Blog Profesia.sk
máj
15

Načo firmy lákajú uchádzačov najviac? Poznáme najčastejšie ponúkané benefity

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky:
Načo firmy lákajú uchádzačov najviac? Poznáme najčastejšie ponúkané benefity
Benefity sa stali neoddeliteľnou súčasťou pracovných ponúk. Sú nástrojom, ktorý dokáže atraktivitu pracovnej ponuky zdvihnúť, ale aj znížiť. My sme sa pozreli na to, aké benefity ponúkajú firmy najčastejšie, ale aj na rozdiely medzi pracovnými odvetviami či netradičné benefity.

Ešte pred pár desiatkami rokov boli benefity v práci luxusom alebo výsadou veľkých zahraničných firiem. V krátkom období sa však trh práce u nás výrazne zmenil – rekordne nízka nezamestnanosť, nová generácia na trhu práce a nové firmy priniesli postupne širokú škálu výhod pre zamestnancov. Dnes sú benefity dôležitou súčasťou pracovných ponúk a dokonca sú rozhodujúcim prvkom pre uchádzačov.

Finančné verzus nefinančné benefity

Poznáme tzv. finančné a finančné benefity. Finančné benefity sú také, ktoré vám poskytujú odmenu navyše alebo vám šetria osobné výdavky. Sú to: 13. a 14. plat, príspevok na dopravu, stravné lístky, jazykové vzdelávanie, dochádzkový bonus, karta so zľavou na nákup v predajniach, rôzne odmeny a príspevky. Nefinančné benefity sa orientujú viac na work – life balans a pohodlie na pracovisku. Sú to: home office, sick days, flexibilný pracovný čas, firemné akcie, nápoje a ovocie na pracovisku, a pod.

Čo dostanete verzus čo chcete

Z roka na rok sa počet pracovných ponúk, ktoré obsahujú zamestnanecké benefity zvyšuje. V minulom roku obsahovalo benefity približne 82 % ponúk. Zmenilo sa aj rozmýšľanie firiem, ktoré dávajú do popredia benefity s určitou finančnou hodnotou pre zamestnancov.

Sú však ponúkané benefity to, čo uchádzači naozaj chcú? S nástupom novej generácie mileniálov sa postupne zmenili aj pracovné návyky. Nadčasy a dlhé dni v práci vystriedala potreba vyváženého striedania pracovných povinností a voľného času. Práve pre túto skupinu sú benefity, ktoré umožňujú mať pracovný čas vo vlastných rukách priam bytostne dôležité. Flexibilný pracovný čas, dovolenka navyše, práca z domu či vzdelávanie sú pre nich významným faktorom pri rozhodovaní, či na pracovnú ponuku zareagujú.

Pozrite si, ktoré benefity sa najčastejšie vyskytujú v pracovných ponukách.

najčastejšie benefity v pracovných ponukách

Keď sa ale pozrieme na stranu zamestnávateľov, ponúkaným benefitom kraľujú stravné lístky, možnosť kariérneho rastu či motivačné finančné ohodnotenie. Home office a flexibilný pracovný čas sa už posunuli do prvej desiatky najčastejšie ponúkaných benefitov (na 7. resp. 8. mieste).

Má obchodník iné benefity ako ITčkár?

Benefity by mali napomáhať zamestnancom cítiť sa v zamestnaní dobre, podporiť pocit zmysluplnosti a spolupatričnosti. Každé pracovné odvetvie má špecifické prostredie, náplň práce, režim a podmienky. Preto aj firmy pri stanovovaní benefitov vychádzajú z toho, čo ich zamestnanci požadujú najviac. Aj preto sa ponúkané benefity líšia podľa pracovnej oblasti. Napríklad, pri zamestnancoch vo výrobe prevládajú finančné benefity v podobe rôznych príspevkov, príplatkov a bonusov. Na opačnej strane pri oblastiach ako IT, ekonomika a finančníctvo a marketing dominujú work-life balans benefity. Kombináciu finančných a nefinančných benefitov môžu využívať obchodníci a manažéri.

top 5 benfitov podľa pracovnej oblasti

Netradičné benefity ako forma odlíšenia sa

V minulosti sme sa pozastavovali nad tým, že firmy ako benefity uvádzali klišé výrazy ako mladý, dynamický kolektív alebo stabilná práca. Dnes nájdeme spoločnosti, ktoré chcú aj prostredníctvom netradičných benefitov ukázať, že sú moderné a zaujímavé. Kto by nechcel pracovať v spoločnosti s chápavým šéfom, poradami na čerstvom vzduchu alebo narodeninovým darčekom? Populárne sú tiež možnosti na odreagovanie alebo spestrenie počas pracovnej doby. Firmy lákajú potenciálnych zamestnancov na stolný futbal, Xbox alebo Playstation, spoločenské hry, firemné raňajky, teambuildingy, grilovačky, ale aj firemné kolobežky alebo elektrobycikle.

nezvyčajné benefity

Budúcnosť patrí benefitom, ktoré majú zmysel

Nastupujúcim trendom je prepojenie CSR a benefitov a vytvorenie tzv. zmysluplných benefitov. Príkladom je program Výpomoc so srdcom, v rámci ktorého majú firmy možnosť ponúknuť svojim zamestnancom poukážky na rôzne pomocné práce vykonávané zdravotne znevýhodnenými alebo chránenými dielňami. (V Profesii majú zamestnanci možnosť využívať žehlenie na pracovisku.) Prepája sa tak svet firemných benefitov a spoločenskej zodpovednosti. Môžeme čakať, že spoločnosti budú v tomto trende pokračovať a budúcimi benefitmi môže byť napríklad bezodpadová spoločnosť, možnosť podieľať sa na rozdelení firemných 2% pre neziskové organizácie a iné.

Budeme radi, ak nám napíšete či ste spokojní s benefitmi, ktoré vám poskytuje zamestnávateľ, prípadne aké benefity by ste ocenili?

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook