Blog Profesia.sk
máj
29

Ako zvládnuť pohovor? Vyskúšajte tieto rečnícke techniky

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: , ,
Ako zvládnuť pohovor? Vyskúšajte tieto rečnícke techniky
Vaše skúsenosti a prax v životopise zaujali a vďaka nim ste dostali pozvánku na pohovor. Ten už nie je len o tom, čo viete, ale aj ako viete presvedčiť. Na pomoc vám prinášame tipy na zlepšenie verejného prejavu, aplikované na pracovný pohovor.

Viete aký je rozdiel medzi rečníckym prejavom a pohovorom? Tieto dve aktivity majú viac spoločné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. V oboch prípadoch máme obecenstvo, musíme vedieť, čo chceme povedať a v ideálnom prípade by sme to mali povedať tak, aby sme o tom naše publikum presvedčili.

A to vôbec nie je jednoduché. Preto aj mnohí vynikajúci a profesionálni spíkri absolvovali viacero školení a workshopov, aby boli vo verejnom vystupovaní ako doma. My sme sa inšpirovali tipmi na zlepšenie verejného vystupovania, uverejnenými na blogu Harvardskej univerzity a ukážeme vám, ako vám pomôžu zvládnuť pracovný pohovor presne tak, ako chcete.

Byť nervózni je normálne. Základom je príprava a prax  

Stojíte pred budovou, v ktorej máte pohovor, búši vám srdce a potia sa vám ruky? Nervozita pred pracovným pohovorom je úplne prirodzená vec. Navyše, ak ste introvertnejší typ, alebo neveríte svojmu prejavu, či vás čaká prvý pohovor po dlhšej dobe, tak sa nervóznemu pocitu nevyhnete. Ako sa s ním však vyrovnať?

Základom je príprava. Najmä, ak nie ste silní improvizátor. Detailne si prezrite svoj životopis a ku každej pracovnej skúsenosti si napíšte vaše úspechy a problematické oblasti. Vopred si pripravte odpovede na najčastejšie otázky, ktoré na pohovore môžu zaznieť. Môžete dokonca požiadať niekoho z blízkych, aby s vami urobil simulovaný pohovor, aj keď odpovedať pred rodinou, môže byť náročnejšie ako pred cudzími ľuďmi.

Poznajte svoje publikum

Skúsení spíkri vždy vedia ku komu hovoria a prispôsobujú tomu svoj prejav. To isté platí aj počas pohovoru. Ak je na pohovore váš náprotivok personalista, je pravdepodobné, že nebude poznať  špecifické detaily alebo odborné termíny. Preto je dôležité, aby ste svoje skúsenosti vysvetlili jasne a zrozumiteľne. Používajte jednoduchší slovník, a ak budete spomínať špecifické činnosti alebo programy, ktoré ovládate, nezabudnite ich hneď aj vysvetliť. Napríklad, ak dokážete personalistke vysvetliť, aký rozdiel programovať v jazyku Python a Java, tak aby to pochopila, bude jej jasné, že ste odborník a viete, o čom hovoríte.

Na druhej strane, ak je na pohovore prítomný aj manažér oddelenia, prípadne riaditeľ, môžete pokojne komunikovať na odbornejšej úrovni a zachádzať do väčších detailov. Ak vás nejaká otázka zaskočí, alebo sa vás budú pýtať niečo, v čom nie ste úplne doma, nemusíte sa hanbiť to priznať. Nikto v neočakáva, že budete ešte pred nástupom ovládať všetko, čo sa od vás bude vyžadovať.

Pripravte sa tak, aby ste dosiahli svoj cieľ efektívne

Pri verejnom vystupovaní musí mať vaša reč jasnú myšlienku, hlavné body a zrozumiteľnú štruktúru. Rovnako, aj váš prejav na pohovore by mal byť štruktúrovaný. Nemali by ste skákať z jedného bodu do druhého, alebo menovať veci, ktoré sú už spomenuté v životopise.

Napríklad pri úvodnom predstavení (Otázka „povedzte nám niečo o sebe“) začnite osobnými informáciami – z kade ste, čo a prečo ste študovali a potom prejdite na svoje kariérne skúsenosti. Dĺžku praxe uveďte stručne, hovorte o náplni práce a dôraz nechajte na poslednom dlhodobom zamestnaní.

Prispôsobte sa spätnej väzbe

Počas pohovoru udržujte očný kontakt a pozorujte reakcie druhej strany. Po skončení pohovoru alebo pri oznámení výsledku si môžete vypýtať spätnú väzbu. Veľa ľudí sa tomu vyhýba, v prípade, že dostanú po pohovore negatívnu odpoveď, nesnažia sa zistiť, čo bol dôvod, alebo čo by mohli zlepšiť. Stačí sa personalistu opýtať, aký mal z vás dojem, alebo akú oblasť by ste mohli zlepšiť. Možno dostanete odpoveď, že vybrali skúsenejšieho kandidáta a možno dostanete užitočné tipy, ktoré vám pomôžu pri budúcom pohovore.

Prejavte svoju osobnosť

Dôležitou súčasťou pohovoru je aj dojem, ktorý zanecháte. Úspešný kandidát je taký, ktorý má predpoklady a skúsenosti vykonávať požadovanú náplň práce, a zároveň typovo zapadá do kultúry spoločnosti. Preto je dôležité, aby ste prejavili aj svoju osobnosť.

Buďte prirodzení a spojte to s rozprávaním o vašich mäkkých znalostiach (soft skills). Rozprávajte o prístupe k práci, či vám vyhovuje práca v tíme alebo ste radšej samostatná jednotka, ako riešite problémy či konflikty. Máte v práci radi pohodu a priateľskú atmosféru, alebo ste typ, ktorý pracuje samostatne a hľadá efektívne spôsoby na vyriešenie úloh? To všetko ukáže vašu osobnosť.

Používajte humor, príbehy a prirodzený jazyk

Ako si získate pozornosť aj sympatie? Zabudnite na jednovetné odpovede. Hovorte príbehy. Na niektoré otázky typu „čo považujete za svoj najlepší úspech, čo sa vám nepodarilo, prečo ste si vybrali práve toto štúdium alebo povolanie?“ odpovedzte formou príbehu. Opíšte okolnosti a vytvorte kontext pre to, čo chcete povedať. Pre personalistu to bude zaujímavejšie a vy zapamätateľnejší. Vrcholom je, ak sa vám podarí zástupcov zamestnávateľa na pohovore rozosmiať.

Využívajte tón hlasu a gestá

Či už hovoríte pred 200 ľuďmi alebo pred dvomi, neverbálna komunikácia je súčasťou vášho prejavu. Základné pravidlo je kontrolovať svoje telo a tvár. Čo sa týka mimických prejavov, treba si dávať pozor na viditeľné prejavy nervozity ako uhýbanie očnému kontaktu alebo pozeranie do zeme. Počas pohovoru by ste mali vždy udržiavať očný kontakt s tým, kto je na pohovore prítomný. Podobne je to aj s gestami. Sú také, ktoré vám pomôžu udržať pozornosť a sú také, ktoré prezradia vašu nervozitu.

Toto sú základné princípy každého prejavu, či ide o pracovný pohovor, verejnú prednášku alebo rozprávanie zážitkov svojim známym. Investujte čas do prípravy a zistíte, že pracovný pohovor môže byť príjemným stretnutím s úspešným koncom a nie stresujúcou situáciou.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook