Blog Profesia.sk
apr
1

Ako vybrať strednú školu? Tak, aby vaše deti nasmerovala k dobrej práci.

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Ako vybrať strednú školu? Tak, aby vaše deti nasmerovala k dobrej práci.
Čo chceme robiť? To je otázka, ktorá nás sprevádza takmer po celý život. Pýtajú sa ju už v materskej škole, ovplyvňuje naše rozhodnutia počas štúdia, no niektorí odpoveď hľadajú po celý život. Momentálne je táto otázka v mysliach mladých ľudí, ktorých čaká rozhodnutie, na akú strednú školu sa vybrať.

Prihlášky na strednú školu je potrebné podať do 10.4.2018. Neplatí to pre umelecké odbory a školy s talentovými skúškami, kde bol už tradične termín skorší. Každý študent základnej školy si môže podať dve prihlášky na dva rôzne odbory alebo dve rôzne školy. Ako si ale zvoliť tú pravú?

Čo chcem robiť vs čo ma uživí

O výbere strednej školy rozhodujú buď sami študenti, alebo za nich vyberú rodičia. S konečným rozhodnutím by mali byť spokojné obe strany. Vďaka internetu majú dnešné deti neobmedzené množstvo informácií, s ktorým môžu pracovať. Môžu sa teda rozhodnúť podľa toho, čo by v živote chceli robiť, čo ich zaujíma, ale aj podľa reálnej situácie na pracovnom trhu. Podľa nášho prieskumu tretina pracujúcich nepracuje v odbore, ktorí vyštudovali, a to najmä kvôli tomu, že v danom odbore nenašli dostačujúce pracovné príležitosti, alebo neboli spokojní s platovým ohodnotením. Preto je fajn urobiť si prehľad pozícií a oblastí, kde a ako štúdium využiť.

Prvá otázka, ktorá by mala padnúť je, či študovať na strednej odbornej škole a mať možnosť zapojiť sa do pracovného života skôr, alebo študovať všeobecne a pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Ak už ste sa rozhodli pre oblasť štúdia, dbajte aj na výber tej správnej školy. Pozrite sa na jej výsledky, možnosť duálneho vzdelávania, zahraničné spolupráce, vybavenie tried, spôsob ukončenia školy a perspektíva ďalšieho štúdia alebo zamestnania.

Viac možností pre ľudí so stredoškolským vzdelaním

V súčasnosti rastie počet nových pracovných príležitostí a firmy si čoraz viac konkurujú o stále menší počet uchádzačov. Na tieto zmeny pracovného trhu musia aktívne reagovať aj personalisti. V roku 2017 tak rástol počet voľných ponúk pre absolventov a naopak klesal počet ponúk, ktoré vyžadujú vysokoškolské vzdelanie. To znamená, že aj ľudia s ukončeným stredoškolským vzdelaním si môžu vyberať zo širšej ponuky voľných pracovných miest.

Vo všetkých krajoch Slovenska firmy najviac hľadajú ľudí s ukončeným stredoškolským vzdelaním na pozície v oblasti výroby a priemyslu. Medzi top piatimi najhľadanejšími pozíciami sú operátor strojov a zariadení, robotník, montážnik, obchodný zástupca a skladník. Situácia v Bratislavskom kraji si vyžaduje skôr administratívnejšie pozície ako administratívny pracovník, predavač, obchodný zástupca, odborný predajca a účtovník.

Tip: Na stránke www.pozicie.sk nájdete detailný prehľad jednotlivých povolaní podľa pracovných oblastí. 

Študovať IT sa oplatí

Technické a IT odbory sú v kurze. Aktuálna situácia hovorí, že IT odborníkov je na Slovensku nedostatok. Vidíme to aj u nás, kedy na jednu inzerovanú ponuku zameranú na pozíciu programátora (s požadovaným minimálne ukončeným stredoškolským vzdelaním) reagujú v priemere 2 uchádzači. Pre porovnanie, napríklad, na pozíciu obchodný zástupca je to 30 uchádzačov a na pozíciu personálny konzultant až 90 uchádzačov. To znamená, že konkurencia medzi záujemcami o programátorské a IT pozície je veľmi malá a šanca úspešne sa zamestnať veľmi vysoká. Podobná situácia je aj pri remeselných či technických povolaniach.

Ak ste rodičia, ktorých deti stoja pred rozhodnutím, na akú strednú školu si podať prihlášku, pamätajte, že rozhodnutie by malo byť spoločné. Uveďte svoje deti do kontextu pracovného trhu, zároveň prihliadajte na to, v akej oblasti je vaše dieťa šikovné, a čo by chcelo v budúcnosti robiť. V prípade záujmu a študijných výsledkov sa dieťa na vysokú školu môže hlásiť z gymnázia aj zo strednej odbornej školy.

Budeme radi, ak sa s nami v komentároch podelíte o vlastné skúsenosti s výberom strednej školy, a ako to vnímate s odstupom času. Rozhodli ste sa správne?

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook