Blog Profesia.sk
nov
8

Prečo sa oplatí sledovať pracovné ponuky, aj keď novú prácu nehľadáte?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Pracovný život | Značky:
Prečo sa oplatí sledovať pracovné ponuky, aj keď novú prácu nehľadáte?
Máme pre vás dva príbehy o šťastných účtovníkoch. Tie vás presvedčia, že sledovať situáciu na pracovnom trhu je potrebné aj vtedy, ak práve aktívne nehľadáte novú prácu. Nemíňajte svoj drahocenný čas prehľadávaním pracovných inzerátov. Existujú aj iné spôsoby ako sa zorientovať na trhu práce.

Dva príbehy šťastných účtovníkov

Príbeh prvý: Šťastný účtovník Peter sedí za počítačom. Miluje účtovníctvo a ticho vo svojej kancelárii. Ráno o 7:30 prichádza do práce, dvere zatvára o 16.00. Celý deň pracuje z jedného miesta. Nedostal Multisport kartu, zamestnávateľ mu nekupuje kávu do kancelárie a benefit v podobe jazykového vzdelávania bol tiež zastavený po príchode pandémie koronavírusu.

Príbeh druhý: Šťastná účtovníčka Judita sedí za počítačom. Miluje účtovníctvo a ticho vo svojej kancelárii. Ráno o 7:30 prichádza do práce, dvere zatvára o 16.00. Celý deň pracuje z jedného miesta. V práci má pravidelný prísun čerstvého ovocia, dvakrát do týždňa čerstvý koláč, neobmedzenú kávu a čaj. Po práci chodí cvičiť. Nič ju to nestojí, má kartu Multisport. Dvakrát do týždňa má ranné hodiny angličtiny v rámci pracovnej doby. Hradí ich jej zamestnávateľ.

Judita zarába o 25 % viac ako Peter aj napriek tomu, že pracujú na rovnakej pozícii, v rovnakom kraji a majú približne rovnaké pracovné skúsenosti. Judita situáciu na trhu nesleduje vôbec. Peter aktívne prácu nehľadá, no vďaka sledovaniu situácie na pracovnom trhu si dokázal vydupať u svojho šéfa lepšie podmienky.

Šťastní sú obaja. Len Judita sa má lepšie. Buďte ako Judita. 

3 dôvody, pre ktoré sa oplatí sledovať 

Nie seriál ani susedov cez kľúčovú dierku. Máme na mysli situáciu na pracovnom trhu. Pomôže vám zorientovať sa, zlepšiť si (nielen) finančnú situáciu alebo nabrať odvahu na kariérny zvrat. Beriete?

Orientácia na pracovnom trhu

Viete aký je priemerný plat na vašej pracovnej pozícii vo vašom regióne? O koľko viac zarába vysokoškolsky vzdelaný človek na vašom mieste v porovnaní so zamestnancom, ktorý má ukončené stredoškolské vzdelanie? Akú mzdu ponúkajú zamestnancovi s rovnakou praxou, akú máte vy? Začnite sa orientovať na trhu práce, ak chcete byť objektívne ocenení.

Vydupte si lepšie podmienky

Príďte sa svojím nadriadeným s konkrétnym návrhom. V konkurenčnej firme hľadajú účtovníka. Požiadavky na skúsenosti a vzdelanie spĺňate do bodky. Navyše by ste pracovali s rovnakým účtovným softvérom. Pre budúceho zamestnávateľa ste hotový človek. Konkurencia vašej firmy navyše ponúka o 30 % vyšší plat a benefity, ktoré vám aktuálny šéf zatiaľ iba sľuboval. Aká bude reakcia vášho nadriadeného? Nebojte sa na neho pritlačiť. Ste na koni.

Je čas na kariérnu zmenu?

Po strednej či vysokej škole sa s odhodlaním vrhnete do pracovného kolotoča. Naučíte sa nové veci, naberiete potrebné skúseností a dostatok sebavedomia. Zrazu máte 40 a láka vás skúsiť niečo iné, nové. Túžite po kariérnej zmene. Vďaka dobrej orientácii na trhu a vlastnej intuícii zistíte, do ktorého smeru vás to ťahá viac. Prehľad na pracovnom trhu vás môže nakopnúť ku kariérnej zmene, ktorú neoľutujete.

3 spôsoby ako sledovať situáciu na trhu

1. Pasívnym a pohodlným spôsobom hľadania práce je zasielanie pracovaných ponúk na emailovú adresu. V prísnom filtri si vyberiete, o akú pracovnú pozíciu a v akom regióne sa zaujímate, tiež typ pracovného úväzku. Zakliknúť môžete aj možnosť práce z domu a požadované jazykové schopnosti. Portál Profesia.sk vám bude zasielať tie pracovné ponuky, ktoré vyhovujú vašim kritériám. Nemusíte prácne prehľadávať portály s ponukou práce, aby ste sa orientovali na trhu.

2. Žiadať o lepšie (nielen) platové podmienky u vášho nadriadeného sa vám bude ľahšie, keď budete držať v rukách pozvanie na pracovný pohovor od konkurenčnej firmy. Sprístupnenie vášho životopisu na portáli Profesia.sk vám umožní dostať sa do hľadáčika firiem bez toho, aby ste reagovali na pracovnú pozíciu odoslaním životopisu alebo motivačného listu.

Postačí sprístupniť vaše CV. Životopisy sa párujú na požiadavky uvedené v pracovnej ponuke. Ak máte také znalosti, skúsenosti a zručnosti, ktoré váš budúci šéf očakáva, bude vás kontaktovať. A už je len na vás, či ponuku na pracovný pohovor vezmete alebo si v otvorenom rozhovore so svojím nadriadeným vydupete lepšie podmienky.

3. Sociálna sieť LinkedIn je nástroj, ktorý vám pomôže v orientácii na trhu práce. Popri budovaní siete vašich profesionálnych kontaktov získavate väčší prehľad o spoločnostiach, v ktorých pracujú vaši spolužiaci či bývalí kolegovia. Je to tiež dobrý prostriedok na sledovanie firiem, ktoré máte v hľadáčiku. Ako komunikujú oni a ich zamestnanci? Súzniete s ich hodnotami? Oplatí sa tam jedného dňa poslať životopis?

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Tatiana Golitkova | 13. novembra 2023 14:50
    Odpovedať

    Sledujem ponuky práce ale mám takmer 62 rokov a prácu nájsť je utópia a hlavne na Východe som veterinárna lekárka a poslala som životopis aj na upratovačku ale nič do dôchodku ísť nemôžem chýbajú mi roky lebo som pracovala na čierno ponuky sú len zo 4 oblastí automobilový priemysel IT, lekári a sestry, učitelia

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook