Blog Profesia.sk
nov
1

Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?
Je to tam. V mailovej schránke vám svieti pozvánka na pracovný pohovor. Cítite nadšenie a pocit zadosťučinenia, prešli ste prvým výberom vášho budúceho zamestnávateľa. Prvotné nadšenie vystrieda pocit zodpovednosti. Čo všetko je potrebné urobiť pred pracovným pohovorom? Aké kroky by ste nemali zanedbať? Pripravte sa podľa tohto manuálu.

1. Nepodceňte dôkladnú prípravu životopisu a motivačného listu

Ak už svoj pohovor dohodnutý máte, pokojne tento bod preskočte na číslo 2. No pokiaľ vás celá procedúra s hľadaním nového zamestnania ešte len čaká, čítajte ďalej.

Životopis prezrádza podstatné skutočnosti o štúdiu i pracovných skúsenostiach. Veríme, že pri uchádzaní sa o zamestnanie plánujete svojmu budúcemu zamestnávateľovi poslať jeho aktuálnu a na mieru prispôsobenú verziu. Pridajte údaje o dobrovoľníctve a aktualizujte svoje jazykové skúsenosti. V prípade, že si potrebujete urobiť CV úplne odznova, využite náš jednoduchý a intuitívny formulár.

Ak sa v pracovnom inzeráte vyžaduje aj motivačný list, rezervujte si dostatočný čas na to, aby ste ho pripravili. Pár trikov nájdete v tomto článku.

2. Naplánujte si príjemný deň

Do kalendára si zapíšte dátum a čas pohovoru. Ak je to čo i len trochu možné, neplánujte si v ten deň nič náročné a svoju pozornosť upriamte na čas stretnutia. Buďte v deň pohovoru v pohode. Psychicky i fyzicky.

3. Viete, koľko môžete zarobiť?

Tešíte na novú pracovnú náplň, priateľských kolegov a inšpiratívnych šéfov? Zabrzdite. Do skladačky spokojného zamestnanca vám chýba ešte dostatočné ohodnotenie. Viete, akú mzdu môžete očakávať na pozícii, o ktorú sa uchádzate? Nie sú vaše platové očakávania nadhodnotené? Alebo si plánujete vypýtať menej, ako by ste mohli? Hádam nie.

Preverte si slovenské platy na podobných pozíciách, ako sa uchádzate vy, na portáli platy.sk. Oceňujete sa správne?

4. Preverte si (ne)oficiálne informácie o firme

Snažte sa vyzistiť o spoločnosti čo najviac informácií. Využite webové stránky, sociálne médiá, výročné správy. Čokoľvek. Prelustrujte si svojho budúceho zamestnávateľa z každej stránky. Budete vedieť o službách, ktoré poskytuje alebo produktoch, ktoré predáva. Z ľahko dostupných zdrojov si preveríte finančnú situáciu vo firme.

Skvelé bude, ak sa vám podarí porozprávať so zamestnancom tejto firmy. Ponúkne vám svoj úprimný pohľad do vnútra firmy o kolegoch, šéfoch, firemnej kultúre. Ak váš budúci zamestnávateľ pracujte na svojej značke, budú to práve zamestnanci, spolupracovníci a partneri, ktorí vám poskytnú hodnoverné informácie o firme.

5. Nech vám oblečenie na pohovore pomôže

A nie uškodí. Oblečenie vhodné na pracovný pohovor reprezentujú tri slová. Čisté, slušné a pohodlné. Čistotu nie je potrebné komentovať, slušné oblečenie odzrkadľuje úctu. Oblečenie, v ktorom sa cítite pohodlne, vám dodá sebavedomie a odvahu.

Zároveň platí pravidlo iná pracovná pozícia = iné šaty. Kým manažérska pozícia v bankovom sektore si bude vyžadovať oblek či kostým, na pohovor v reklamnej agentúre to nebude nevyhnutné. Vyberte si ho deň pred pracovným pohovorom, vyhnete sa stresu v deň pohovoru.

6. Buďte pánom svojho životopisu

Svoje CV ste si v škole i v práci odžili. Preto by vlastná prezentácia postavená na profesijnom životopise mala byť 100-percentná.

Ak vás na pracovnom pohovore vyzvú, aby ste (stručne) opísali svoje doterajšie pracované pozície, zvládnete to bez zaváhania. A to v prípade, ak si deň pred pracovným pohovorom takúto vlastnú prezentáciu vyskúšate s dobrým priateľom, partnerom alebo jednoducho pred zrkadlom. Vyzdvihne kľúčové momenty v kariére, slabšie časti takticky zamlčte.

7. Zhlboka sa nadýchnite, zvládnete to

Predtým, ako vojdete do miestnosti, v ktorej prebieha pracovný pohovor, nadýchnite sa. Poriadne a zhlboka. Usmejte sa, nastavte svoju myseľ pozitívne a vytiahnite sebavedomie. Drobný stres pred pracovným pohovorom je bežným javom, využite ho vo svoj prospech.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook