Blog Profesia.sk
máj
24

Takto si personalisti predstavujú ideálneho uchádzača. Ako sa ním stanete aj vy?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Takto si personalisti predstavujú ideálneho uchádzača. Ako sa ním stanete aj vy?
Ako reagovať na pracovnú pozíciu tak, aby sa vám personalista ozval? Ak ste si niekedy kládli túto otázku, máme pre vás pár tipov, ktoré vám pomôžu pri hľadaní práce.

Pri výberovom procese je dôležité nielen to, na akú pozíciu sa rozhodnete reagovať, no tiež ako sa prezentujete od prvého kontaktu až po pohovor. Každý náborár ocení zodpovedný profesionálny prístup a aj keď ukážete svoju osobnosť. Ako sa stať ideálnym kandidátom, ktorému je radosť odpísať?

Dôležitá je sebareflexia

Jednou zo základných chýb, ktorú robia uchádzači o prácu, je, že sa hlásia na pracovné pozície, na ktoré nemajú skúsenosti. Už na začiatku je dôležité pozorne čítať informácie o pozícii a kriticky zhodnotiť, či sa na danú prácu hodíte. Napríklad absolventi s menším množstvom skúseností môžu pri vyhľadávaní na Profesia.sk zakliknúť políčko Hľadať len ponuky vhodné pre absolventa.

Samozrejme, môžete byť ochotní rásť a učiť sa nové veci. No ak pozícia jednoznačne vyžaduje päťročné skúsenosti a seniorné vedomosti, tak po roku v odbore asi požiadavkám nevyhovujete. Tiež sa nesnažte vedome prikrášľovať životopis práve týmto smerom. Vaše nedostatky sa na pohovore pravdepodobne odhalia, no už ste mrhali časom náborára a aj svojím vlastným.

Ako reagovať na ponuku?

Ďalším dôležitým ktorom je reakcia na pracovnú ponuku. Vždy pošlite všetky podklady, ktoré si firma vyžaduje, lebo v opačnom prípade sa automaticky diskvalifikujete. Už tu ukážete, či viete pozorne čítať, či ste zodpovední a viete spĺňať zadania.

Tiež odpovedajte na ponuky oficiálnymi cestami. U nás na Profesii na to slúži červené tlačidlo „Poslať spoločnosti životopis, cez ktoré sa dostanete na reakčný formulár. V ňom vyplníte sprievodný text a priložíte životopis a ďalšie potrebné dokumenty.

Napriek tomu, že pracovné ponuky bývajú zdieľané na sociálnych sieťach, odpovedať do správy alebo komentárom „Záujem“, poprípade „Viac info“ nestačí. Aj v tomto prípade ide o prvý dojem, ktorý neviete zobrať späť. Pokiaľ chcete získať viac informácií o ponuke, môžete skúsiť kontaktovať personalistu, ktorý je uvedený ako kontaktná osoba v pracovnom inzeráte.

Prečo je dôležité odoslať životopis oficiálne?

Každá firma má svoj vlastný proces, v rámci ktorého zverejňuje pracovné ponuky a zbiera životopisy. Vďaka nemu si dokáže udržiavať poriadok v prijatých žiadostiach a efektívne vyhodnocovať, ktorých kandidátov pozve na pohovor. Ak vás v pracovnej ponuke požiada, aby ste svoj životopis poslali na konkrétny e-mail alebo prostredníctvom reakčného formulára na Profesii, urobte tak. Pomôžete personalistovi zavalenému žiadosťami a sami sebe zvýšite šance, že sa váš životopis nestratí.

Životopis, životopis…

O tom, ako napísať profesionálny životopis, ste už na našom blogu mohli čítať viackrát. Najdôležitejšie je prispôsobiť jeho obsah pracovnej ponuke, na ktorú reagujete. Personalistom prešlo pod rukami už veľké množstvo životopisov a hneď zachytia, či posielate všeobecný životopis, ktorý je určený na všetky tipy ponúk.

Tiež treba brať do úvahy, že aj personalista je len človek a na váš životopis má niekedy málo času. Nechajte preto vyniknúť len najdôležitejšie veci z vašej kariéry a ostatné pokojne vynechajte. Samozrejme, ak máte zaujímavé portfólio alebo ste absolvovali kurz, ktorým sa môžete pochváliť, určite ho nezabudnite doplniť. Ak je potrebné k reakcii priložiť aj motivačný list alebo vypracovať zadanie navyše, tie by tam mali byť tiež.

Tip: Naštudujte si, ako napísať dobrý životopis od osobných údajov až po vaše vlastnosti

Príprava tvorí dobré základy

Pred pohovorom si nezabudnite urobiť domácu úlohu. Úplná samozrejmosť je, že si zistíte niečo o firme, v ktorej máte záujem pracovať, o firemnej kultúre a pokojne aj o personalistovi, s ktorým sa máte stretnúť. Tiež si vďaka tomu viete dopredu pripraviť otázky, poprípade zistiť, akú hodnotu by ste do spoločnosti mohli priniesť.

Ak napríklad nájdete, že spoločnosť má bežecký tím a sami ste vášnivým bežcom, tak máte hneď otváraciu tému, ktorá môže príjemne nastaviť konverzáciu a zvýšiť vašu zapamätateľnosť.

Výberový proces

Vstúpite do miestnosti, podáte si ruku s personalistom, ktorého, pravdepodobne, vidíte prvýkrát. Preto je dôležité, aby ste zanechali dobrý dojem a aby si vás náborár zapamätal. Ak prídete a budete len sucho odpovedať na otázky ako traja kandidáti pred vami, nevyniknete. Nebojte sa ukázať aj niečo z vašej osobnosti. Náborár hľadá okrem skúseného človeka aj nového kolegu, ktorý zapadne do firemnej kultúry. Plusové body získate napríklad aj tým, že po pohovore mu napíšete mail, v ktorom sa poďakujete za príjemný rozhovor.

Tip: Pozrite si, ako čo najlepšie na pohovore reagovať na otázku – Povedzte nám niečo o sebe.

Z pohľadu personalistu môže ísť pri výbere vhodného kandidáta často o dlhší proces, ktorý má svoje pravidlá. Najskôr pretriedi veľké množstvo životopisov, potom sa s mnohými uchádzačmi stretne a nakoniec potrebuje svoj výber schváliť interne alebo poprípade pripraviť druhé výberové kolo.

Je pochopiteľné, že odpoveď na to, či ste prešli, by ste chceli vedieť čo najskôr. Dajte však náborárovi čas, aby starostlivo zvážil všetkých kandidátov v rámci všetkých kôl výberu. Ak sa vám však zdá byť doba bez odpovede neúmerne dlhá, môžete sa pripomenúť a opýtať na stav výberového procesu na tom istom telefónnom čísle alebo emaile, ktorým ste spolu komunikovali. Ukážete tak váš záujem o prácu a aj základnú slušnosť.

TIP: Nezabudnite sa na konci pohovoru personalistu opýtať, v akom časovom horizonte môžete očakávať ďalšie informácie. Bude to pre vás užitočná informácia o tom, aké dlhé čakanie na odpoveď je ešte v poriadku a kedy sa už môžete ozvať vy.

Ešte viac rád, ako na úspešný pohovor, priamo od dvoch skúsených personalistiek si môžete vypočuť aj v našom podcaste. 👇

Čo po neúspešnom pohovore?

Ak ste prácu, na ktorú ste sa hlásili, nezískali, no zanechali ste dobrý dojem, často si personalisti odložia váš životopis. Znamená to, že sa našiel úspešnejší kandidát, no je možné, že sa vám spoločnosť ozve hneď, ako bude obsadzovať iné pozície. Kvalitných ľudí totižto nikdy nie je dosť.

Po zamietavej odpovedi si tiež môžete od personalistu vypýtať spätnú väzbu a požiadať ho, aby vám napísal, prečo ste zamestnanie nezískali a na čom môžete zapracovať, aby ste sa v budúcnosti zlepšili.

nemethova-fake-user
Mojmíra Némethová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Profesionálna social media surferka a vo voľnom čase zberateľka horských výhľadov, učiteľka pozície bojovníka 2 a vyznávačka bežeckých okruhov. Keď jej zostane nejaký voľný čas, rada napíše texty na rôzne témy, ktoré ju zaujmú.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook