Blog Profesia.sk
máj
14

Ako si pripraviť životopis so zdravotným znevýhodnením: Pomôže vám prehľadná príručka

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , ,
Ako si pripraviť životopis so zdravotným znevýhodnením: Pomôže vám prehľadná príručka
Dobre napísaný životopis je základom pre úspešný výberový proces. Ako k nemu pristupovať, ak máte zdravotné znevýhodnenie? Kedy by ste ho mali priznať a kedy, naopak, nemusíte? A ako komunikovať s potencionálnym zamestnávateľom tak, aby ste zvýšili svoje šance na úspešné získanie práce? Pripravili sme pre vás stručný prehľad aj podrobnú príručku, ktorá vás celým procesom prevedie.

Základné typy a rady, ako na dobre napísaný životopis, nájdete napríklad tu. Platí, že životopis má v prvom rade predať vaše kompetencie a skúsenosti. Definujte v ňom vaše vzdelanie, pracovné skúsenosti alebo napríklad aj  dobrovoľnícke aktivity. Tak ako pri každej reakcii na pracovnú ponuku, aj pri vstupe na pracovný trh so zdravotným znevýhodnením dodržiavajte železné pravidlá pre tvorbu CV:

  • životopis prispôsobte pracovnej ponuke
  • uvádzajte pravdivé informácie
  • zvýraznite svoje silné stránky

Pozerajte sa teda na životopis zjednodušene ako na predajný list, v ktorom prezentujete sami seba, svoje schopnosti, skúsenosti a to, čo viete a dokážete robiť.

Ako a kedy komunikovať svoje znevýhodnenie?

Zdravotné znevýhodnenie nie je nutné v životopise uvádzať, a to najmä vtedy, ak na výkon konkrétnej práce nebude mať žiadny vplyv alebo pokiaľ sa vy sami s takým riešením nestotožňujete. Vôbec nie ste sami. Podľa výskumu až 77 % uchádzačov, ktorí majú nejaké znevýhodnenie, sa necíti komfortne, ak ho majú uviesť do životopisu, a to zo strachu pred diskrimináciou. Uvádzanie znevýhodnenia je teda na vašom rozhodnutí. 

TIP

Ak firma v pracovnom inzeráte uvádza, že pozícia je vhodná aj pre uchádzačov so zdravotným znevýhodnením, strach z diskriminácie mať nemusíte.

Pre firmu je dôležité vedieť, či máte alebo nemáte priznanú invaliditu najmä z pohľadu Zákona č. 5/2004 o službách zamestnanosti. Uviesť môžete aj mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

Za zamestnanca s priznanou invaliditou firma platí nižšie odvody a započítava si to do povinného podielu občanov so zdravotným postihnutím podľa Zákona č. 5/2004 o službách zamestnanosti. 

Ak sa pre zverejnenie znevýhodnenia rozhodnete, nemusíte to urobiť priamo v životopise, ale napríklad v rámci motivačného či sprievodného listu. Stačí stručne a len v takých prípadoch, kde znevýhodnenie súvisí s vykonávanou prácou. Ideálne je, ak pripojíte vetu o tom, či a akým spôsobom vaše znevýhodnenie ovplyvňuje výkon práce, na ktorú sa hlásite

Na prácu účtovníčky v administratívne založenej firme môžete v motivačnom liste uviesť napríklad: “Rada by som na tomto mieste uviedla, že sa pohybujem na invalidnom vozíku a preto je pre mňa dôležitý bezbariérový prístup do kancelárie a bezbariérová toaleta. Toto moje obmedzenie neovplyvňuje schopnosť vykonávať uvedenú prácu.”

TIP

Konkrétne príklady pre uchádzačov so zdravotným znevýhodnením sme spísali do prehľadnej a podrobnej príručky. Prevedie vás krok po kroku celým procesom:

  1. Zistíte, aké typy prác sú pre vás vhodné.
  2. Vytvoríte si dizajnovo atraktívny a prehľadný životopis pomocou šablóny.
  3. Uvidíte množstvo praktických príkladov komunikácie rôzneho znevýhodnenia.
  4. Naučíte sa efektívne vyhľadávať tie pravé pracovné ponuky pre vás.
  5. Dôkladne sa pripravíte na pracovný pohovor vrátane orientácie v mzdových požiadavkách.
  6. Dozviete sa, ako zvládnuť skúšobnú dobu a komunikovať s pracovným kolektívom.

Uvedomujeme si, že kým v ideálnych podmienkach zdravotné znevýhodnenie neovplyvňuje posudzovanie kandidáta a jediným kritériom rozhodovania sú jeho skúsenosti, schopnosti a zručnosti, v reálnom svete je situácia komplikovanejšia.

Výrazne vám však pomôže sebadôvera, ktorú môžete získať dobrou a dôslednou prípravou a tiež vedomie, že kľúčový a rozhodujúci je váš životopis. Potencionálny zamestnávateľ a jeho vnímanie je do istej miery vo vašich rukách. Sústreďte sa na svoje silné stránky a presvedčte v prvom rade o vašej expertíze. Praktické otázky okolo znevýhodnenia berte ako súčasť administratívneho náborového procesu. 

Čo je Výpomoc so srdcom?

Výpomoc so srdcom je program, ktorý pomáha ľuďom so zdravotným znevýhodnením nájsť si prácu. Spolupracujeme s odborníkmi, firmami aj neziskovými organizáciami. Ukazujeme príklady dobrej praxe, usilujeme sa o zavedenie tzv. asistencie pracovného začlenenia, ktorá by umožnila uchádzačom o prácu získať kariérové poradenstvo aj podporu pri začleňovaní do kolektívu počas skúšobnej doby. Podrobnejšie informácie sú na stránke www.sosrdcom.sk.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Ľuboš | 19. mája 2021 13:55
    Odpovedať

    som u vas registrovany asi 5rokov,podarilo sa mi cez vas najst sem tam nejaku brigadu,nastalo sa mi nikdy nepodarilo najst nič,som tiež znevyhodneni občan,som diabetik,s preukazom ztp,mam 52rokov,hladam si pracu aj s ubytovanim a to je tiež problem.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook