Blog Profesia.sk
aug
1

Ako fungujú platové prieskumy

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Ako fungujú platové prieskumy
V médiách stále spomínajú, že priemerný plat vo vašom regióne je toľko a toľko eur, osobne však nepoznáte nikoho, kto by takú vysokú čiastku reálne zarábal? Prezradíme vám, ako správne interpretovať štatistiky.

Vďaka internetovému prieskumu platov na portáli Platy.sk máme v Profesii celkom slušnú databázu reálnych slovenských miezd. Preto sme pravidelným zdrojom analýz a detailných informácií pre médiá, keď sa novinári venujú problematike platového ohodnotenia. Naše štatistiky o priemerných platoch začali v posledných týždňoch zverejňovať aj regionálne médiá, pre ktoré sme dodávali aktuálne informácie z konkrétnych okresov.

Jeden takýto článok, o priemerných mzdách v okrese Humenné, vyvolal dosť rozvášnenú odozvu. Priemerný plat v regióne, ktorý je podľa prieskumu Platy.sk 745 eur, sa totiž čitateľom zdal privysoký a štatistiku teda automaticky označili za nepresnú, skreslenú, klamlivú, zavádzajúcu. Ako nám v e-maili vysvetľoval aj redaktor portálu Humenne.dnes24.sk, kde článok vyšiel, veľa ľudí v okrese pracuje za minimum, resp. ich plat iba málo prevyšuje 500 eur.

A tak som sa pre čitateľov pokúsil vysvetliť, ako vlastne platové prieskumy fungujú, čo vyjadruje priemer, medián, a čo môže celý výsledok skresliť. Viem, že ľudia neradi čítajú z grafov a tabuliek, no tentoraz to asi inak nepôjde. A náhoda chcela, že som si na mušku vzal práve okres, z ktorého pochádza aj naša šéfka Ivana. :)

Priemer

Priemerná hodnota platu môže byť výrazne ovplyvnená vysokými, hoci zriedkavými príjmami niekoľkých dobre zarábajúcich ľudí. Dokumentuje to nasledujúci graf, ktorý hovorí o tom, že najväčšia skupina zamestnancov Humenského okresu, takmer tretina, zarába v rozmedzí 401 – 600 eur mesačne v hrubom. Ako môžete vidieť, takmer dve tretiny zamestnancov zarábajú v rozmedzí 401 – 800 eur. Sú tu ale aj ľudia, ktorých mesačný plat presahuje 1400 eur, je ich až 7 %. A práve títo zamestnanci (riadiaci pracovníci, špecialisti, programátori apod.) zvyšujú hodnotu priemerného platu v okrese. Podľa našich údajov zárobok na úrovni priemernej mzdy vo výške 745 eur v hrubom nedostáva v okrese Humenné 58 % zamestnaných.

platy, Humenné, mzdové pásmaMedián

Okrem priemernej hodnoty sa často aj medzi personalistami používa údaj o strednej hodnote platu, ktorá sa odborne nazýva medián. Ten nám hovorí, že polovica ľudí zarába menej a druhá polovica viac ako uvedená hodnota. Pre okres Humenné predstavuje stredná hodnota platu 700 eur v hrubom. Medián nám teda rozdeľuje všetkých zamestnancov podľa zárobkov na polovicu.

platy, Humenné, priemerný plat, medián, modusModus

Okrem strednej hodnoty je ešte možné popísať skupinu údajov ďalšou metrikou – modusom, teda najčastejšie sa vyskytujúcou hodnotou vo vzorke. Tou je v prípade platu v Humenskom okrese 500 eur v hrubom. Takúto mzdu má podľa údajov portálu Platy.sk takmer 10 % zamestnancov pracujúcich v okrese Humenné.

Schválne som do tabuľky okrem hrubých platov, ktoré komunikujeme v prieskume, uviedol aj čistú mzdu, a to za predpokladu, že zamestnanec má dve deti. To preto, lebo ľudia pri debate o plate často vnímajú iba to, čo dostanú „na ruku“, teda s čím môžu disponovať, z čoho platia účty. Ako môžete vidieť, tieto hodnoty sa už podstatne približujú tomu, s čím sa pri reakciách čitateľov stretával redaktor, ktorý nás oslovil.

Ani naďalej sa nevyhneme tomu, aby média komunikovali priemerné platy, lebo tento pojem z lavíc základných škôl pozná každý. Pre popis toho, aké sú platy, sa však skôr hodí stredná hodnota platu, ktorá má výpovednejšiu hodnotu, a aj preto jej dávajú prednosť personalisti, keď pripravujú rozpočty pre odmeňovanie zamestnancov. Keď teda budete nabudúce čítať o priemerných platoch, berte do úvahy to, že tento priemerný plat nezarába takmer tretina vášho okolia. A keď sa budete pripravovať na vyjednávanie o plate, tak sa snažte dopátrať k strednej hodnote platu, lebo s ňou pracujú aj personalisti. Ale o tom bude ďalší blog. ;)

dravecky@profesia.sk
Miroslav Dravecký
Projektový manažér Platy.sk
Profesia spol. s r.o.
Vyštudovaný pedagóg, ktorý pre dobro svoje a hlavne detí po roku učiť prestal. Venuje sa projektom, ktoré rôznym spôsobom pomáhajú ľudom na trhu práce. V blogoch rozoberá platy a benefity nielen na Slovensku.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook