Blog Profesia.sk
máj
9

Prečo klameme v životopisoch a prečo sa to nevypláca?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce, Pracovný život | Značky:
Prečo klameme v životopisoch a prečo sa to nevypláca?
Klamstvá, polopravdy a zahmlievanie skutočnosti je výborné pri písaní scenára pre venezuelskú telenovelu. Ak však píšete životopis, vyťukajte na klávesnici do svojho CV iba čistú pravdu. Keď vám lži o svojich odborných znalostiach a pracovných skúsenostiach na pohovore prejdú, dobehnú vás (najneskôr) v prvom pracovnom týždni. Viete, aké nepravdy sa opakujú v CV? Ktorá generácia klame v životopisoch najviac? Inklinujú k uvádzaniu nepravdy viac muži alebo ženy?

Klameš, klamem, klameme

Respondenti štúdie, ktorá mapovala uvádzanie (ne)pravdy v životopisoch, dostali otázku, či poznajú osobu, ktorá klamala vo svojom životopise. Až 93 % z nich odpovedalo áno. Zvyčajne sa ku klamstvám v životopise uchyľovali viac muži ako ženy. Rozdielnosť zaznamenali aj medzi generáciami. Čestnejší boli kandidáti z generácie Boomers, klamstvo so životopisu zas najviac vkladali mladí z generácie Z.

Čo všetko si vieme navymýšľať? 

Hádam všetko okrem vlastného mena. Aj to iba vtedy, ak sa nevoláte Jozef Lenivý alebo Petra Pomalá. Podľa prieskumu Resumlab a personalistov si najčastejšie v životopise prikrášľujeme pracovné skúsenosti. Naťahujeme si dĺžku obdobia, počas ktorého sme pracovali na opisovanej pozícii a vylepšujeme jej názov tak, aby znel hodnovernejšie, dôležitejšie. Tí najodváženejší klamári si dokážu svoju minulú pracovnú pozíciu úplne vymyslieť. Tam sa však už klbko lží začína úplne zamotávať.

(Skoro) inžinier a angličtina na úrovni C1

Ak ste na strednej škole falšovali vysvedčenia v strachu pred vlastnými rodičmi, v dospelosti vám tendencia klamať vo výsledkoch vzdelávania pravdepodobne ostala. Nebolo to správne vtedy, nie je to správne teraz.

Výsledky štúdia nemusia ovplyvniť rozhodnutie personalistu v otázke, či ste pre ponúkanú pracovnú pozíciu vhodný kandidát alebo nie. Kľúčové a rozhodujúce sú vaše zručnosti. Nezahmlievajte pravdu ani v tej časti životopisu, kde sa spomínajú jazykové znalosti. Personalista alebo budúci šéf vám vie veľmi rýchlo položiť pár otázok v cudzom jazyku. Už tri vety z vašich úst prezradia, či ste si úroveň C1 nepoplietli s A2.

Prečo tie krátkozraké klamstvá? 

Podľa štúdie Resumelab, do ktorej sa zapojilo 1000 Američanov, sa až 37 % z nich rozhodlo klamať v životopise, pretože boli dlhodobo nezamestnaní. Ruky im zväzovala obava, že budú pred budúcim zamestnávateľom vyzerať ako lenivci, i keď dôvody dlhodobej pracovnej výluky sú veľakrát zdravotné alebo citlivo rodinné. Častým dôvodom uvádzania poloprávd v životopise je snaha získať vyššiu mzdu alebo nedostatočná kvalifikácia na vypísanú pracovnú pozíciu.

Lož je vabank. V stávke je vaša reputácia

Áno, môže sa stať, že vaše malé klamstvo v životopise prehliadnu a vy získate vysnenú prácu. V takom prípade si však musíte vyhrnúť rukávy a začať náležite makať. A uvidíte, či to ustojíte. Ak totiž vaše jazykové vybavenie nebolo také, ako ste prezentovali, pri prvom telefonáte s anglicky hovoriacim obchodným partnerom budete potiť krv.

Prípadne, keď ste na pohovore oslnili aj napriek zahmlenej a nedostatočnej kvalifikácii, štart na novej pracovnej pozície s vysokými nárokmi bude pre vás ťažkou skúškou. Stále riskujete, že klamstvo sa prevalí a vaša reputácia bude poškodená. A vy zostanete na pozícii s nálepkou klamár.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook