Blog Profesia.sk
aug
14

Viete, aký plat si vypýtať na pohovore? My áno

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: ,
Viete, aký plat si vypýtať na pohovore? My áno
Už sedem rokov zbierame reálne údaje o platoch na Slovensku i v ďalších krajinách. Vďaka tomu vám vieme poradiť, akú mzdu si vypýtať od zamestnávateľa.

Sedíte na pracovnom pohovore. Zatiaľ to vychádza, svojimi doterajšími odpoveďami ste si istí, všetko nasvedčuje tomu, že aj chémia s personalistom zafungovala, a ste presvedčení, že sa dopracujete k úspešnému podpísaniu zmluvy. Vtedy ale príde na tú desivú otázku „Aká je vaša predstava o plate?“. A vám sa okamžite zrýchľuje tep a začínate sa potiť.

Ako zodpovedať otázku platu

Nie je tajomstvom, že jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere zamestnanca je jeho cena. Ľudia hľadajúci prácu často sami nevedia odpovedať na otázku, akú mzdu si na novom pracovnom mieste predstavujú, resp. v akých reláciách sa platy na danej pozícii pohybujú. Na konečnú výšku odmeny však vplýva veľa faktorov, ktoré sa z rozhovoru so známym, ktorý na podobnom mieste pracuje, nedozviete.

Pracovná oblasť, región, finančné i nefinančné benefity, veľkosť či vlastníctvo firmy, ale i dĺžka vašej doterajšej praxe. Aj tieto činitele ovplyvňujú výslednú čiastku, ktorú si nájdete na výplatnej páske. A na to všetko sme mysleli, keď sme pred siedmimi rokmi rozbiehali platové prieskumy Merces.

Sedem rokov, milióny reálnych platov

Písal sa rok 2007, ekonomike sa darilo, ľudia sa nebáli meniť zamestnania a do Profesie pravidelne prichádzali otázky typu: „Dobrý deň, pozvali ma na pohovor na miesto sekretárky v Brezne. Mohli by ste mi poradiť, aký plat si vypýtať?“ Nestačili sme odpovedať všetkým zvedavcom jednotlivo, ani sme nemali presné údaje o všetkých pozíciách. Preto sme sa rozhodli spustiť platový prieskum Merces, neskôr Platy, ktorý dnes funguje už v deviatich európskych krajinách.

Viac o tom, ako vznikali a vyvíjali sa platové prieskumy Merces, ktoré dnes pomáhajú uchádzačom vyjednávať o mzdách a zamestnávateľom správne nastaviť platové ohodnotenie zamestnancov, sa dozviete v peknej infografike na stránke Platy.sk

Všetko najlepšie, platy!

Siedme narodeniny sme poctivo oslávili. Napriek tomu, že mzdy sa v Profesii posielajú v prvý týždeň mesiaca, peniažky sme si vo firemnej kuchynke symbolicky rozdali aj dnes. Teda skôr rozchytali… Bola to doslova sladká odmena. :)

Platy.sk, peniaze, narodeniny

dravecky@profesia.sk
Miroslav Dravecký
Projektový manažér Platy.sk
Profesia spol. s r.o.
Vyštudovaný pedagóg, ktorý pre dobro svoje a hlavne detí po roku učiť prestal. Venuje sa projektom, ktoré rôznym spôsobom pomáhajú ľudom na trhu práce. V blogoch rozoberá platy a benefity nielen na Slovensku.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook