Blog Profesia.sk
máj
3

Akí špecialisti vám môžu pomôcť na vašej pracovnej ceste za úspechom?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Akí špecialisti vám môžu pomôcť na vašej pracovnej ceste za úspechom?
Rodina, učitelia, kariérni poradcovia, psychológovia či koučovia... Naše rozhodnutia a budúcnosť dokážu efektívne formovať rôzni ľudia a profesie. Zopár z nich vám priblížime v príbehu o tom, ako sa Peter Neskúsený stal úspešným človekom.

Práca snov jedno ráno zaklopala Petrovi Neskúsenému na dvere s otázkou, či ju vezme.

Dúfam, že ste prvej vete neuverili. Je to číra fikcia. Za prácou snov je potrebné kráčať trpezlivo so vztýčenou hlavou a podporou tých správnych ľudí. Práve tí nasmerujú nielen vás, ale pomohli aj nášmu Petrovi Neskúsenému držať si správnu cestu za vysnívanou prácou. Kto sú tieto zázračné postavy a ako pomohli fiktívnemu Petrovi?

Na začiatku je rodina a blízki priatelia

Peter sa narodil pod šťastnou hviezdou. V škole získal kvalitné vzdelanie, a v rodine mal dostatok priestoru na učenie sa a realizáciu svojich záujmov. Ako dieťa miloval lego, knihy a pri hre s kamarátmi potrhal nejedny tepláky. Členovia jeho rodiny mu boli oporou a prvé vzorce správania mu nastavili práve oni. Získal ideálny odrazový mostík pre cestu za svojim vysnívaným povolaním. I keď vtedy ešte malý Peter netušil, čo by to malo byť.

Prísny učiteľ, na ktorého si spomenieš

Prísneho učiteľa dejepisu a slovenčiny Peter nemal v láske. Vyžadoval od neho viac než ostatní, skúšal medzi riadkami, zaujímali ho súvislosti v histórii i literatúre. Často sa vracal k už prebratému učivu a vŕtal sa v ňom do hĺbky. Pre adolescenta Petra to bolo šialene otravné. Dnes, keď Peter spomína na školu, pred očami sa mu zjaví prísny dejepisár. Vie, že k precíznosti, zmyslu pre zodpovednosť a kritickému mysleniu ho priviedol práve on.

Kariérny poradca ťa posunie správnym smerom

Po doštudovaní strednej i vysokej školy Peter netušil, akú prácu by chcel vykonávať. Odbor v štúdiách ekonómie bol veľmi teoretický. I keď skúšal počas vysokej školy viaceré stáže i brigády, netušil, v čom vyniká a kde by jeho cesta mala smerovať. Oči mu otvorila kariérna poradkyňa na jeho vysokej škole. Jej úlohou bolo usmerniť kariérny rast Petra tak, aby sa čo najlepšie uplatnil na trhu práce. Kládla mu mnoho otázok – od voľnočasových záujmov až po obľúbené filmy či seriály. Práca kariérnej poradkyne spája odborníka v oblasti psychológie, sociológie i pedagogiky do jednej osoby. Pred prvou „dospeláckou“ prácou Peter dokonca absolvoval s kariérnou poradkyňou fiktívny pracovný pohovor a test adaptibility. Ten sledoval jeho pripravenosť či dostatok kompetencii na prvú vybranú prácu.

Napreduj vďaka koučovi

Úvodné roky v prvej práci boli pre Petra veľmi užitočné. Vytvoril si vlastný pracovný rytmus, nebral prvé profesijné skúsenosti. Neskôr cítil, že potrebuje zmenu, presun inde. Ale kam? Opäť stojí na križovatke, no tentokrát je jeho obraz o práci snov výrazne ostrejší. Už nie je mladý chalan, ale zrelý muž s mladou rodinou, sklonom ku workoholizmu a minimom voľného času. O 5 minút 12 vstupuje do jeho kariérneho života kouč. Skúsený muž z oddelenia ľudských zdrojov, ktorý Petrovi napomáha rozdeliť si pracovný deň lepšie, tiež pomáha pri realizácii stanovených plánov a zámerov, podporuje ho pri sebarozvoji a učení sa nových vecí. Ukazuje mu ako rozdeliť deň medzi prácu, rodinu, aktívny voľný čas a oddych.

Psychológ vidí dovnútra

Po pár rokoch práce sa Peter stáva expertom vo svojom odbore. Je sebavedomý, skúsený a veľmi šťastný. Má zdravú rodinu a svoju prácu snov. Náhla smrť jeho blízkeho ho vytrhne z ideálneho sveta a už niekoľko mesiacov nevie túto skutočnosť spracovať. Vyhľadá pomoc odborného psychológa, ktorý už po pár sedeniach pomôže Petrovi prijať odchod blízkeho človek. Vďaka rozhovorom, veľmi otvorenej debate a iným psychologickým metódami sa Peter vracia do svojho predchádzajúceho života. 

Plavba za vysnívanou prácou má mnoho zákutí. Do cesty sa vám budú stavať prekážky, no stretnete aj svietiace majáky v podobe tých správnych ľudí. Nebráňte sa ich pomoci a aj vďaka nim získate a udržíte si svoju prácu snov.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook