Blog Profesia.sk
mar
26

Kariérna pauza nemusí byť problém: Zistite, ako z nej vyťažiť

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Motivácia a rozvoj | Značky: , ,
Kariérna pauza nemusí byť problém: Zistite, ako z nej vyťažiť
Aj keď kariérna pauza pomaly prestáva byť výnimkou z pravidla, ešte vždy na ňu náborári pozerajú s nedôverou, najmä ak ju kandidát zamlčuje či nedostatočne vysvetľuje. Ak hľadáte novú prácu po prestávke v kariére a obávate sa stigmatizácie na pracovnom trhu, prečítajte si, ako môžete dať vašej prestávke v životopise zmysel.

Ako vysvetliť kariérnu pauzu? Vecne a pravdivo

Prestávka v kariére nie je len materská dovolenka či nedobrovoľná nezamestnanosť. Môže ísť aj o starostlivosť o chorého príbuzného, čas na štúdium či sabatikal.

Pri návrate do pracovného procesu počítajte s tým, že jeden z najdôležitejších faktorov, na ktoré personalisti hľadia, bude dĺžka kariérnej pauzy. Tolerovaná doba sa pritom pohybuje medzi tromi až šiestimi mesiacmi. To je tiež čas, ktorý si väčšina zamestnancov vyhradí na sabatikal.

V prípade dlhšie trvajúcej prestávky budete mať o niečo náročnejšiu pozíciu pri vysvetľovaní, no platí, že takisto ako v prípade materskej a rodičovskej dovolenky je dobré tento fakt v životopise aj pri pohovore uviesť na rovinu. Nebojte sa priznať, že ste sa napríklad rozhodli v uvedenom časovom rámci venovať starostlivosti o chorého príbuzného alebo ste sami potrebovali čas na riešenie zdravotných ťažkostí a zotavenie.

Na otázky ohľadom časového okna odpovedajte pravdivo a úprimne. Je možné, že nie všetky otázky vám budú príjemné. Dôvody kariérnej pauzy môžu byť osobné a citlivé. Je preto pochopiteľné, ak nebudete chcieť na otázky odpovedať do detailov. Poskytnite potenciálnemu zamestnávateľovi tie základné informácie, ktoré nevyhnutne potrebuje, aby pochopil vašu situáciu.

Nájdite v kariérnej pauze zmysel

Kariérna pauza často nie je pauzou v pravom zmysle slova. V jej časovom rámci sa totiž odohráva niečo iné. Venujete sa riešeniu problémov a situácií, ktoré síce nesúvisia priamo s vašou profesiou, posúvajú však dopredu iné vaše zručnosti a kompetencie.

Napríklad počas materskej a rodičovskej dovolenky sa zlepšujete v time manažmente, schopnosti prioritizácie a zvládaní krízových situácií.

Ak cestujete, získavate skúsenosti s praktickým využitím cudzieho jazyka, brúsite schopnosť plánovať a flexibilne reagovať pri zmenách. Zároveň sa musíte často spoliehať sami na seba vo svete, ktorý ste predtým nepoznali. Zlepšujú sa tak aj vaše komunikačné a sociálne zručnosti.

V prípade, že ste si prešli vyhorením alebo kariérnou prestávkou riešite svoj zdravotný stav, môžu byť skúsenosti, ktoré si z celej situácie odnesiete, spojené s uvedomením si potreby vyváženia medzi pracovným a osobným životom. Jednou z významných spoločenských zručností v tomto kontexte môže byť schopnosť asertívne si stanoviť vlastné hranice.

Identifikujte si sami pre seba tieto kľúčové kompetencie, ktoré ste sa počas prestávky v pracovnom živote naučili. Odmietnite predstavu, že kariérna pauza je prázdne okno vo vašom životopise. Ak dáte vašej prestávke v pracovnom prostredí zmysel vy, uvidí ho aj váš potenciálny zamestnávateľ či náborový pracovník.

 

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook