Blog Profesia.sk
júl
28

Ako získať novú prácu aj bez toho, aby ste reagovali na inzerát?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Ako získať novú prácu aj bez toho, aby ste reagovali na inzerát?
Hľadanie novej práce začína životopisom. Ak ten svoj ešte nemáte, v troch krokoch ho vytvoríte na portáli Profesia.sk. Je to jednoduché a na záver ho môžete sprístupniť a dostať sa tak aj k ponuke práce, ktorú ešte firma nestihla zverejniť. Čo to znamená a ako je to možné?

Hľadáš prácu? Začni životopisom

Životopis vo Worde môže stačiť, ale aj nemusí. My vám odporúčame využiť formulár na Profesia.sk. Dôvodov je niekoľko. Až 91 % ľudí v ekonomicky aktívnom veku pozná značku Profesia, cez portál prejde takmer 300 000 pracovných ponúk ročne a až 16 000 firiem využíva služby Profesie opakovane.

Presvedčili sme vás? Ak stále nie, určite vás chytíme na rýchlosť a interaktivitu, s akou si vytvoríte CV. Nemenej dôležitá je tiež možnosť sprístupneniť životopis vášmu potenciálnemu budúcemu zamestnávateľovi, ktorý si vás môže nájsť sám a ponúknuť aj takú prácu, ktorú ešte nestihol zverejniť v pracovnom inzeráte.

Jednoduché kroky k parádnemu životopisu 

V prvom kroku si vyberáte vzhľad. V každej šablóne v ponuke sú informácie o vás a vašom študijnom a profesijnom živote prehľadne zoradené. Obsahuje aj miesto na osobné údaje a fotografiu. Ak si chcete životopis vyrobiť v inom jazyku ako v slovenčine, zvolíte si to takisto hneď na začiatku. Na výber máte český, anglický, maďarský a nemecký jazyk.

V druhom kroku vyplníte svoje osobné údaje a nahráte fotografiu. Vyhnite sa selfie záberom alebo fotografiám, na ktorých ste s viacerými ľuďmi. Pôsobí to neprofesionálne a nedôveryhodne a riskujete, že sa na pracovný pohovor ani nedostanete.

Pokračujete pridávaním pracovných skúseností, dosiahnutého vzdelania, zručností a znalostí. V druhej časti vyberáte aj cudzí jazyk, ktorý ovládate, vrátane jazykovej úrovne. Do životopisu máte možnosť pridať aj ďalšie sekcie ako vodičský preukaz, záujmy a koníčky, osobné zhrnutie a doplňujúce informácie.

Počas celého procesu tvorby životopisu sa vám v pravej časti obrazovky zobrazujú tipy a overené rady. Vychádzajú z dlhoročných skúseností HR manažérov a zadávateľov ponuky práce. Neberte ich na ľahkú váhu.

Ta – dá. Takmer hotovo 

Po vyplnení všetkých kľúčových údajov, ktoré sú nevyhnutné, si môžete pozrieť náhľad vášho nového CV. Sú v ňom prehľadne oddelené osobné údaje od pracovných skúseností a študijných výsledkov. Portál vás vyzve, aby ste si skontrolovali a overili správnosť všetkých uvedených údajov. Lebo klamať v životopise by ste naozaj nemali. V prípade, že niečo potrebujete upraviť, veľmi rýchlo sa k zadaným údajom znovu dostanete.

Vďaka sprístupneniu máte väčšiu šancu na úspech

Sprístupnenie životopisu je nadštandardná služba, ktorá je dostupná každému, kto si vytvorí životopis na portáli Profesia.sk. Čo to znamená? Ak v závere formulára sprístupnenie potvrdíte, dostávate sa do databázy životopisov, ktorú majú k nahliadnutiu inzerujúci zamestnávatelia. Môže sa tak stať, že vás oslovia s pracovnou ponuku ešte predtým, než na pracovný inzerát zareagujú desiatky uchádzačov. V niektorých prípadoch dokonca ešte predtým, než ju vôbec zverejnia na portáli.

Aké sú výhody sprístupnenia životopisu?

  • Váš životopis vidí potenciálny zamestnávateľ bez toho, aby ste ho aktívne oslovovali.
  • Životopisy sa párujú na požiadavky v pracovnej ponuke. Funguje to na princípe znalostí, skúseností, zručností, ktoré si uchádzač či uchádzačka o prácu zadá do životopisu.

Ak váš súčasný zamestnávateľ nevie, že ste otvorení iným možnostiam, môžete si svoj sprístupnený životopis pred ním skryť. Rovnako tak aj pred zamestnávateľmi, s ktorými máte zlé skúsenosti alebo len jednoducho nechcete, aby vás oslovovali. Stačí, keď ich označíte a váš životopis v databáze neuvidia.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

3 komentáre

  1. Pridal: Ľubomír Zubaj | 27. októbra 2023 08:20
    Odpovedať

    Mám záujem o prácu v liptovskom Mikuláši a Okolie ďakujem

  2. Pridal: Ema | 18. novembra 2023 09:29
    Odpovedať

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať, ako veľmi je dôležitý motivačný dopis k životopisu?

    A zároveň, keď sa budem držať tohto postupu, čo som našla na internete: https://www.co-to-je.sk/ako-napisat-motivacny-list/, bude to dostačujúce a dokážem danú spoločnosť dostatočne zaujať??

    Ďakujem.

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook