Blog Profesia.sk
feb
25

Najobľúbenejšie pozície v roku 2020: Na jedno miesto sa hlási aj sto ľudí

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Najobľúbenejšie pozície v roku 2020: Na jedno miesto sa hlási aj sto ľudí
Uchádzali ste sa v roku 2020 o prácu a boli ste prekvapení nižšou úspešnosťou? Možno bol na vine výrazný nárast dopytu po práci. Kým personalistom na najatraktívnejšiu pozíciu v roku 2019 pristala na stole približne sedemdesiatka životopisov, v roku 2020 ich už bolo viac ako sto.

Odvetvia s najväčšou konkurenciou: Kraľuje administratíva, stúpa marketing

Ak sa hlásite na pozíciu v oblasti administratívy, pripravte sa na výraznú konkurenciu. Spolu s vami na ňu totiž v tom istom čase posiela životopis ďalších viac ako 50 záujemcov. S podobnou situáciou sa budete vyrovnávať aj v marketingu a reklame, a takisto v mediálnom prostredí.

Najvýraznejší skok v rámci prvej päťky najatraktívnejších oblastí je vidieť v prípade marketingu a reklamy. Táto oblasť totiž medziročne v atraktivite poskočila z piateho na druhé miesto a vytlačila pôvodne prvú žurnalistiku. Kým v roku 2019 evidovali v reklame, marketingu a PR oblasti na jedno voľné miesto v priemere 27 reakcií, v roku 2020 ich bolo viac ako dvojnásobok.

Pozície s najväčším počtom reakcií: Manažérov vystriedali anketári

Covidový rok premiešal karty na pracovnom trhu oveľa viac, než sme predpokladali. Kým roku 2019 výrazne dominovali pozície patriace do vrcholového manažmentu, v roku 2020 ich v prvej desiatke najatraktívnejších pozícií nenájdete vôbec. Rebríček v počte reakcií vedú pozície Anketár, Sekretárka a Vizualista.

Do prvej desiatky sa po novom dostali aj profesie spojené s doručovaním: kuriér či poštový doručovateľ. Predpokladáme, že ponuka aj dopyt po týchto pracovných miestach vznikol v súvislosti s viacerými online nákupmi a ako priamy dôsledok pandémie.

V tomto grafe veľmi názorne vidíte, ako sa pracovný trh na Slovensku v priebehu roka 2020 zmenil z pohľadu dopytu po práci. Rok predtým ste na najatraktívnejšej pozícii súperili s cca 67 ďalšími uchádzačmi, v roku 2020 ste aj na desiatej pozícii v poradí podľa počtu reakcií súperili s viac ako 80 konkurentmi.

Nevešajte hlavu ani pri veľkej konkurencii a snažte sa vyniknúť

Vyšší dopyt po práci a tým aj vyššia konkurencia by vás však nemali odradiť, ale skôr motivovať, aby ste si viac ako inokedy dali záležať na detailoch. Máme pre vás pár rýchlych tipov, vďaka ktorým zvýšite vaše šance aj v tejto zložitej situácii:

  • Životopis – prispôsobte ho konkrétnej pracovnej ponuke, zvážte, či spĺňate kľúčové predpoklady a zdôraznite to najpodstatnejšie.
  • Sprievodný list – tento dokument o vás povie po ľudskej stránke omnoho viac ako životopis. Dajte si preto záležať na jeho formulácii na mieru vášmu potenciálnemu zamestnávateľovi.
  • Pozor na chyby – nechajte si čas, pokojne aj deň – dva na to, aby ste si všetky dokumenty pripravili, skompletizovali a skontrolovali. Úpravami zjednotíte dizajn, prečistíte text od preklepov a gramatických chýb a uistíte sa, že odosielate všetko potrebné na to správne miesto.

Reakciou na vhodnú pracovnú ponuku a starostlivou prípravou na celý prijímací proces môžete byť medzi desiatkami záujemcov tými z mála, ktorí vyniknú. To môže byť v niektorých prípadoch natoľko rozhodujúci faktor, že vás posunie rovno do ďalšieho kola.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook