Blog Profesia.sk
sep
3

Prázdne miesta v životopise nezatajujte, radšej ich vysvetlite

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Prázdne miesta v životopise nezatajujte, radšej ich vysvetlite
Dlhšie časové obdobia bez práce vo vašom životopise na prvý pohľad nevyzerajú dobre. Či už je to pár mesiacov alebo dokonca rokov, takýto uchádzači často stoja pred neľahkou dilemou. Prestávky v kariére priznať či zatajiť?

Zdravotné ťažkosti, situácia v rodine, sabatikal alebo sa vám len nedarí nájsť prácu dlhšie, ako ste plánovali. Dôvody, prečo ste dlhšie obdobie bez práce, môžu byť rôzne. Problém môže nastať v momente, keď si chcete aktualizovať životopis a zrazu zistíte, že vám vaša časová os akosi nesedí. Čo urobíte? Začnete čarovať s dátumami, cestovať v čase alebo to budete ignorovať a modliť sa, že si to personalista nevšimne?

Ak chcete vo výberovom konaní naozaj uspieť, nerobte ani jedno z toho. Prestávky v kariére sú bežným javom, ide len o to, ako ich správne vysvetliť.

Aké obdobie je ešte v poriadku?

Ak máte medzi zamestnaniami voľný mesiac alebo dva, verte, že to pre vás nebude prekážkou. Navyše do životopisu nemusíte uvádzať presné dátumy nástupu a ukončenia vašich zamestnaní. Štandardne používané formáty sú mesiac a rok alebo iba rok.

Pre personalistov je akceptovateľné obdobie bez práce do 6 mesiacov, v prípade, ak sa vo vašom životopise nachádza jednorazovo. To je obdobie, na ktoré si ľudia väčšinou berú oddychovú pauzu, pokiaľ mali náročné zamestnanie alebo pracovali dlhý čas bez prestávky. Viaže sa na vyplácanie podpory v nezamestnanosti. Ak ste bez práce viac ako 6 mesiacov, je fajn pridať vysvetlenie. Pamätajte, že čím dlhšie ste doma, tým väčší problém môžete mať pri hľadaní novej práce.

Kariérne prestávky a životopis

Pracovnú históriu vždy uvádzajte chronologicky, od najaktuálnejšieho zamestnania smerom do minulosti. Spomeňte názov firmy a pracovnej pozície, mesiac a rok nástupu (alebo iba rok) a stručný popis vašej pracovnej náplne. Ak vaša pracovná prestávka trvala menej ako 6 mesiacov, nemusíte ju v životopise spomínať. Počítajte ale s tým, že na pohovore sa vás na ňu personalista môže opýtať.

Ak prestávka trvala 6 a viac mesiacov, odporúčame ju v životopise vysvetliť. Urobte to potom, ako uvediete vaše relevantné pracovné skúsenosti, formou poznámky alebo hviezdičky. Stačí jedna veta s časovým údajom a stručným vysvetlením, ktoré môžete doplniť neskôr na pohovore.

Kariérne prestávky a pohovor

Prešli ste si úvodným sitom a čaká vás pracovný pohovor? Do prípravy zahrňte aj odpovede na otázky ohľadom vašej kariérnej prestávky. Dôvody, ktoré väčšina zamestnávateľov akceptuje, sú zdravotné problémy, starostlivosť o blízkeho, starostlivosť o deti, podnikanie či plánovaný sabatikal.

V mnohých prípadoch, je viac ako samotný dôvod dôležitá vaša aktuálna situácia a prístup. Keď padne otázka, týkajúca sa prestávky vo vaše kariére, odpovedajte nasledovne:

  1. Stručne a vecne popíšte dôvod alebo vašu situáciu. Nerozprávajte o tom dlho a nepúšťajte sa do detailov.
  2. Ubezpečte potenciálneho zamestnávateľa, že situácia je vyriešená, a že ste 100 percentne pripravení na nové kariérne výzvy.

V prípade, ak je váš dôvod pracovnej prestávky, že ste si nevedeli nájsť prácu, upriamte pozornosť na to, že prácu hľadáte aktívne. Nehovorte, že sa vám nikto neozval, alebo že vás nikde nechceli. Takto sami znižujete svoju hodnotu pred potenciálnym zamestnávateľom. Skôr povedzte, že ste nemali šťastie nájsť tú správnu prácu / pozíciu / zamestnávateľa pre vás. A dodajte, čo vás zaujalo na danej pracovnej ponuke a ako ste pripravení pracovnú náplň plniť. Budete tak znieť dôveryhodne a zároveň posuniete konverzáciu ďalej.

Stavte na úprimnosť

Ak by ste si z tohto článku mali zapamätať iba jednu vec, pamätajte si, že byť úprimní a priami je lepšie ako klamať a zavádzať. Aj keby sa vám podarilo personalistu oklamať v životopise alebo na pohovore, verte tomu, že si nájde spôsoby, ako si vás overiť. Či už cez sociálne siete, spoločných známych alebo predchádzajúcich zamestnávateľov. Samozrejme to nemáte šancu zistiť a môžete sa tak ukrátiť o pracovnú príležitosť a vaše dobré meno.

Život je nevyspytateľný a prestávky v kariére sú niečo, za čo by ste sa nemali hanbiť. Aj keď sa vám nedarí nájsť práca, museli ste zostať doma nedobrovoľne alebo ste si zvolili dobrovoľný oddych, je mnoho spôsobov ako zostať v kontakte s vonkajším svetom, privyrobiť si či naučiť sa niečo nové. To všetko môžete využiť v hľadaní novej práce. Ide len o to, či z toho urobíte vašu nevýhodu alebo výhodu.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook