Blog Profesia.sk
dec
11

Na čo sa pripraviť, ak meníte prácu po dlhých rokoch bez zmeny zamestnávateľa?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: , , ,
Na čo sa pripraviť, ak meníte prácu po dlhých rokoch bez zmeny zamestnávateľa?
Prišli ste (napríklad v dôsledku koronakrízy) o dlhodobé zamestnanie a napriek nepriaznivej situácii sa vám podarilo nájsť novú prácu? Pripravili sme pre vás prehľad výziev, ktoré vás v tomto období čakajú.

Aktuálna situácia trhu práce nepraje. V dôsledku tohtoročnej hospodárskej krízy nezamestnanosť na Slovensku začala opäť narastať, čo sa dotklo aj tých, ktorí dlhodobo pracovali v jednom zamestnaní. Sú medzi nimi aj ľudia vo vyššom veku, ktorým flexibilita Mileniálov nie je blízka a pred nástupom do novej práce majú rešpekt.

Pokiaľ aj vás po mnohých rokoch čaká veľká pracovná zmena, v nasledujúcom texte nájdete niekoľko odporúčaní, ktoré vám môžu pomôcť úspešne sa adaptovať v novej práci, aby ste toto náročné obdobie úspešne zvládli.

Myslite pozitívne

Ak po rokoch meníte prácu, je prirodzené, že pred nástupom do nového zamestnania budete mať obavy z množstva vecí, na ktoré nie ste zvyknutí a ktoré vás čakajú. Zvládnem nové pracovné výzvy? Budem si rozumieť s kolegami? Aký bude môj nový šéf?

Veľkú časť úspechu tvorí pozitívne myslenie. Pripomínajte si, že ste úspešne prešli výberovým konaním. Váš nový zamestnávateľ tým prejavil dôveru vo vaše schopnosti a znalosti. Proces zaúčania na novú pozíciu síce môže byť náročný, pokiaľ vás však prijali, je predpoklad, že vaši noví kolegovia či nadriadení pri ňom budú trpezliví.

Nezabudnite na to, že do nového zamestnania vstupujete ako človek so skúsenosťami, a v niektorých prípadoch aj s nálepkou lojálneho zamestnanca. Neváhajte preto tieto skúsenosti zužitkovať.

Pozor na staršie zvyky

Možno to poznáte. Po príchode do práce ste s kolegami pokecali pri káve, pracovný deň ste začínali prehľadom správ či sociálnych sietí alebo ste si obedovú prestávku predĺžili o nákup potravín. V novom zamestnaní však nemusia byť voči zamestnancom takto ústretoví.

Snažte sa preto vyhýbať akýmkoľvek činnostiam, ktoré priamo nesúvisia s vašou pracovnom náplňou a rešpektujte stanovené pravidlá. Ak váš zamestnávateľ trvá na dodržiavaní času začiatku pracovnej doby, nemeškajte. Mobil si radšej nechajte v taške a rodine či známym oznámte, že na ich správy budete odpovedať s oneskorením.

V prípade, že je váš nový zamestnávateľ voči takýmto činnostiam tolerantný, nezneužívajte to. Určite neurobíte dobrý dojem, ak sa po pár dňoch spýtate, či môžete ísť na Facebook. Hranice, ktoré zamestnávateľ stanoví, treba odpozorovať postupne a počas úvodných týždňov či mesiacov sa sústreďte výlučne na pracovné povinnosti.

Hľadajte kompromisy

Nevyžadoval od vás bývalý zamestnávateľ nadčasy? Mali ste pevnú pracovnú dobu, vďaka ktorej ste mohli po práci vyzdvihnúť deti zo školy a odviezť ich na krúžok? Zistite si, či vám to umožní aj ten súčasný.

Pre úspešné zapracovanie sa v novej práci je potrebné nájsť kompromis medzi požiadavkami firmy a vašimi možnosťami. Na začiatku preto odporúčame preukázať svojmu nadriadenému väčšiu flexibilitu pri plnení pracovných úloh, napríklad tým, že zostanete v práci dlhšie. Pokiaľ by to však malo smerovať k tomu, že by ste tam „prespávali“, neváhajte sa s ním o tom otvorene porozprávať. Veľké plus bude, ak s riešením prídete iniciatívne vy. Napríklad zamestnávateľovi navrhnite, že si prácu po vybavení rodinných či osobných povinností dorobíte z domu.

Získajte si nových kolegov

Dobré vzťahy na pracovisku prispievajú nielen k osobnej pohode, ale pomáhajú aj pri napredovaní v pracovnom živote. Ak ste si s bývalými kolegami takéto dobré vzťahy vybudovali, prirodzene môžete mať pri spoznávaní tých nových obavy.

Opäť sa nastavte pozitívne. Stretnutie nových spolupracovníkov je príležitosťou pre nové priateľstvá. Je však potrebné dodržiavať isté pravidlá a neprekračovať hranice, ktoré si s kolegami pozvoľna stanovíte. V prvých týždňoch sa preto vyhnite príliš osobnému alebo naopak príliš rezervovanému postoju. Nie je vhodné novým kolegom ihneď oznamovať podrobné detaily o vašom osobnom či rodinnom živote. Ešte horšie urobíte, ak budete „vyzvedať“ detaily z ich života.

Skúste prejaviť nevtieravý záujem o témy, ktoré počas komunikácie prídu na diskusiu. Ľudí si jednoducho získate už len tým, že ich budete aktívne počúvať a vnímať ich názory a postoje.

Nový pracovno-právny vzťah

Ak ste po dlhom čase zmenili prácu, nezabudnite na to, že sa na vás vzťahujú všetky zásady nového pracovno-právneho vzťahu. Týka sa to najmä trojmesačnej skúšobnej lehoty alebo zmluvy na dobu určitú.

Myslite na to, že v rámci skúšobnej doby s vami môže zamestnávateľ kedykoľvek ukončiť pracovný pomer. Takúto možnosť máte aj vy, ak zistíte, že vám táto práca nevyhovuje.

Počas skúšobnej doby väčšinou nezískate nárok na odmeny či osobné ohodnotenie. O možnostiach zvýšenia platu po troch mesiacoch by ste sa mali ideálne informovať už na pohovore. V priebehu zaúčania sa preto neváhajte na vášho zamestnávateľa aktívne obrátiť s otázkou, ako sa vám darí a kde sú vaše rezervy, na ktorých by ste radi popracovali tak, aby ste dosiahli sľúbenú úroveň platového ohodnotenia.

V neposlednom rade nezabúdajte na to, že tak počas skúšobnej lehoty ako aj počas trvania zmluvy na dobu určitú môžete byť obmedzení pri žiadosti o hypotéku alebo úver.

Nevzdávajte to

Úprimne, začiatky v novej práci, obzvlášť ak ste v tej predchádzajúcej pôsobili dlhodobo, nebudú jednoduché. Nové pracovné postupy, používanie neznámych programov, iné prostredie, odlišná firemná kultúra, na to všetko si budete musieť zvyknúť. Schopnosť prispôsobiť sa zmenám máme všetci odlišnú. Ak sa však spýtate niekoho, kto zamestnanie mení častejšie, určite vám potvrdí, že diskomfort pri nových výzvach netrvá dlhodobo. Verte preto, že úspech sa dostaví a o pár mesiacov si na vaše obavy ani nespomeniete.

chocholacek@profesia.sk
Lukáš Chocholáček
Customer Support Specialist
Profesia spol. s r.o.
Lukáš pracuje na oddelení Customer Care, kde zbiera a analyzuje zákaznícke podnety. Svoje spisovateľské ambície napĺňa občasným príspevkom do Profesia blogu. Vo voľnom čase ho nájdete liezť po horách, na pive alebo pri sledovaní najnovších trendov na sociálnych sieťach.
Všetky články autora

7 komentárov

  1. Pridal: Michal Schvarc | 14. decembra 2020 10:28
    Odpovedať

    Dobrý deň pán Chocholáček,

    vedeli by ste poradiť aj v prípade,ak zamestnávateľ ponúkne" Mandãtnu zmluvu" ,nakoľko s touto formou som sa nestretol.
    Počas práce, som cez internet zistil,
    že pre mňa úplne nevýhodnê podmienky a vymykanie sa z podmienok Prac.zmluvy, práva apod.
    Ďakujem.

    • Pridal: Lukáš Chocholáček | 21. decembra 2020 13:40
      Odpovedať

      Dobrý deň, pán Schvarc,
      ďakujeme za Váš komentár.
      Pri práci na mandátnu zmluvu sa na pracovný pomer zamestnanca nevzťahuje Zákonník práce, mandátnu zmluvu možno prirovnať k práci na živnosť. Firma za Vás v tomto prípade neodvádza odvody, príjem je potrebné uviesť v daňovom priznaní. Na internete je množstvo odkazov na články o právach a povinnostiach zamestnanca pracujúceho na mandátnu zmluvu, neváhajte si ich vyhľadať.
      Pekný deň.

  2. Pridal: Anna Melichova | 17. decembra 2020 09:04
    Odpovedať

    Prišla som o prácu od nového roku mam záujem pracovať v zahraničí

    • Pridal: Lukáš Chocholáček | 21. decembra 2020 13:18
      Odpovedať

      Dobrý deň, pani Melichova,
      ďakujeme za Váš komentár. Pracovné ponuky do zahraničia nájdete priamo na našej stránke -> https://www.profesia.sk/praca/zahranicie/. Ponuky si môžete vyfiltrovať podľa krajiny a ďalších kritérií, napr. pracovná pozícia. V prípade, že Vás niektorá z ponúk zaujme, môžete na ňu reagovať odoslaním Vášho životopisu. Inzerujúca firma sa s Vami v prípade záujmu spojí.
      Prajem pekný deň a veľa úspechov pri hľadaní práce.

  3. Pridal: Nadežda Karšayová | 17. decembra 2020 09:20
    Odpovedať

    Ďakujem za tipy.

  4. Pridal: Katarína | 6. júla 2023 11:04
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    ak dostanem výpoveď zo strany zamestnávateľa z dôvodu zrušenia prevádzky, alebo nadbytočnosti, môžem pracovať v inej firme s tým istým sortimentom ako predtým, pracujem ako predavačka.
    Ďakujem

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook