Blog Profesia.sk
feb
9

10 000 krokov denne? V týchto povolaniach budete prirodzene fit

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
10 000 krokov denne? V týchto povolaniach budete prirodzene fit
Hranicu 10 000 krokov denne či 150 minút intenzívnej aktivity týždenne, ktoré majú viesť k lepšej fyzickej kondícií a predstavujú základ zdravého životného štýlu, tieto profesie hravo prekročia aj niekoľkonásobne. Ktoré to sú? Prečítajte si v našom článku.

Možno ste si aj vy niekedy pomysleli, aké by to bolo skvelé, keby bol pohyb prirodzenou súčasťou vašej práce. Nemuseli by ste tak kompenzovať dlhé hodiny sedenia nárazovou pohybovou aktivitou po pracovnej dobe alebo ešte pred ňou. Zaujímavé poznatky o tom, v ktorých profesiách si najviac prirodzene “zamakáte”, priniesli výskumy na Slovensku, v Českej republike, ale aj v zahraničí. Nech sa páči, pripravili sme ich krátke zhrnutie.

Kto sa v práci najviac nachodí?

Podľa štúdie, ktorú v roku 2012 urobila spoločnosť Jenny Craig špecializujúca sa na dietológiu a fitness, sa najviac v práci nachodia ľudia pracujúci v gastroslužbách, najmä čašníčky a čašníci. Ich denný počet krokov prevyšoval hodnotu 22 000. Na druhom mieste sa s veľkým odskokom umiestnili zdravotné sestričky, ktoré nachodia až 16 390 krokov denne. Pre porovnanie, ľudia pracujúci v kanceláriách a call centrách priemerne za deň prejdú približne 7 000 krokov.

Tradičné slovenské remeslá: Ktoré sú fyzicky najnáročnejšie?

Doktorka Alena Penesová zo Slovenskej akadémie vied hovorí, že výdaj energie napríklad v našich tradičných remeslách je často aj o 200 percent vyšší, než pri sedavých zamestnaniach. Podľa štúdie, ktorú doktorka Penesová zastrešila, sú fyzicky najnáročnejšie tradičné slovenské profesie bačov, hrnčiarov, kamenárov, kováčov, rezbárov, sklárov a zvonárov.

Štúdia sledovala prejdené kroky počas pracovnej zmeny, množstvo spálenej energie aj srdcovú frekvenciu počas maximálnej záťaže. Ľudia vykonávajúci tieto profesie spálili aj 4 000 kilokalórií za deň, čo je dvojnásobok v porovnaní s inými bežnými profesiami, kde počas dňa spálite cca 2 000 kilokalórií. Srdcová frekvencia počas maximálnej záťaže u všetkých týchto remeselníkov prekročila 100 úderov za minútu, v sklárstve a kamenárstve nebolo výnimkou ani viac ako 150 úderov za minútu.

Ako sú na tom muži a ženy s fyzickou náročnosťou v bežných povolaniach?

Portál TV Nova priniesol rebríček a prehľad fyzicky najnáročnejších profesií zoradených podľa energetického výdaja. Ten je prepočítaný na jednu hodinu činnosti a na jeden kilogram váhy. Platí pritom, že čím vyššiu hmotnosť máte, tým viac energie pri výkone týchto fyzických aktivít aj spálite.

Medzi ženami v rebríčku vedie profesia poštárky a zdravotnej sestry, ktoré sa nielen riadne nachodia, ale aj manipulujú s ťažkými bremenami. V pánskom rebríčku jednoznačne vedie pozícia baníka nasledovaná ďalšími výrazne náročnými zamestnaniami spojenými s prácou v ťažkých podmienkach: hutníkmi a pracovníkmi na stavbe.

A čo vy? Nachodíte denne 10 000 krokov prirodzene v práci, alebo doháňate pohyb mimo pracovnú dobu?

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook