Blog Profesia.sk
mar
7

Aké kariéry si vyberajú ženy?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Aké kariéry si vyberajú ženy?
Pri príležitosti medzinárodného dňa žien, sme sa pozreli na to, aké kariéry si najčastejšie vyberajú ženy na Slovensku.

Ako sa majú ženy na slovenskom pracovnom trhu? Mnohí by mohli povedať, že nie tak dobre ako muži. Ešte stále totiž u nás panujú mnohé stereotypy a znevýhodnenia pri zamestnávaní žien. Nízkokvalifikované a málo platené profesie, platová nerovnosť či odchod na materskú a následný návrat do pracovného života je len pár vecí, ktorým musia čeliť.

Ženy sa najviac hlásia na menej platené pozície

Ak ste žena na Slovensku, je veľmi pravdepodobné, že si budete hľadať prácu v oblasti obchodu alebo administratívy. Rovnako najväčší záujem je o pozície administratívna pracovníčka, predavačka, odborná predajkyňa či asistentka a sekretárka. Na mnohé tieto pozície stačí stredoškolské vzdelanie, no je úplne bežné, že sa o tieto pozície uchádzajú aj záujemkyne s ukončeným vysokoškolským vzdelaním. Ak sa na to pozrieme z komplexnejšieho pohľadu, medzi najčastejšími odvetviami nájdeme aj ekonomiku, cestovný ruch, ľudské zdroje či marketing.

povolania ženy

Povolania, v ktorých dominujú ženy

Podľa čoho si ženy vyberajú svoje budúce povolanie? Určitú úlohu stále hrajú rodové stereotypy. Keď sa pozrieme na pozície, na ktoré sa najčastejšie hlásia muži a ženy, vidíme, že pri mužoch sú to často technické a manuálne povolania vo výrobe či doprave a pri ženách sú to povolania, v ktorých sa vyžaduje určitý stupeň starostlivosti a práca s ľuďmi. Počiatok tohto rozdelenia môžeme vidieť už pri výchove detí. Dievčatá sa hrajú s bábikami a chlapci s autíčkami.

Potvrdzujú to aj povolania, v ktorých prevažuje nežnejšie pohlavie. Pozreli sme sa na pracovné pozície, na ktoré v roku 2019 prišlo oveľa viac životopisov od žien ako od mužov. Napríklad, na pozíciu stylista, vizážista sa v takmer 90 % hlásia iba ženy. Takéto populárne ženské kariéry vieme rozdeliť na určité skupiny:

  • pozície, ktoré súvisia s módou a krásou (kozmetička, visual merchendiser / vizualista, aranžérka, dekoratérka, manikérka, kaderníčka a pod.)
  • práca v zdravotníctve (zubná asistentka, logopedička, pôrodná asistentka, sestra, hlavná sestra, dentálna hygienička, a iné)
  • práce, ktoré si vyžadujú vyššie vzdelanie (mzdová účtovníčka, učiteľka, účtovníčka, psychologička, personalistka).

povolania ženy

Ženy to ťahá k humanitným odborom

Rodové rozdiely vidíme aj pri výbere vysokoškolského štúdia. Aj keď sa objavujú prvé lastovičky v podobe programov alebo jednotlivých učiteľov, ktorí podporujú a vedú aj dievčatá k odbornejšiemu a technickejšiemu vzdelaniu, konečné čísla ukazujú, že stále prevládajú humanitné odbory. Keď sa pozrieme na počet absolventiek, najviac ich končí ekonomické, pedagogické a spoločenské odbory.

Pri pohľade na percentuálne zastúpenie mužov a žien v rámci jednotlivých študijných odborov, vidíme, že ženy to najviac tiahne k vzdelávaniu. 95 % absolventov odboru pedagogické vedy sú ženy. Tie tvoria viac ako 80 % kolektívu aj pri odboroch ako vedy o umení, ekonomika a organizácia, obchod a služby, spoločenské a behaviorálne vedy, filologické vedy, farmaceutické, veterinárske a nelekárske zdravotnícke vedy a potravinárstvo.

Na druhej strane ženy chýbajú odborom ako strojárstvo, informatika a výpočtová technika, poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a rozvoj vidieka či elektrotechnika.

povolania ženy

Zdroj: https://www.cvtisr.sk/

Menej populárne povolania = menej konkurencie

Ak by sme mali dať jednu radu ženám, ktoré si vyberajú kariéru alebo uvažujú o zmene kariéry, zvážte menej populárne povolania. Samozrejme, ak je vaším celoživotným snom pracovať ako zdravotná sestra alebo obchodná zástupkyňa, choďte si za tým a venujte sa tomu. No, ak by ste chceli uspieť v odvetví, v ktorom napríklad ženy nemajú veľké zastúpenie a máte z toho obavy, nemajte. Práve naopak, môže to byť  vaša výhoda. Ak totiž vyčnievate z davu, máte vysokú šancu, že práve tým zaujmete. Ak napríklad na pozíciu programátor príde 20 životopisov mužov s podobnými skúsenosťami a 2 životopisy žien – programátoriek s rovnakými skúsenosťami, práve tie dva môžu zaujať.

 

 

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

2 komentáre

  1. Pridal: Kristína Humajová | 18. apríla 2023 20:01
    Odpovedať

    Dobrý večer hľadám prácu ďakujem za pochopenie

  2. Pridal: Libuša | 3. februára 2024 12:24
    Odpovedať

    Isto nie žena vie robiť aj mužskú prácu lepsie ako muži. Ja som nastavovovacka CNC a mam aj robota .

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook