Blog Profesia.sk
aug
5

Ako si dovolenku naozaj užiť a naplniť jej účel?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Ako si dovolenku naozaj užiť a naplniť jej účel?
Dovolenky je málo, naopak, očakávaní a plánov veľa. Ako si dovolenku naozaj užiť tak, aby ste sa z nej vrátili oddýchnutí, plní energie a nových zážitkov? Máme pre vás štyri užitočné rady.

Vyberte si takú dovolenku, ktorú chcete naozaj zažiť

Už vo chvíli, kedy dovolenku plánujete, premýšľajte o tom, čo vám robí najväčšiu radosť, kde si najlepšie oddýchnete a zresetujete myšlienky. Počet dní dovolenky v roku je obmedzený, bola by škoda tento čas stráviť činnosťami, ktoré ste si zvolili z dôvodu sociálneho tlaku.

Podobne ako sa nevydáte na trek za polnočným slnkom do Nórska, ak ste každý rok radi, že zima na Slovensku skončila už v marci, nezvolíte destináciu s prehliadkou antických pamiatok, ak ste skôr milovníci vojenského letectva a nevyberiete si plážové letovisko, ak máte radšej tichšie a prázdnejšie miesta.

Aj v prípade, že máte s partnerom, prípadne inými spolucestujúcimi iné preferencie a záľuby, väčšinou sa dá nájsť kompromis, v ktorom si každý príde na svoje. Podobné je to pri cestách s deťmi. Ak napríklad máte radi kempovanie a deti tobogany, hľadáte kempy s toboganmi. A aj tam, kde sa nedohodnete, môže na výpravu vyraziť pokojne len jeden alebo časť z partie, kým druhá polovica venuje čas tomu, čo jej dáva zmysel.

Nepracujte. Nepracujte. Nepracujte.

Koľkokrát ste počuli o nevýhodách práce z dovolenky aj o tom, že je lepšie sa počas voľných dní úplne odpojiť? A koľkokrát ste na dovolenke ešte vybavili niekoľko emailov, telefonátov či fixli niečo, čo “naozaj horelo”? Podľa amerického prieskumu z roku 2018 až 30 % zamestnancov priznalo, že pracujú aj vtedy, keď majú oficiálne voľno. Ak nechcete, aby vám na konci dovolenky ostal pocit, že by ste nutne potrebovali ešte jednu, vyhoďte prácu úplne z hlavy.

Neberte si zo sebou pracovný počítač ani telefón, pripomeňte deň pred odchodom kolegom, že počas tohto obdobia nebudete zastihnuteľní a k úlohám sa vrátite neskôr. Odpojte sa z komunikačných pracovných sietí a nesledujte firemné interné systémy. V práci ste počas celého roka. Teraz máte pár dní na to, aby ste na chvíľu zabudli, že existuje.

Odpojte sa od internetu

Hovorí sa, že najlepšia dovolenka je tam, kde nie je signál. Podobne a ešte viac to platí pre internet. V dobe, kedy hovoríme o negatívnych vplyvoch sociálnych sietí a surfovania po internete na duševné zdravie, je dovolenka ideálnym časom aj priestorom na to, aby sme svoju každodennú pozornosť zamerali inam.

Nie sme vo víre povinností, ako ich poznáme z bežného pracovného dňa. Môžeme si konečne dovoliť upliesť náramok s dcérou, hojdať sa v sieti, čítať si v bedekri o povesti viažúcej sa k miestnemu hradu alebo viesť filozofické debaty pri víne do neskorej noci. Nenechajte internet ovládnuť aj tieto príležitosti.

Skroťte očakávania

Ako hovorí psychoterapeut Michal Mynář, na to, aby sme prepli do dovolenkového módu, potrebujeme čas. Často na dovolenku vyrážame v zhone po balení, dorábaní pracovných restov, riešení kopy drobností pred cestou a počas nej. Prídeme na miesto a očakávame, že teraz príde naša vysnívaná chvíľa dokonalého oddychu.

Opak však býva pravdou. Prvé dni dovolenky, kým neodznejú všetky prejavy stresu, bývajú poznačené nervozitou a podráždenosťou. V takej chvíli sme oveľa náchylnejší k hádkam a nedorozumeniam.

Doprajme si čas a majme pochopenie pre diskomfortné pocity naše i našich blízkych. Neplánujme každú hodinu nášho dovolenkového času a nechajme veci skôr plynúť a prichádzať. Možno budeme prekvapení, koľko sa toho dá takto zažiť.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook