Blog Profesia.sk
okt
22

Ako sa pripraviť na najčastejšie otázky na pohovore?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Ako sa pripraviť na najčastejšie otázky na pohovore?
Môžu sa zdať otravné a neustále sa opakujú. Reč je o najčastejších otázkach na pohovore, s ktorými sa stretol už snáď každý. Aj keď sa vám možno zdajú zbytočné, môžu o vás veľa povedať a ich výhodou je, že sa na ne môžete vopred pripraviť. Poradíme, ako na ne.

Prečo ste sa rozhodli odísť zo súčasného zamestnania?

Dôvodov na zmenu zamestnania býva viacero. Od nespokojnosti s výškou mzdy, cez časovo náročné dochádzanie až po napr. veľké množstvo nadčasov. Pred pohovorom sa zamyslite a identifikujte medzi všetkými dôvodmi zmeny práce tie, ktoré priamo súvisia s výkonom vašej profesie. Môže ísť napríklad o potrebu kariérneho rastu tam, kde ste už dosiahli kariérny strop, ďalšiu špecializáciu v odbore, záujem o výzvy a učenie sa nových vecí či odlišné profesijné perspektívy.

Čo očakávate od novej práce?

Okrem toho, že personalista chce vďaka tejto otázke zistiť, ako chápete náplň práce, ktorá vás čaká, ho zaujímajú aj vaše vnútorné motívy v práci. To, čo vám prestalo vyhovovať v predchádzajúcom zamestnaní, a čo si myslíte, že bude pre vás zaujímavé v novom, vypovedá o vašich hodnotách a motívoch viac než o práci samotnej.

Vaša odpoveď je pre potenciálneho zamestnávateľa signálom o tom, či sú vaše hodnoty i vzájomné očakávania o spolupráci na jednej vlnovej dĺžke. Je to i priestor pre vás, aby ste si overili, či firma naozaj ponúka to, čo hľadáte a očakávate.

Komunikujte svoje očakávania jasne, zrozumiteľne a pravdivo. Svoju odpoveď formulujte na základe toho, čo vás na ponuke práce najviac zaujalo. Vyberte jednu či dve charakteristiky tejto konkrétnej práce, ktoré sú pre vás kľúčové a povedzte na pohovore o tom, ako si predstavujete ich realizáciu.

Prečo chcete pracovať práve pre našu firmu?

Pri tejto otázke sa väčšina personalistov či pohovorujúcich zamestnávateľov pousmeje. Odpovede kandidátov by mali totiž smerovať k výberu najzaujímavejších charakteristík firmy a to sa vždy dobre počúva. Je to priestor na vyjadrenie toho, čo konkrétne vás na firme zaujalo. Môže to byť napr. inovatívnosť malej firmy startupového strihu, ale aj prestíž a stabilita bankového sektora. Najlepšie je sústrediť sa na produkty alebo služby, ktoré firma ponúka, nie na špecifiká pozície. Teda pri uchádzaní sa o pozíciu HR asistentky v banke sa sústreďte na silné stránky banky a jej hodnoty pre klientov, nie na pozitíva HR oddelenia.

Aké máte predstavy o výške mzdy?

Ponuky práce musia byť podľa zákona doplnené o údaj o výške základnej hrubej zložky mzdy. Na pohovor teda môžete ísť s jasnou predstavou, v akých platových podmienkach sa pohybujete. Ak si k tomu ešte spravíte rýchly prieskum platov, pevne sa zorientujete aj v mantineloch možnej argumentácie.

Pri niektorých profesiách sa stretnete s pevne danou mzdou, v iných je možná určitá variabilita s ohľadom na vaše skúsenosti. Tam, kde zamestnávateľ s ponúkanou mzdou nechce hýbať, sa vás pravdepodobne rovno spýta, či je takto nastavený plat pre vás v poriadku. Pri pozíciách, kde výška platu závisí od skúseností či nadobudnutých zručností, máte spravidla viac možností sa k téme vyjadriť.

Porovnajte svoje schopnosti, zručnosti a skúsenosti s požiadavkami v pracovnej ponuke a prispôsobte tomu vaše platové predstavy, ktoré budete následne komunikovať na pohovore.

V čom spočíva váš prínos/prečo by sme mali zamestnať práve vás?

V odpovedi na túto otázku stručne zhrňte svoje skúsenosti a vyzdvihnite konkrétne faktory, ktorými pomôžete firme napĺňať jej poslanie. Zdôraznite vašu jedinečnú konkurenčnú výhodu a prezentujte sa ňou vášmu potenciálnemu zamestnávateľovi.

Môže ísť o bohaté skúsenosti s náborom zamestnancov pre personalistu, rozsiahlu sieť kontaktov z gastrosegmentu pre event manažérov či certifikát z kurzu Latte art pre kaviarnika.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Ladislav | 18. decembra 2020 08:02
    Odpovedať

    Mna vždy do novej práce prijali manažéry a majitelia firiem.Pre mňa vaša personalistika nemá obdobie.Nic neviete o mojom vzdelaní.Vychadzate nejakých slov a tabuliek ktoré vôbec nekorešpondujú realitou a skúsenosťami kandidáta!Keď som bol absolvent personalistika vravela že som prekvalifikovana osoba.Teraz po rokoch skúsenosti zas vravia že pozícia je pre absolventa.Moja otázka je potom načo reagujú na moju reakciu. pani a dámy personalistiky trošku sa zamyslite nie ste vôbec bohovia a somonou biznis svoj isto nespravíte.
    Jaj a najlepšie je vy neviete po nemecky pritom mám preukázatelne projekty, Nemčinu používam každý deň v Nemecku.
    S pozdravom
    Ladislav

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook