Blog Profesia.sk
feb
26

Poznáme Najzamestnávateľov za rok 2018. Zistili sme, vďaka čomu sú najlepší

Autor: | Kategórie: Príbehy úspešných | Značky:
Poznáme Najzamestnávateľov za rok 2018. Zistili sme, vďaka čomu sú najlepší
Čo robí z firmy dobrého zamestnávateľa? Na to sme zvedaví vždy, keď vyhlasujeme anketu o najatraktívnejšieho zamestnávateľa.

Takmer 14 000 hlasujúcich rozhodovalo o víťazoch ankety Najzamestnávateľ za rok 2018. Vyberať mohli zo 196 spoločností rozdelených do 10 kategórií podľa odvetia, v ktorom podnikajú.

Pri rozhodovaní najviac zavážilo dobré meno a silná značka spoločnosti. Okrem platových podmienok a benefitov je pre hlasujúcich dôležitý aj dobrý kolektív a atmosféra v spoločnosti. Z odpovedí sme sa dozvedeli aj to, že mnohí hľadajú a oceňujú stabilitu, spoľahlivosť a dlhodobú tradíciu zamestnávateľa. Rozmýšľali ste, čo je dôležité pre vás?

Najzamestnávateľ anketa

Úspešné firmy pochopili, že zamestnanci sú dôležitou súčasťou toho, aby sa im darilo

„Za naším úspechom stoja dobré meno, sila a známosť našej značky, zamestnanecké benefity a investovanie do toho najcennejšieho = do našich ľudí,“ odpovedala Jana Steckerová zo Slovenskej sporiteľne na otázku v čom vidí dôvody úspechu v ankete Najzamestnávateľ. Interným zmenám a väčšiemu dôrazu na spokojnosť zamestnancov sa v uplynulom období venovalo viacero víťazov ankety.

Alena Plachá z Kauflandu za úspechom vidí modernizáciu ale zároveň zdôrazňuje, že netreba zabúdať ani na menšie regióny: „Okrem silnej značky, ktorú tvoria naši zamestnanci, zákazníci a obchodní partneri, to môže byť férové jednanie, ktoré je súčasťou nášho každodenného života. Zákazníci a zamestnanci možno ocenili pokračujúcu modernizáciu našich predajní a neustále inovatívne riešenia, ktoré im ponúkame. Naše predajne máme aj v regiónoch, v ktorých je ešte stále silná nezamestnanosť a tu zohráva veľkú úlohu aj stabilita a firemná kultúra našej spoločnosti.“

Na zamestnancov nezabúdajú ani globálne firmy. Hovorí Daniel Giebel za T-SYSTEMS SLOVAKIA, víťaz v kategórii IT: „Zamestnanci nájdu u nás príležitosti, vďaka ktorým môžu ovplyvňovať dianie v našej globálnej organizácii a možnosť pracovať na významných témach na pomedzí technológií a biznisu.“

Soft skills sú dôležitejšie ako konkrétne zručnosti

Na to, aby ste uspeli a stali sa súčasťou najatraktívnejších spoločností vám stačí nasadenie a chuť pracovať. Mnohí z top zamestnávateľov pochopili, že tvrdé zručnosti dokážu ľudí v pomerne krátkej dobe naučiť, no lojálnosť a chuť do práce musí mať človek v sebe. A presne takých aj hľadajú.

Pekne to vysvetlila Dana Polláková z Kuehne + Nagel: „Pre nás je najdôležitejšie, ak nás kandidát jednoducho presvedčí o tom, že „chce“ byť súčasťou Kuehne + Nagel, nášho tímu, chce na sebe pracovať, chce dať do práce srdce. Všetko ostatné považujeme za naučiteľné.“ Spoločnosť prešla v poslednom období viacerými zmena mi a je to vidieť: „Snažíme sa viac zameriavať na to najcennejšie, čo v našej spoločnosti máme – a to sú ľudia – naši zamestnanci. Bezpochyby ich motivuje kolektív, super partia a dobré otvorené vzťahy, ktoré u nás v Kuehne + Nagel máme,“ dodáva.

Motiváciu, chuť do práce a jazykové znalosti ocenia aj v UNIQA Group Service Center. Jana Kosdiová hovorí, aký by mal byť kandidát, ak chce  nich uspieť: „Uchádzač by mal byť predovšetkým jazykovo zdatný, srdcom naviazaný na Nitriansky región a nadchnutý dať sa do „pohybu“ spolu s nami.“ Vďaka profesionalite a dlhoročnej tradícií spoločnosť ukazuje, že aj zamestnávateľ mimo hlavného mesta môže byť úspešný.

Nefinančné benefity sú pre spokojnosť zamestnancov rovnako dôležité ako tie finančné

Work-life balance je trend, ktorý si začína osvojovať čoraz viac zamestnancov. Pomaly upúšťame od toho, že zamestnancom mesiaca je ten, kto v práci trávi najviac hodín. Mnohí ľudia by sa napríklad dokázali zmieriť s nižším platom, ak by to znamenalo, že budú mať menej stresu a viac času pre seba. Uvedomujú si to aj spoločnosti, ktoré poskytujú zamestnancom benefity ako flexibilný pracovný čas, sick days, ale aj možnosti odreagovania a športového vyžitia.

Napríklad Slovnaft si okrem tradičných finančných bonusov a príspevkov pre svojich zamestnancov pripravil veľké prekvapenie. Erika Haramia vysvetľuje: „V tomto roku sme vo Vlčom hrdle otvorili nové športovo-relaxačné centrum Slovnaft RELAX. Každý zamestnanec má kredit v určitej hodnote ročne, a tiež zľavy na vybrané služby a aktivity nielen pre seba, ale aj pre ďalších troch rodinných príslušníkov. Okrem toho sú zamestnanom bezplatne k dispozícii aj ďalšie športoviská ako napríklad bazén, telocvične, multifunkčné ihrisko a bežecká dráha. Mladé rodiny môžu požiadať o príspevok pri narodení dieťaťa, školskú výbavu pre prváčika alebo navštevovať jasle a škôlku vo Vlčom hrdle s názvom Slovnaftáčik.“

Rozvoj talentov a kultúrne vyžitie ponúka svojim zamestnancom RTVS: „Snažíme sa, aby RTVS ako značka bola atraktívna aj pre mladých ľudí. Naša filozofia je: Talent nájsť, talent si udržať a talent ďalej rozvíjať. Zo širokého spektra benefitov môžu stráviť svoj čas napríklad vzdelávaním, oddychom v rekreačných zariadeniach alebo príjemne stráviť svoj čas na koncerte Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu,“ hovorí o možnostiach v RTVS Ivana Ofúkaná.

Zamestnancov, ktorí nemajú radi stereotyp a chceli by sa učiť nové veci vítajú v McDonalds. Dôležité je, aby sa cítili komfortne a mali možnosť vyjadriť svoj názor. Adriana Boháčová: „O zamestnancov sa staráme od samotného náboru až po ich posledný deň v zamestnaní. Ide o systém benefitov, motivačných programov, vzdelávania a zabezpečovania pracovného prostredia, komunikačných dní či ankiet.“

Máte aj vy svojho vysnívaného zamestnávateľa, alebo patríte medzi tých šťastnejších a vaším najzamestnávateľom je ten súčasný? Voľné pozície najatraktívnejších zamestnávateľov nájdete na www.profesia.sk.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook