Blog Profesia.sk
okt
8

Máte za sebou neúspešný pohovor? Čo si z neho môžete odniesť a ako sa pripraviť na ten ďalší

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Máte za sebou neúspešný pohovor? Čo si z neho môžete odniesť a ako sa pripraviť na ten ďalší
Asi každý už má za sebou nevydarený pracovný pohovor. Síce nejde o príjemnú skúsenosť, no aj tá patrí k životu. Nepozerajte sa na ňu ako na neúspech, práve naopak. Zistite, akú užitočnú lekciu vám vie priniesť.

Faktom je, že nie každý pracovný pohovor končí získaním pracovného miesta. Dôvody môžu byť rôzne, či už ste pokazili pohovor, nesadli si s potenciálnych šéfom, vypýtali ste si priveľa alebo ste jednoducho neboli vhodný kandidát či kandidátka. Namiesto ľutovania sa pozrite na túto skúsenosť aj z druhej strany, a vyťažte z nej čo najviac.

Čo sa viete naučiť z nevydareného pohovoru?

Ak vás pri rozhovore s náborárom prepadla tréma, asi tušíte, čo mohlo byť príčinou vášho neúspechu. Ak si však nie ste istí, vyskúšajte sa po zamietnutí priamo opýtať. Dostanete vďaka tomu spätnú väzbu, ktorá jasne označí vašu slabinu, a budete sa môcť oveľa lepšie pripraviť na ďalší pohovor.

Nezabudnite sa opýtať aj na to, kde ste sa, naopak, počas pohovoru prezentovali úspešne.  Za otázky nič nedáte a môžete veľa získať. Niekedy je aj samotné odmietnutie spätnou väzbou.

Príklad, ako si vypýtať spätnú väzbu:

Dobrý deň, pani Kováčová,

ďakujem pekne za vašu odpoveď. Je mi ľúto, že som pracovné miesto nezískal, pretože som mal z pohovoru príjemný pocit. Mohli by ste mi, prosím, napísať, aké kritérium som nesplnil? Čo by ste vyhodnotili ako slabú stránku mojej prezentácie? 

Pomohlo by mi to lepšie sa pripraviť na ďalší pohovor a neustále sa zlepšovať.

Za Vašu odpoveď vopred ďakujem a prajem ešte pekný deň.

S pozdravom

Dobrý dojem aj po skončení pohovoru

Pokiaľ si už prácu hľadáte dlhší čas, je možné, že ste už zrejme oslovili veľa firiem a môžete o nich strácať prehľad. Ak však počas pohovoru dáte najavo nízky záujem o pozíciu, poprípade budete mať nedostatok informácií o danej spoločnosti, odzrkadlí sa to na vašom rozhovore s HR špecialistom, aj keď na túto tému vôbec nepadne reč. Poďakovali ste sa, napríklad, po interview za čas, ktorý vám personalista venoval? Možno to, že ste miesto nedostali, bolo odrazom vašej slabej motivácie či nedostatkom slušnosti.

Vyskúšajte techniku odpovedania na otázky STAR

Zaskočila vás na pohovore nejaká otázka? Pohovory slúžia na to, aby sa firma dozvedela čo najviac o potenciálnom zamestnancovi. Okrem vašich pracovných skúseností a vzdelania však náborárov často zaujíma aj vaše zmýšľanie, ako trávite voľný čas a možno aj to, ako reagujete, keď ste v miernom strese.

Ak sa vám pri pohovore stalo, že ste buď habkali, alebo vás rovno oblieval pot, určite si do budúcna pripravte odpovede na otázky, ktoré vás prekvapili. Nevydarený pohovor tak môže výborne slúžiť ako skúšobné kolo na ten úspešný.

Osvedčenou technikou v rámci prípravy na otázky počas pohovoru je technika STAR. Ak sa jej budete držať, získajú vaše odpovede štruktúrovanejší charakter a zodpoviete nimi všetko podstatné.

STAR pozostáva zo štyroch  častí: S ako situácia (situation), T ako úloha (task), A ako akcia (action) a R ako výsledok (result). Znamená to, že pri odpovedaní na konkrétne otázky o vašom minulom pôsobení by ste mali zahrnúť situácie, v ktorých ste boli, čo od vás očakával zamestnávateľ, akú akciu ste vyvinuli a aký bol výsledok vášho konania. Takáto modelová situácia najlepšie popíše vaše pracovné schopnosti priamo na konkrétnych príkladoch.

Nebojte sa ukázať osobnosť

Váš životopis zaujal firmu do takej miery, aby vás zavolali na pohovor. Náborár sa však o vás chce dozvedieť oveľa viac, ako si už prečítal v životopise. Chce vidieť vašu osobnosť, nebojte sa ju preto prejaviť. Nie vždy nám stres a tréma dovolia byť sami sebou, no zakríknuté tiché odpovede prezradia HR manažérovi veľmi málo. Vaše názory a myšlienky sa nebojte prezentovať jasne, ale zdvorilo, len tak má firma šancu zistiť, či ste tá správna zhoda.

Určite sa nebojte aj vy opýtať na to, čo sa vás zaujíma. Nielenže tak získate viac informácií o firme, ale druhej strane ukážete aj svoj záujem. Mnoho ľudí zabúda, že interview nie je výsluch zo strany potenciálneho zamestnávateľa, ale ide o rozhovor. Rovnako, ako je potom pracovný vzťah vzájomnou dohodou medzi dvoma stranami. Tak, ako sa vy musíte pozdávať zamestnávateľovi, malo by sa aj vám páčiť nové pracovné prostredie. A to zistíte, len ak sa budete pýtať.

Poučte sa a choďte na ďalší pohovor

Vypočuť si zamietavú odpoveď z pracovného pohovoru nie je práve víťazný moment. No využite ho na to, aby ste sa o sebe dozvedeli niečo nové, niečo sa naučili a získali motiváciu na to, aby to nabudúce dopadlo inak. Určite však neúspešný pohovor neberte osobne. Nie je to vždy tak, že sa vám pohovor nepodaril, len sa mohol nájsť niekto, kto lepšie sedel tomu, čo firma hľadala, a na vás tá správna pozícia stále niekde čaká.

nemethova-fake-user
Mojmíra Némethová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Profesionálna social media surferka a vo voľnom čase zberateľka horských výhľadov, učiteľka pozície bojovníka 2 a vyznávačka bežeckých okruhov. Keď jej zostane nejaký voľný čas, rada napíše texty na rôzne témy, ktoré ju zaujmú.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook