Blog Profesia.sk
jún
14

Motivačný list: Kedy ho poslať a kedy ho nemusíte riešiť?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Motivačný list: Kedy ho poslať a kedy ho nemusíte riešiť?
Motivačný list nie je strašiak. Je to originálny dokument, v ktorom môžete svojmu budúcemu šéfovi dokázať, že ste ten najvhodnejší kandidát či kandidátka. Kedy je potrebné poslať ho? V čom sa odlišuje od životopisu? Ak neviete, ako motivačný list napísať správne, držte sa postupu na konci tohto článku.

Ak ho žiadajú, pošlite ho

Áno, vieme že by ste ho najradšej neposielali. Jeho tvorba si vyžaduje čas, štúdium a dávku originality. Avšak motivačný list je dokument, ktorý vás môže posunúť do užšieho výberu uchádzačov o pracovnú pozíciu. Dostávate v ňom priestor presvedčiť budúceho šéfa, že práve vaša motivácia obsadiť danú pozíciu je tá najsprávnejšia.

Neskúseným uchádzačom, ktorí v životopise nemajú čo ukázať, pomôže motivačný list viac upozorniť na energiu a drive či odhodlanie rýchlo sa vzdelávať.

Ak zamestnávateľ v ponuku práce motivačný list vyslovene žiada, určite ho spracujte a pošlite.

Posielať ho nemusíte v prípade, ak sa uchádzate o neriadiacu pozíciu, v ktorej prevláda fyzická práca a váš budúci šéf motivačný list v ponuke nežiada.

Veľký rozdiel medzi životopisom a motivačným listom

Spoločný znak oboch je iba jeden. Sú to dokumenty, ktoré vám otvárajú bránu k novému zamestnaniu. Náležitosti, forma i obsah sú rozdielne.

Životopis chronologicky sumarizuje dôležité kroky vášho profesijného života. Nájdeme v ňom časť o vzdelávaní, praktických skúsenostiach, zručnostiach i schopnostiach. Ak sa uchádzate o prácu vo viacerých spoločnostiach, do všetkých posielate takmer identický životopis (samozrejme, prispôsobený konkrétnej pozícii).

Motivačný list je vždy originál. Odpovedá na otázku – Aká je vaša motivácia pracovať na ponúkanej pozícii v konkrétnej spoločnosti?

Výzva, ktorú zvládnete s noblesou

Slohovú prácu ste odovzdávali naposledy na strednej škole, písanie nie je vaša silná stránka a pri predstave, že máte dať dokopy originálny motivačný list, sa radšej pustíte do upratovania garáže. Zastavte sa. Nadýchnite sa.

Motivačný list žiadajú zamestnávatelia na tých pozíciách, ktoré si vyžadujú skúsených, vzdelaných a kreatívnych ľudí. Takých, ktorí sa neboja nových výziev. Vezmite to aj vy ako novú výzvu. Keď budete postupovať podľa dolu spísaných bodov, dočkáte sa výsledku v podobe originálneho motivačného listu.

Viete, kto ste a čo chcete

V prvej časti motivačného listu predveďte svojmu budúcemu šéfovi, že o spoločnosti máte základné informácie, sledujete jej činnosť a aktivity. Úvod slúži na to, aby ste popísali svoju motiváciu, teda dôvod, prečo chcete pre danú spoločnosť pracovať.

 

Ak sa hlásite na pozíciu nákupcu v Martinuse, môže byť vašou motiváciou to, že knihy milujete, ste nekonečný knihomoľ alebo knihomoľka a vašim nesplneným snom je napísať knihu. Ak milujete technológie a obľubujete sci-fi, oceníte divoký rast high-end spoločnosti, ktorá hľadá pracovníka v oblasti IT. Vaša motivácia pracovať pre technologického jednorožca je vysoká.

 

Predajte svoje minulé výsledky

Pracovné úspechy, ktoré vás predajú, patria do druhej časti motivačného listu. Podporte ich konkrétnymi číslami a ukážte nadriadenému, že sa môže tešiť na pohovor so skúseným a šikovným človekom.

 

Patria sem vety ako „Vďaka marketingovej kampani, z ktorú som bol zodpovedný, sa zvýšila návštevnosť eshopu medziročne o 150 %“  alebo „Po mojom nástupe do funkcie som prijal opatrenia, vďaka ktorý sme ušetrili 25 % fixných nákladov spoločnosti.“

 

Moje schopnosti sa stanú schopnosťami firmy

Záverečná časť motivačného listu patrí zručnostiam a schopnostiam, ktorými disponujete a zároveň sú vhodné pre danú pozíciu. Ideálne bude, ak sa vám ich podarí znovu podporiť konkrétnymi príkladmi a faktami z vášho profesijného života.

Na čo si dajte pozor?

Pri výbere kolegu pristane na stole HR manažérov, vedúcim odborov alebo riaditeľm kopa motivačných listov. Možno aj dve kopy. Aby ste váš list neskončil v koši alebo v skartovačke, vyvarujte sa týmto prešľapom.

Príliš všeobecný motivačný list

Stiahnuť si vzor a prepísať ho s vlastnými údajmi dokáže (takmer) každý. Nerobte to. Šikovný náborár to odhalí veľmi rýchlo. Ak použijete šablónu motivačného listu, berte ju len ako inšpiráciu a text napíšte svoj.

 

Chyby a klamstvá

Platí, že lži v životopise sú neprípustné. Rovnako to platí aj pre klamstvá v motivačných listoch. Vyvarujte sa aj gramatických chybám a list si po napísaní dôkladne skontrolujte.

 

Vata a klišé

Radšej menej kvalitného obsahu ako vypĺňanie motivačného listu mdlými vatovými vetami. Vyhnite sa superlatívom, zdrobneninám a klišé spojeniam.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook