Blog Profesia.sk
máj
21

Chcete pracovať z domu? Máte tieto možnosti

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
Chcete pracovať z domu? Máte tieto možnosti
Home office, domácka práca či telepráca? Ako sa v týchto pojmoch orientovať a ako si nájsť pracovnú ponuku na prácu z domu, ktorá vám bude vyhovovať, si prečítajte v článku.

Domácka práca nie je home office: Pozor na základné rozdiely

Domácka práca a telepráca sú pojmy definované zákonom. Ide o prácu, ktorú po dohode so zamestnávateľom vykonávate pravidelne z domu. Je potrebné však myslieť na to, že home office spravidla nie je domáckou prácou ani teleprácou. Základný rozdiel oproti zákonom  definovaným formám práce je jeho mimoriadnosť. 

Home office alebo práca z domu

Môže ísť o mimoriadne situácie spojené s prekážkami na strane zamestnávateľa ale aj zamestnanca. Home office tak môžete využiť napríklad vtedy, keď vám majú prísť meniť stupačky ale aj vtedy, ak vašu kanceláriu vytopí voda z prasknutého potrubia.

Niektorí zamestnávatelia sa so zamestnancami dohadujú na pravidelnej podobe home office, ktorý tak plní funkciu benefitu. V týchto prípadoch si zamestnanci môžu napríklad vybrať home office raz týždenne, prípadne raz mesačne. 

Iní zamestnávatelia poskytujú home office rodičom malých detí v prípade chorôb alebo ak dieťa neprejde ranným zdravotným filtrom v škôlke (typicky pri sezónnych virózach). Je to obojstranne výhodné riešenie.

V prvých dňoch síce zamestnanec venuje všetok svoj čas liečeniu dieťaťa, ale prakticky hneď, ako sa dieťaťu uľaví, nepotrebuje už čerpať OČR ale vracia sa do pracovného procesu aspoň z domu. Zamestnanec tak nemusí zostať na OČR zbytočne dlho a zamestnávateľ má zamestnanca k dispozícii hneď, ako je to možné. 

Domácka práca a telepráca

Oproti tomu je domácka práca či telepráca pravidelného charakteru. To znamená, že sa už na začiatku pracovného pomeru so zamestnávateľom dohodnete, že prácu budete úplne alebo sčasti vykonávať z domu. Je potrebné pritom myslieť na to, že domácka práca aj telepráca musí vychádzať z obojstrannej dohody. Nemôže byť nariadená a ani si ju zamestnanec nemôže sám určiť (až na špecifické výnimky počas mimoriadnej situácie, núdzového či výnimočného stavu).

Takisto je tento typ práce možný len v prípade, že ste so zamestnávateľom uzavreli pracovnú zmluvu. Pri dohodách nie je možné výkon domáckej práce či telepráce dohodnúť. 

Hľadáte len prácu z domu? Vyfiltrujte si vhodné ponuky

Pri hľadaní zamestnania na Profesia.sk nájdete v ľavom stĺpci nový filter Práca z domu, ktorý vám s hľadaní práce z domu pomôže. Môžete ho použiť samostatne alebo aj tradične v kombinácii s ostatnými, ktorými môžete zužovať a špecifikovať oblasť vášho záujmu.

Medzi pracovnými inzerátmi si viete vyhľadať len tie, ktoré prácu z domu – teda teleprácu alebo domácku prácu – priamo ponúkajú. Už po úvodnom vyfiltrovaní môžete na prvý pohľad vidieť, že každá z uvedených pozícií má na mieste výkonu práce značku “Remote work” prípadne “Práca z domu”:

Je pochopiteľné, že nie všetky povolania sa dajú vykonávať z domu, preto medzi ponukami nájdete menej tých na prácu z domu než tých ostatných.

Odvetvia, ktoré najčastejšie využívajú teleprácu, sú najmä IT obchod, administratíva, marketing či financie a účtovníctvo. V súvislosti s vývinom pandemickej situácie a čoraz silnejším presunom do online priestoru však môžeme očakávať trend zvyšujúcej sa ponuky práve domáckej práce a telepráce.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook