Blog Profesia.sk
jan
14

Poznáme najpopulárnejšie pracovné pozície na Slovensku

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky:
Poznáme najpopulárnejšie pracovné pozície na Slovensku
Ako sa vyvíjala ponuka pracovných miest na Profesia.sk v roku 2018? Pozreli sme sa na čísla a zostavili sme rebríček popularity, podľa toho ako ľudia na jednotlivé ponuky reagovali. Zistite, akých voľných pracovných pozícií je najviac, alebo pri ktorých pracovných ponukách môžete očakávať väčšiu konkurenciu.

Považujete Slovensko za krajinu automobilového priemyslu či administratívy? Je pravda, že pri prezeraní pracovných ponúk môžete na tieto oblasti naraziť častejšie. Ukážeme vám však, že na Slovensku sú populárne aj zamestnania z oblastí, ktoré by ste možno nečakali.

Vysoký záujem uchádzačov o vedúce pozície

Pozreli sme sa na pracovné ponuky podľa počtu reakcií za rok 2018. Chceli sme vedieť, na ktoré pracovné pozície ľudia najviac posielajú svoje životopisy. Prekvapivo sa najpopulárnejšou pracovnou pozíciou v roku 2018 stal predajca leteniek alebo zájazdov. Priemerne na túto pozíciu príde 50 životopisov. Práca v cestovnom ruchu sa v prvej desiatke umiestnila ešte raz a to v podobe pozície stewarda alebo letušky.

Zaujalo nás aj 11. miesto a to natoľko, že ho musíme spomenúť. Pred bránami prvej desiatky sa objavila pracovná pozícia enviromentalistu s 38 životopismi na jednu ponuku.

Slováci sa chcú vo svojej práci posúvať vyššie a zastávať manažérske pozície. Zaujímavé je, že v prvej desiatke populárnych zamestnaní sú až 4 vedúce pozície. Pozícia s druhým najväčším počtom reakcií je generálny riaditeľ, okrem toho ľudia často reagujú na pozície regionálny, oblastný manažér, obchodný riaditeľ či country manager alebo director.

počet reakcií na ponuky 2018Najväčšími skokanmi sú pozície z IT a finančníctva

Ak uvažujete, kam budú vaše kariérne kroky smerovať do budúcna, zamyslite sa nad sektormi ako výroba, bankovníctvo či doprava. To sú odvetvia, ktoré za minulý rok zaznamenali najväčší nárast pracovných ponúk.

Ak sa pozrieme na konkrétne pozície, najväčší percentuálny medziročný nárast dosiahol administrátor internetového obchodu. Pracovných ponúk na túto pozíciu bolo v roku 2018 o 251% viac ako v roku 2017. Hneď za ním sa umiestnila pozícia produktový manažér v IT a v prvej desiatke nájdeme aj špecialistu testovania koncových zariadení. Aj bankovníctvo a finančníctvo má pracovné pozície, ktoré sa za minulý rok vyšplhali do prvej desiatky. Sú to broker (maklér) a compliance špecialista.

medziročný nárast pracovných ponúkPoznámka: Compliance špecialita je pozícia, na ktorej človek monitoruje legislatívne normy a požiadavky príslušných orgánov a zabezpečuje tak zákonnosť podnikateľskej činnosti banky.

Firmy najviac hľadajú ľudí do výroby

Najviac voľných pracovných ponúk v minulom roku bolo na pozíciu operátor výroby a to viac ako 22 000. V prvej desiatke si to medzi sebou rozdelili maloobchod s pozíciami ako predavač, pokladník, odborný predajca a manuálne práce ako skladník či montér. Prekvapivo sa však do prvej desiatky prebojovali programátori, ktorých sa hľadalo viac ako 10 000.

počet ponúk 2018
Našli ste v rebríčkoch svoje zamestnanie? Alebo rozmýšľate nad tým, že tento rok zmeníte prácu? V tomto roku očakávame, že situácia bude podobná a pracovných ponúk bude ešte stále dostatok. Tak neváhajte a zistite aká je situácia na trhu práce vo vašom obore. Voľné pracovné ponuky hľadajte na www.profesia.sk.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook