Blog Profesia.sk
máj
20

Pracovné ponuky pribúdajú. Ktoré odvetvia sú na tom najlepšie?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Pracovné ponuky pribúdajú. Ktoré odvetvia sú na tom najlepšie?
Opatrenia na zamedzenie šírenia korona vírusu sa uvoľňujú. Trh s novými pracovnými ponukami sa tiež pomaly prebúdza k životu. Pozreli sme sa na to, aká je situácia v jednotlivých krajoch a odvetviach.

11. marca vyhlásila Vláda Slovenskej republiky mimoriadnu situáciu na území našej krajiny. To následne viedlo k prísnym opatreniam, ktoré mali slúžiť na zamedzenie šírenia vírusu COVID-19. Medzi inými to boli aj opatrenia, ktoré mali vážny dopad na pracovné miesta. Uzavretie prevádzok a ubytovacích zariadení, obmedzenie výroby a prakticky zákaz stretávania sa narušili plány ako majiteľom, tak aj zamestnancom.

Ako je na tom trh práce?

Pracovný trh prirodzene reagoval na situáciu, ktorá sa diala naokolo. Počet nových pracovných ponúk začal výrazne klesať v 12. týždni, teda týždeň na to, ako bola vyhlásená mimoriadna situácia. Pokles nových pracovných ponúk trval 5 týždňov. Koncom apríla sme zaznamenali prvýkrát nárast počtu pracovných ponúk a ponuky rástli aj v máji.

V týždni od 11. do 17. mája pribudlo na našom portáli Profesia.sk celkom 2 690 nových pracovných ponúk. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji (1 131), najmenej v Prešovskom a Košickom kraji. V porovnaní s minulým rokom si uchádzači môžu vyberať z menej ako polovice dostupných ponúk. Medziročný pokles je na úrovni 54 %.

Odvetvia, kde si novú prácu nájdete najjednoduchšie

Opatrenia proti koronavírusu majú dopad na niektoré odvetvia viac ako na iné. Najhoršia situácia je v cestovnom ruchu a hotelierstve a gastre, kde v porovnaní s minulým rokom klesol počet nových pracovných ponúk o 72 %. Predpoklad je, že s uvoľňovaním opatrení bude potreba personálu v týchto odvetviach rásť.

Na druhej strane sú odvetvia, ktorých opatrenia nepostihli až tak razantne. Najviac pracovných ponúk pribúda v obchode, informačných technológiách, ekonomike, administratíve a doprave. Ide o odvetvia, v ktorých sa zamestnávatelia mohli prispôsobiť situácii a umožniť zamestnancom pracovať na diaľku alebo z domu.

Pozrite si tabuľky, v ktorých nájdete Top 5 odvetví, v ktorých je aktuálne najviac voľných pracovných ponúk v jednotlivých krajoch a Top 5 pracovných ponúk, po ktorých je najväčší dopyt.

pracovný trh

pracovný trh

Ako vyzerá hľadanie práce počas mimoriadnej situácie?

Pracovný trh sa postupne zobúdza a každým týždňom rastie počet pracovných ponúk. Preto, ak si aj v tomto období hľadáte novú prácu, alebo ste o prácu prišli, nemusíte čakať. Pokojne posielajte životopisy, firmy stále potrebujú obsadiť voľné pracovné miesta.

Na prvom mieste je však bezpečnosť, preto sa môžete stretnúť s určitými „novinkami“ počas náborového procesu. Výhodou je, že si prácu dokážete vďaka technológiám nájsť aj na diaľku. Vytvoriť si životopis a reagovať ním na pracovné ponuky môžete pokojne z bezpečia a pohodlia vášho domova. Je to jednoduché a bezkontaktné. Ak váš životopis zaujme, personalista vás môže kontaktovať telefonicky, alebo si s vami dohodnúť video pohovor. Ak vás potrebuje vidieť osobne, prípadne je súčasťou pohovoru testovanie, môžete absolvovať aj osobný pohovor, za dodržiavania hygienických opatrení. Počítajte s tým, že počas pohovoru budeme mať rúško, taktiež by ste mali dostať možnosť vydezinfikovať si ruky a v tomto prípade si nepodávate ruky so zástupcami spoločnosti.

Všetky nové pracovné ponuky nájdete na Profesia.sk, prípadne si môžete nastaviť ich pravidelné posielanie priamo na váš e-mail.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook