profesia.sk/praca/zahranicie/, tak pri väčšine pracovných ponúk nájdete uvedený ponúkaný plat, alebo jeho rozpätie. Vďaka tomu by ste mohli získať lepšiu predstavu. Ak si hľadáte prácu na lokálnych pracovných portáloch, tej ktorej krajiny, pri mnohých ponukách plat nájdete tiež. Taktiež si môžete vopred zistiť, aká je v danej krajine minimálna mzda či priemerná mzda. Ďakujem za komentár a želám príjemný deň.

  2. Pridal: Viktor Petrik | 31. augusta 2021 19:22
    Odpovedať

    Mate skusenosti niekto a Agenturou Prostaff? http://www.prostaff.sk Ponukli mi teraz pracu v Nemecku v Europaparku, tak by som chcel vediet ci tam niekto s nimi bol?

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook