Blog Profesia.sk
nov
14

Ženy vs muži – poznáme pracovné pozície, v ktorých dominujú

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
Ženy vs muži – poznáme pracovné pozície, v ktorých dominujú
Aj keď hovoríme o rovnoprávnosti žien a mužov, stále existujú pracovné pozície a oblasti, v ktorých dominuje jedno pohlavie. Zistili sme, na ktoré pracovné pozície reagujú prevažne muži, a na ktoré ženy.

Ženy si vyberajú empatickejšie povolania

Keď sa pozrieme na pracovné odvetvia vidíme, že oveľa viac mužov ako žien si hľadá prácu v technologických oblastiach. Elektrotechnika, energetika, strojárstvo, technika či stavebníctvo sú oblasti s prevažujúcim mužským kolektívom. Keď sa však pozrieme v akých oblastiach reagujú viac ženy, ide najmä o administratívu, zdravotníctvo, školstvo, ekonomiku, financie či personalistiku. Vo veľkej miere ide o práce, v ktorých prichádzajú do kontaktu s ľuďmi či majú istý sociálny rozmer.

Ak chceme nájsť vyrovnaný kolektív, treba sa pozerať na oblasti ako právo a legislatíva, žurnalistika a médiá a prekvapivo aj chemický priemysel.

muži vs ženy pracovné odvetvia

Zaujímavé je, že aj napriek mnohým kampaniam, ktoré lákajú ženy na prácu v IT, je aj v tomto roku takmer 85% uchádzačov o prácu v tomto odvetví mužov. Za posledných 10 rokov sa dokonca situácia z pohľadu záujmu práce žien v oblasti informačných technológiách zhoršila. V roku 2009 bolo 28% zo všetkých reakcií od žien a v tomto roku to bolo iba 16%.

Mužské kolektívy sú častejšie

Pomer mužov a žien na konkrétnych pracovných pozíciách kopíruje situáciu v odvetviach. Zväčša mužské kolektívy prevažujú pri pracovných pozíciách technického a strojárskeho charakteru, a taktiež dominujú pri manuálnych prácach. Až 88 pozícií je takých, na ktoré sa z 90% a viac hlásia muži. Patrí medzi ne elektromontér, sadrokartonista, servisný technik, vodič autobusu, vodič kamiónu, špecialista IT bezpečnosti, hasič, zvukár či C++ programátor.

Na druhej strane ženy víťazia pri pracovných pozíciách v beauty priemysle alebo zdravotníctve. No ich dominancia pri pracovných pozíciách nie je až taká výrazná. Na Slovensku tak môžeme vidieť viac pracovných pozícií, v ktorých dominujú muži. Iba 11 pracovných pozícií v tomto roku bolo takých, na ktoré sa v 80% a viac hlásili ženy. Ide napríklad o pozície ako vizážista, kozmetička, mzdová účtovníčka, zubný asistent, logopéd, zdravotná setra, pôrodná asistentka a sekretárka.

pozície muži ženy

Pracovné pozície, o ktoré má záujem rovnaký počet mužov a žien sú: bytový architekt, chemik, personálny riaditeľ, finančný poradca, manažér reklamačného oddelenia či account manažér.

V platoch víťazia muži

Ak sa pozrieme na platovú situáciu na Slovensku, stále platí, že ženy zarábajú menej. V prípade rovnakých pracovných pozícií, muži dostávajú o 9 % lepší plat. Podľa portálu Platy.sk, celkovo na Slovensku zarábajú muži o 23 % viac ako ženy. Ako sme videli vyššie, jedným z dôvodov tohto rozdielu je, že ženy sa častokrát hlásia na pracovné pozície, ktoré sú slabšie platené. Ženy prevládajú v oblastiach ako školstvo či zdravotníctvo, ktoré majú vysokú morálnu hodnotu, no z pohľadu platového ohodnotenia sa nachádzajú na chvoste.

Na druhej strane muži pracujú v oblastiach, po ktorých je dopyt ako technologické pozície, manuálni pracovníci či špecializovaní remeselníci. Zároveň dominujú v IT, ktoré patrí dlhodobo medzi najlepšie platené odvetvia.

Sú pozície, na ktorých ženy zarábajú viac

Aby však všetko nevyzeralo iba čierno-bielo, našli sme pozície, na ktorých ženy zarábajú viac ako muži. Analýza sa realizovala na zamestnancoch v Bratislave, preto sa výsledky v iných krajoch alebo mestách môžu líšiť.

Najviac pozícií, pri ktorých majú vyšší priemerný plat ženy, je v odvetviach ekonomika, zdravotníctvo a marketing. Z odvetví, kde ženy zarábajú horšie vyberáme: telekomunikácie, služby, strojárstvo, automobilový priemysel, umenie a kultúra či zákaznícka podpora. Do úvahy však treba brať to, že v niektorých odvetviach je počet pracujúcich žien veľmi nízky.

Pozrite si 43 pracovných pozícií v Bratislave, na ktorých ženy zarábajú lepšie ako muži. Nájdete tam aj tú svoju?

platy ženy muži

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook