Blog Profesia.sk
máj
19

8 + 1 chýb, ktoré na pracovnom pohovore určite neurobte

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
8 + 1 chýb, ktoré na pracovnom pohovore určite neurobte
Takmer všetkým faux pas situáciám na pracovnom pohovore sa viete vyhnúť. Včasná príprava, dôsledná organizácia času i vedomé (ne)verbálne prejavy vám pomôžu uspieť na pracovnom interview. Pozrite si 9 chýb, ktoré uchádzači o novú prácu opakujú. Nie preto, aby ste ich zopakovali. Skôr preto, aby ste sa im vyvarovali. Na posledný bod si dávajte extra pozor.

1. Nepokazte prvý dojem neskorým príchodom

Ako urobiť zlý dojem ešte predtým, než vyslovíte prvé slovo na pracovnom pohovore? Meškať naň. Personalistovi, potenciálnemu nadriadenému i ďalším zúčastnením na pohovore tak predstavíte v priamom prenose svoju nespoľahlivosť a preukážete im neúctu.

deň pracovného pohovoru si dajte obzvlášť pozor na time manažment, nevystavujte sa časovému stresu a počítajte s časovou rezervou. Ak už s istotou viete, že sa vám nepodarí prísť načas, zatelefonujte a informujte o čase meškania. Ústretový zamestnávateľ to pochopí.

2. Čisté šaty & svieži dych 

Pri výbere oblečenia na pracovný pohovor voľte pohodlné pred vyzývavým, voľnejšie pred príliš obtiahnutým. V opačnom prípade riskujete strieľajúce gombíky z košele alebo prasknutý zips na sukni. Čistota a vkus je samozrejmosťou pre kandidátov na pozíciu riaditeľa, predajcu či učiteľa. V deň pohovoru sa vyhnite cesnakovej polievke, plesnivým syrom a morským plodom. Zápach z vašich úst by vám na ceste za vysnívanou prácou mohol iba uškodiť.

3. Klamstvá (nielen) v CV

Klamstvá v životopise a zahmlievanie informácií o svojich pracovných skúsenostiach či danostiach priamo na pohovore je zlá cesta. Nenaskočte na ňu. Lož sa prevalí a stanete sa nedôveryhodným. V lepšom prípade uspejte a zatajená neodbornosť či nízka jazyková úroveň s vami zamáva v novej praxi.

4. Ja tu nie som 

Fiasku na pohovore sa dá vyhnúť dôslednou prípravou. Znovu si dôkladne prejdite svoj životopis. V rámci prípravy odprezentujte vlastné pracovné skúsenosti priateľovi alebo mame. Prelustrujte webové stránky spoločnosti, tiež ich sociálne médiá. Na webovej stránke finstat.sk overíte, ako sa firme darí hospodáriť s financiami. A ak sa vám navyše podarí získať informácie o firme aj od jej zamestnancov, máte kompletný obraz. Ste pripravení.

5. Drzosť, arogancia, hrubé prejavy

Zbaľte si na pohovor sebaistotu. Drzosť, arogantný prejav či hrubé vyberané slová nechajte doma. I keď vaše povahové črty, akými sú zdravá výbušnosť a silný ťah na bránu môžu byť v niektorých pozíciách žiadúce, na pracovný pohovor nepatria.

6. Mlčanie, neaktivita, zero ask to question

„Máte seriózny záujem o túto pozíciu?“ Nečudujte sa, ak zaznie z úst personalistu takáto veta na záver vláčneho pohovoru. Informácie o pracovných skúsenostiach z vás ťahali ako z chlpatej deky. Pri otázke na osobnostné či jazykové zručnosti ste sa dívali po bielych stenách. A keď ste dostali priestor na vlastné otázky, nedokázali ste zo seba vysúkať ani jednu. Neaktívny prístup, dlhé mlčanie a minimum položených otázok z vás robia neúspešného kandidáta.

7. Ruka ako mŕtva ryba, absencia očného kontaktu

Úsmev, podanie rúk a pohľad z očí do očí sú prvé neverbálne prejavy, s ktorými sa stretnete na pohovore. Veľa o vás prezradia. Faux pas bude, ak úsmev nahradíte smiechom, očný kontakt neudržíte a vaša ruka pri podávaní pripomína mŕtvu rybu alebo pokazené rameno vysokozdvižného vozíka.

Aj pri rozhovore dbajte na neposedné ruky, nohy a neverbálne gestá. Nedržte prekrížené ruky na hrudi, nedotýkajte sa rukami tváre. Ruky nechajte voľne položené na stole alebo stehnách. Používajte ich pri gestikulácii.

8. Neotvárajte zakázané témy

Existujú zakázané témy, o ktorých sa na pohovoroch nehovorí. Nikdy. Patria sem vierovyznanie, politika, sexuálna orientácia a rodinné vzťahy. Neodporúčame vyťahovať ani nedobré vzťahy v predchádzajúcom pracovnom mieste alebo farbisté opisy negatívnych vlastností bývalého šéfa. Nechajte si to na debatu s priateľmi.

9. Prílišná úprimnosť, ktorá ublíži 

„Kde sa vidíte o 5 rokov?“ Správnych odpovedí na túto notoricky známu otázku z úst vášho budúceho šéfa je viacero. Nesprávna je jedna: „Na vašom mieste.“ 😊

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Monika Bähler-Jèney | 14. októbra 2023 09:13
    Odpovedať

    Dobrý deň. Volám sa Monika Bähler-Jèney. Od februára si hľadám prácu. Vo Švajčiarsku som žil a pracoval 26 rokov. Hovorte perfektne po nemecky.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook