Blog Profesia.sk
nov
9

Fenomén lenivého dievčaťa vs. quiet quitting: Po akých zmenách pracovného trhu volajú?

Autor: | Kategórie: Pracovný život, Zaujímavosti | Značky: ,
Fenomén lenivého dievčaťa vs. quiet quitting: Po akých zmenách pracovného trhu volajú?
Quiet quitting i fenomén lenivého dievčaťa volajú po zmene pracovného nasadenia. Zabrzdiť zhon, vyhnúť sa šialenému pracovnému kolotoču a predchádzať tak vyhoreniu či zdravotným problémom. Čo týmto trendami mladá generácia sleduje a v čom by mohol byť fenomén lenivého dievčaťa pre vás prínosný?

Fenomén lenivého dievčaťa alebo lazy girl job

Šípite, že za novým fenoménom lenivého dievčaťa stojí mladá generácia Z a šíri sa sociálnymi sieťami? Tipujete správne. Spustila ho mladá Američanka Gabrielle Judge virálnym videom na svojom TikToku. Jej videá majú tisíce vzhliadnutí a takmer v každom sa venuje trendu lenivého dievčaťa. Reaguje nimi na každodenný pracovný kolotoč a zhon, nadmerné zaťažovanie zamestnancov a ich postupnú rezignáciu.

Slovíčko lenivý však tento trend vôbec nevystihuje. Dievčatá nie sú lenivé. Prácu naďalej vykonávajú, mení sa len spôsob, ako k nej pristupujú.

Veľa peňazí za málo muziky

Podľa fenoménu lenivého dievčaťa je ideálne získať prácu, ktorá je vysoko ohodnotená, no zároveň sa v nej nedostávate do pazúrov pracovného stresu. Vyznávajú úplnú flexibilitu a rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

„Lenivé dievča“ pracuje v moderne zariadenej kancelárii alebo z domu, obed trávi mimo počítača. Poobede sa v rámci pracovnej doby ide prejsť so psom a o 17.00 s úsmevom odchádza z práce. Na všetko, čo nestihne urobiť dnes, bude mať v práci priestor na druhý deň. Žiadna večerná práca, žiadne neskoré maily od šéfa či kolegov. Má prácu, ktorá je dobre platená, no neovláda jej život. Nápadne vám to pripomína quiet quitting?

Aký je rozdiel medzi quiet quitting a fenoménom lenivého dievčaťa?

V zásade žiadny. Kľúčové posolstvo oboch trendov je rovnaké: „Nie sme ochotní ničiť si pre náročnú prácu zdravie či vyhorieť.“  Oba trendy vyznávajú dokonalú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a pochádzajú z USA. Mladí ľudia vidia svojich rodičov za monitormi počítačov neskoro večer. Vidia, že z práce sú unavení a frustrovaní. Možno tesne pred hranicou vyhorenia.

Pre generáciu Z je to výstraha. Oni takto fungovať nechcú. Neveria na americký sen, na ktorom pracuješ od rána do večera niekoľko rokov s vidinou ružovej budúcnosti. Chcú žiť tu a teraz. Pre tento okamih s čistou hlavou a bez pracovného stresu. Kým quiet quitting šírili obe pohlavia, lazy girl job je trendom mladých dievčat.

A čo je na tom zlé? 

K fenoménu lenivého dievčaťa sa vyjadrili viacerí odborníci. Pozitívne i negatívne. Daena Giardell, lektora Massachusetts Institute of Technology, vníma odkaz lenivých dievčat jednoznačne: „Je dôležité pozerať sa na to, ako na sociálne posolstvo, ktoré nie je o lenivosti, ale v skutočnosti o ľuďoch, ktorí chcú mať plnohodnotný život … “

Iný názor prevláda medzi HR manažérmi. Tí tvrdia, že ak sa firma dostane do problémov, budú „lenivé dievčatá“ prepustené ako prvé a tento trend bude mať zlý dopad aj na ich kariéru. V denníku Independent sa k tejto téme krátko vyjadrila aj šéfka inštitúcie Business of Health, Tina Woods: „Obrátiť sa chrbtom ku kultúre zhonu by sa nemalo považovať za lenivé.“ Podľa nej je na mieste podporovať zdravý balans medzi prácou a súkromím.

Vezmite si od „lenivých dievčat“ len to dobré

Milujete svoju prácu, často ťaháte nadčasy, organizujete pre kolegov posedenia a trendy quiet quitting či lazy girl job sú vám úplne vzdialené? Pribrzdite trošku. Zdravie máte iba jedno, malé deti rýchlo vyrastú a vzťah s partnerom či partnerkou si tiež treba pestovať. Neustále hľadajte svoju rovnováhu medzi pracovným a osobným životom. Inak vám hrozí vyhorenie či zdravotný kolaps.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook