Blog Profesia.sk
jún
13

Viete, kedy vznikol prvý životopis?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Viete, kedy vznikol prvý životopis?
Príprava životopisu je základom pre hľadanie novej práce. V súčasnosti máme k dispozícii stovky šablón, dizajnov a návodov, ako má ideálny životopis vyzerať a desiatky článkov, ako si ho pripraviť. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kedy vznikol prvý životopis, a kto bol za jeho vznik zodpovedný? Vydajte sa s nami na viac ako 500 ročnú cestu po časovej osi od prvého životopisu až k tým súčasným.

1482

Prvý životopis, o ktorom sa v histórii dozvedáme, pochádza z pera Leonarda da Vinciho. Ešte pred tým, ako sa z neho stal slávny vynálezca, architekt sochár či autor Mona Lisy, hľadal si prácu ako každý z nás. V roku 1482 napísal list regentovi do Milána, v ktorom detailne uvádza svoje schopnosti a osobnostné vlastnosti a popisuje čo všetko by pre Miláno vedel urobiť. Dokonca spomenul 11 konkrétnych vecí, ktoré by zlepšili a pomohli Milánu v stave vojny aj v stave mieru. Tento list sa považuje za prvý životopis. A zafungovalo to? Áno, regent zavolal da Vinciho do Milána, kde následne pôsobil 17 rokov a vytvoril svoje najznámejšie diela.

1500

Začiatkom roku 1500 mnohí obchodní cestujúci začali písomne predstavovať seba a svoje služby lokálnym pánom a lordom. Prvýkrát bolo toto predstavenie nazvané slovom „resumé – životopis“.

1930

V tridsiatych rokoch 20. storočia neboli ešte životopisy formalizované. Stávalo sa, že boli písané na rôzne kusy papiera počas obchodných stretnutí. V roku 1937 publikoval americký autor Napoleon Hill, ktorý sa venoval literatúre osobnostného rozvoja, prvý motivačný článok na tému „Ako napísať super životopis.“

1950

V tomto období sa životopisy začali formalizovať a štandardizovať. Stali sa očakávanou súčasťou procesu prijatia do zamestnania. Boli tvorené ručne alebo na písacom stroji. Kuriozitou je, že životopisy tejto doby obsahovali až príliš osobné údaje ako náboženské vyznanie, rodinný stav, vek a váhu.

1960

Uchádzači o zamestnanie začali do životopisov uvádzať aj svoje mimopracovné aktivity a koníčky. Tým sa ich obsah priblížil tým dnešným.

1980

Životopisy a oblasť personalistiky začínajú byť zaujímavé pre celú spoločnosť. Kuriozitou môže byť vznik videoživotopisov, kedy horliví kandidáti posielali do spoločností svoje video profily na VHS.

V roku 1984 vyšla prvá tlačená príručka, ktorá sa venovala iba tematike životopisov s názvom Ako napísať životopis. Začali vychádzať ďalšie publikácie, ktoré sa venovali životopisom a kariérnemu poradenstvu.

1990

Deväťdesiate roky sú charakterizované nástupom a dostupnosťou počítačov. Výberové procesy nových zamestnancov, ako aj príprava životopisov sa presunuli práve do digitálneho sveta.

V roku 1997 však nastala na Slovensku revolúcia v oblasti hľadania práce. Vznikol portál Profesia.skprostredníctvom ktorého mohli záujemcovia posielať svoje životopisy na pracovné ponuky. Prvá uverejnená pracovná ponuka bola do SHMÚ a úspešne sa na pozíciu našiel človek z databázy životopisov. Viac príhod z histórie Profesie si môžete prečítať v článku venovanému 20. výročiu stránky.

2018

Dizajnové životopisy, profily na sociálnych sieťach, video profily. Takto vyzerajú životopisy dnes. Digitálna doba prináša mnoho netradičných spôsobov ako zaujať a preukázať svoje schopnosti. Napriek tomu je tu životopis s nami viac ako 500 rokov a stále je najdôležitejším prvkom pri hľadaní novej práce.

Viete odhadnúť, koľko životopisov ste už za svoju pracovnú kariéru poslali? Budeme radi, ak nám vaše čísla napíšete do komentárov.

Zdroj: https://www.openculture.com/2014/01/leonardo-da-vincis-handwritten-resume-1482.html
Zdroj: nationalcareersservice.direct.gov.uk
belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook