Blog Profesia.sk
júl
16

Na ktorých pozíciách rástli platy najrýchlejšie?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Na ktorých pozíciách rástli platy najrýchlejšie?
Od roku 2018 musia zamestnávatelia pri svojich pracovných ponukách uverejňovať výšku mzdy. Prikazuje im to Zákonník práce. Mrkli sme sa na náš portál Platy.sk, kde nás zaujímali rozdiely medzi mzdou v roku 2023 a 2024 na rôznych pozíciách. Ste zvedaví, na ktorých pracovných miestach rástli platy najvýraznejšie? Prvé miesta vás prekvapia.

Plat nie je všetko, ale…

Podľa výskumu spoločnosti Delloite nie je najsilnejším motivátorom zamestnancov ich mzdové ohodnotenie. Je to práve firemná kultúra, ktorá zohráva významnú úlohu pri motivácii zamestnancov.

Generálny riaditeľ tejto spoločnosti Alistair Cox na margo toho povedal: „Kultúra vašej organizácie je jej osobnosť. To je to, čo priťahuje talenty a spôsobuje, že talent chce zostať s vami na dlhú trať, bez ohľadu na to, akým výzvam na ceste čelí.“

Avšak z niečoho musíte zaplatiť účty. Tiež hypotéku a nákup potravín v obchode. Aj večera v reštaurácii či kino ide do peňazí. Suma, ktorá vám cinkne každý mesiac na účet, je jedným z rozhodovacích faktorov pri výbere či zmene práce. Ak vás zaujíma, ktoré pracovné pozície si za posledný rok finančne prilepšili, čítajte ďalej.

Prekvapivé prvé miesta

Na portáli Profesia.sk mohli záujemcovia a záujemkyne o novú prácu minulý rok reagovať na viac ako 314 220 pracovných ponúk.

Pri sledovaní medziročného nárastu ponúkaných platov sa prekvapivo na prvých dvoch miestach umiestnili zdravotnícke povolania. Prvé miesto obsadil optometrista. Ide o očného optika s vyšším stupňom kvalifikácie. Je schopný odmerať vám kvalitu zraku, poskytne základnú starostlivosť o vaše oči. Kým priemerný základný ponúkaný plat na tejto pozícii bol v období januára až marca 2023 1049 €, o rok neskôr to bolo už 1513 €, ide teda o zvýšenie až o 44 %.

Na druhej pozícii s medziročným nárastom platu o 35 % sa umiestnili oční optici. V prvých troch mesiacoch roka 2023 zarábali v priemere 990 €. O rok neskôr to bolo už 1340 €.

Kde ešte platy rástli? 

V prvej päťke povolaní, pri ktorých portál Profesia.sk zaznamenal najvyšší medziročný nárast ponúkanej mzdy, sú špecialista pre vývoj telekomunikačných služieb, výkonný riaditeľ a vedecký pracovník. Odborníci v telekomunikáciách si polepšili medziročne o 32 %, výkonní riaditelia a vedeckí pracovníci o 30 %.

Na začiatku uplynulého roka mohol výkonný riaditeľ či riaditeľka zarábať viac ako 2500 €, v prvých troch mesiacoch tohto roka to bolo viac než 3300 €. Vedeckí pracovníci a pracovníčky platovo podskočili medziročne z 1340 € na takmer 1800 €.

Na začiatku roka 2024 rástlo aj mzdové ohodnotenie architektov, špecialistov zaistenia, výrobných riaditeľov, upisovateľov poistného rizika a pracovníkov z obsluhy energetických zariadení.

Ponúkaný plat je základ, výsledný môže byť vyšší

Zverejnená mzda v pracovnom inzeráte má základné pravidlo – predstavuje minimum a pri podpise pracovnej zmluvy nesmie byť výsledný plat pre konkrétneho uchádzača či uchádzačku nižší. Smerom hore to neplatí, znamená to teda, že si každý môže vyjednať viac v závislosti od svojich skúseností, schopností a cieľov. Pozreli sme sa preto aj na reálne mzdy z portálu Platy.sk.

Najvyšší medziročný nárast sme zaznamenali u veterinárnych lekárov a laborantov, kde mzdy poskočili o viac ako 30 %.

Zaujímavá práca = veľa reakcií

Viete, ktorí zamestnávatelia budú pri výbere nového zamestnanca prechádzať množstvom životopisov? Tí, ktorí ponúkajú prácu predajcu leteniek či zájazdov, administrátora internetového obchodu, regionálneho manažéra či vizualistu s citom pre dokonalé vystavenie. Sú to pozície s najvyšším počtom reakcií potenciálnych uchádzačov.

Na jednu  ponuku práce pre predajcov leteniek či zájazdov dostane spoločnosť až 64 reakcií. Pri vizualistovi eviduje portál Profesia.sk 59 odpovedí. Rovnako tak aj pri pracovných ponukách na pozíciu regionálneho manažéra. O niečo menej reakcií dostane zamestnávateľ, ak ponúka prácu administrátora internetového obchodu.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Katarína Slúková | 25. júla 2024 14:46
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    Veľmi odborne a kvalitne spracované témy a ponúkané rady. Celý tím portálu profesia chválim.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook