Blog Profesia.sk
júl
11

9 tipov, ako napísať inšpiratívny motivačný list

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
9 tipov, ako napísať inšpiratívny motivačný list
Myslíte si, že motivačný list nikto nečíta? Mýlite sa. Personalisti ich poctivo čítajú, mnohokrát aj dôkladnejšie ako životopis. A to práve preto, lebo dobre napísaný motivačný list o vás povie veľa. Dokáže poodhaliť vašu osobnosť a predstaviť vaše pracovné úspechy viac ako holé fakty v životopise. Poradíme vám, ako pristupovať k príprave motivačného listu.

Motivačný list nevyžadujú všetky pozície. Väčšinou ide o kreatívne a administratívne oblasti alebo manažérske pozície. Je to však na zamestnávateľovi a jeho nárokoch na uchádzačov. Preto sa môže stať, že sa stretnete s požiadavkou na zaslanie motivačného listu aj pri pozíciách ako čašník, učiteľ alebo obchodný zástupca.

V tomto roku obsahovala motivačný list každá desiata reakcia na pracovnú ponuku cez stránku Profesia.sk. Môžete poslať motivačný list, aj keď ho firma nevyžaduje? Samozrejme áno. Ukáže to váš  záujem o pracovné miesto a ochotu urobiť krok navyše.

9 tipov na inšpiratívny motivačný list

V modernom motivačnom liste, ktorý má zaujať, ide o vaše osobné pracovné skúsenosti, úspechy a schopnosti, vďaka ktorým by ste boli prínosom pre pozíciu a spoločnosť, kam sa hlásite. Teória je fajn, ale ako to pretaviť na prax a vyvarovať sa častým chybám? Krok po kroku vám ukážeme, ako si pripraviť inšpiratívny motivačný list.

Vždy originál

Základným pravidlom je posielať na každú pracovnú ponuku originálny motivačný list. Vždy by mal byť prispôsobený danej pracovnej ponuke. To znamená, že by ste v ňom mali vypichnúť také informácie z vašich pracovných skúseností, ktoré odpovedajú na požiadavky v pracovnej ponuke. Neposielajte vzory stiahnuté z internetu, tie personalisti dôverne poznajú a plusové body vám nepridajú. Radšej napíšte pár riadkov z vlastnej hlavy.

Radšej stručne a výstižne

Dbajte aj na formálnu stránku motivačného listu. Dĺžka by mala byť maximálne 1 A4, typ písma by mal identický s tým v životopise. Ak je váš životopis dizajnový, použite rovnaké grafické prvky aj v motivačnom liste. Pozor si dajte aj na gramatiku a preklepy a radšej si motivačný list aj viackrát skontrolujte.

Pozor na správneho adresáta

Motivačný list musí vždy obsahovať hlavičku s kontaktnými údajmi spoločnosti, ktorej ho posielate a vašimi údajmi. Medzi najväčšie prešľapy pri hľadaní práce patrí, ak pošlete firme motivačný list adresovaný inej firme. To sa vám môže stať, ak používate jednu šablónu na všetky motivačné listy.

Hovorte ku konkrétnej osobe

Vždy oslovujte konkrétneho človeka z danej firmy. Pôsobí to lepšie a kontakt väčšinou nájdete v pracovnej ponuke. Ak nie je uvedený, použite oslovenie „Vážený zástupca spoločnosti XYZ.“

Odpovedajte na otázku prečo

Prečo vás daná pozícia a spoločnosť zaujala, a prečo by ste pre ňu boli prínosom? To sú otázky, na ktoré by mal odpovedať prvý odstavec. Vyhnite sa všeobecným frázam a buďte úprimní. Ak chcete zaujať, môžete na začiatok zvoliť krátky príbeh, osobnú skúsenosť s danou spoločnosťou, alebo spomeňte ich reklamnú kampaň, či inú novinku, ktorú ste zaregistrovali.

Buďte konkrétni

Pracovným skúsenostiam a úspechom sa venujte v strednej časti. Neopakujte sucho informácie, ktoré máte v životopise. Skôr vyberte a opíšte konkrétne úspechy, ktoré ste vo vašej kariére dosiahli. Ideálne, ak ich viete podporiť aj číslami, percentami či ukážkami. Že ste žiadne nedosiahli? Tak sa zamyslite ešte raz a sústreďte sa na akýkoľvek úspech, alebo niečo čo vás v práci tešilo. Pokojne to môže byť, že ste vyriešili nejaký problém, zaviedli nový systém, upokojili nespokojného klienta alebo mali dobré vzťahy so zákazníkmi.

Dôležité je tiež, aby ste sa zamerali na tie pracovné skúsenosti, ktoré priamo súvisia s pracovnou pozíciou, na ktorú sa hlásite.

Viac ukazujte ako menujte

Vyzdvihnite vaše zručnosti a schopnosti, ktoré sú dôležité pre vybranú pozíciu a ukážte ich na konkrétnych príkladoch. Napríklad, ak tvrdíte, že ste kreatívni popíšte ako sa to prejavuje. Ak hovoríte o sebe, že ste tímový hráč, doplňte, akých tímov ste boli súčasťou, a aká bola vaša úloha.

Neodhaľte všetko

Vaše osobné záujmy uvádzajte iba v prípadoch, kedy sa im venujete dlhodobo, dosiahli ste v nich úspechy alebo súvisia s prácou, o ktorú sa uchádzate. Takže spánok, krížovky a dobrú knihu môžete z motivačného listu vypustiť.

Vzbuďte záujem

Na záver motivujte personalistu, aby sa na osobné stretnutie s vami tešil. Môžete ho navnadiť vetičkou: „viac o mne sa dozviete na osobnom stretnutí,“ alebo „všetko o mne a mojich skúsenostiach sa na jednu A4 nezmestí, preto vám rád o sebe porozprávam na osobnom stretnutí“.

Ako poslať motivačný list?

Ak reagujete na pracovnú ponuku prostredníctvom stránok Profesia alebo cez formulár spoločnosti, odporúča sa priložiť motivačný list vo formáte PDF ako prílohu. Ak posielate svoj životopis zo svojho osobného e-mailu, môžete ním nahradiť sprievodný text a vpísať ho priamo do tela e-mailu.

Pozrite si vzor motivačného listu. Inšpirujte sa, v prípade, že si neviete rady. Pamätajte si, že vždy je lepšie, keď píšete vlastnými slovami vlastné skúsenosti.

Ako vnímate motivačné listy? Sú pre vás nutné zlo alebo pridaná hodnota, kedy sa môžete potenciálnemu zamestnávateľovi lepšie predstaviť. Vyskúšali ste niekedy poslať výstredný alebo nezvyčajný motivačný list, dajte nám vedieť či to zafungovalo.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook