Blog Profesia.sk
okt
24

Športové benefity ponúka menej ako pätina zamestnávateľov. Prečo by ich malo byť viac?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Športové benefity ponúka menej ako pätina zamestnávateľov. Prečo by ich malo byť viac?
S benefitmi sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Stali sa dôležitou súčasťou náborovej stratégie mnohých spoločností. Zo štatistík však vidíme, že aj keď sú športové benefity populárne medzi uchádzačmi, zamestnávatelia sa rozbiehajú pomalšie.

Zamestnávatelia chcú prostredníctvom benefitov zaujať a pritiahnuť nových zamestnancov. Výnimkou nie sú ani pracovné ponuky, ktorých najdlhšia časť je práve tá, ktorá vás láka na množstvo benefitov. Medzi tie najpopulárnejšie patria stravné lístky (hradené v plnej výške), príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, práca z domu, flexibilný pracovný čas či 13. plat.

podiel pracovných ponúk

Prečo sa zamestnávateľom oplatí investovať do športových benefitov?

Ak by ste sa mali zamyslieť, ktoré benefity prinášajú osoh obom stranám, tak sú to určite tie, ktoré podporujú športové aktivity. Súhlasí s tým aj nová generácia zamestnancov, pre ktorých sú športové benefity piate najvyžadovanejšie. Prečo je to tak?

  • Sú ideálnym protikladom k sedavým zamestnaniam

Aj keď sa vám to môže zdať nepravdepodobné, sedieť 8 hodín na zadku je niekedy veľmi náročné. Navyše negatívne účinky sedavých zamestnaní sú všeobecne známe. Časom sa môžu ozvať problémy krčnej chrbtice, krku, stuhnuté svaly, karpálny tunel, zvyšujúca sa hmotnosť či migrény. To všetko vedie k zníženiu produktivity alebo aj absencii v práci. Najjednoduchším liekom na túto situáciu je pravidelný pohyb.

  • Podporujú tímového ducha

Láska k športu spája. Mnoho ľudí sa v dnešnej dobe snaží žiť aktívne a športové koníčky sú snáď tie najpopulárnejšie. Preto je práve podpora športových aktivít ľahkou a rýchlou cestou ako budovať tímového ducha, či už v rámci jedného oddelenia alebo v celej spoločnosti. Spoločné športové aktivity prinášajú príležitosti spoznať kolegov aj mimo práce, zistiť ako s nimi komunikovať, akú majú povahu a odhaliť aj ich neformálnu stránku.

  • Uľahčujú začlenenie nových kolegov do kolektívu

Čas, za ktorý spoznáte nového kolegu sa líši podľa veľkosti spoločnosti, v ktorej pracujete. Spoznať nového kolegu, ktorý je podobne vášnivý cyklista ako vy je rýchly proces bez ohľadu na to, na ktorom oddelení pracujete. Ak ste ten nový kolega vy, zúčastňovať sa športových aktivít vám pomôže spoznať kolegov, dozvedieť sa o firme viac informácií, byť zapamätateľní a získať si spojencov, ktorí vám pomôžu aj v pracovných záležitostiach.

  • Znižujú stres

Podľa prieskumu Paylab data research, pre takmer polovicu zamestnancov na Slovensku je stres bežnou súčasťou práce. Viac ako pätina uviedla, že stresujúce situácie pociťujú každý deň. Preto na chvíľu vypnúť a venovať sa s kolegami inej činnosti je dobrý spôsob ako sa odreagovať a vyčistiť si hlavu.

Multisport karta nie je jediné riešenie

Najčastejším spôsobom, akým firmy poskytujú športové benefity je multisport karta, ktorú môžu zamestnanci využívať v partnerských športoviskách a fitness centrách podľa toho, ako im to vyhovuje. Práve široké možnosti využitia sú dôvodom, prečo zamestnávatelia siahajú po tejto možnosti. Dokážu tak uspokojiť väčšinu požiadaviek zamestnancov. Nezabúdajme však aj na iné možnosti.

Mnohé firmy pripravujú športové dni, alebo preplácajú zamestnancom účasť na bežeckých a cyklistických podujatiach, vytvárajú firemné tímy v rôznych tímových športoch. Populárne sú aj turistické či lyžiarske výlety. Častejšími sa stávajú aj cvičenia priamo v priestoroch firmy (samozrejme, iba ak má firma na to prispôsobený priestor).

športové benefity

Ako podporu športových aktivít môžeme brať aj vybudovanie parkoviska / stojanu na parkovanie pre bicykle či sprchy v rámci office priestoru. Nikto predsa nechce sedieť celý deň vedľa kolegu, ktorý sa ráno snažil kvalifikovať na Tour de France.

Neposkytuje vám zamestnávateľ žiadne benefity? Tímovo športovať môžete aj tak

Ak patríte do skupiny ľudí, ktorým zamestnávatelia neposkytujú mnoho benefitov, nenechajte sa odradiť. Máte náročnejšiu situáciu, ale určite nie nemožnú. Jeden zo spôsobov je navrhnúť nadriadenému pár nenáročných benefitov (ako je napr. stojan na bicykle alebo športový pol deň). Ak to neprejde, stále si môžete dať dokopy internú partičku a športovať mimo pracovnej doby, prípadne cestou do a z práce. Utužíte tak kolektív a vďaka vzájomnej podpore dosiahnete lepšie výsledky.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook