Blog Profesia.sk
jan
24

Ste v práci zahltení? Poďte to s nami vybehať na Profesia run

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky:
Ste v práci zahltení? Poďte to s nami vybehať na Profesia run
"Liek" na prepracovanosť a pretlak myšlienok a povinností existuje, nie je ani taký náročný, no vyžaduje si kus úsilia a odhodlania. Poďme sa porozprávať o tom, čo nefunguje, keď sa cítite v práci preťažení a ako vám môže pomôcť napríklad jedno milé bežecké podujatie Profesia run.

Ako trefne opisuje stav zahltenia psychologička Tereza Hrušková, ide o kolotoč stresu, preťaženia a vyčerpania. Ten pramení z neutíchajúceho tlaku na výkon, odkladania odpočinku a zoznamu úloh, ktorý nikdy nekončí.

Poznáte ten pocit, keď vám v hlave myšlienky lietajú bez prestávky, nedarí sa vám ich vypnúť a navyše vás aj tlačí pocit, že by ste mali niečo robiť? Rýchlejšie, efektívnejšie a hlavne stále?

Funkčné a nefunkčné stratégie úniku zo stavu zahltenia

Najčastejšou stratégiou, ako sa vyrovnať so stavom zahltenia, je siahnuť po najrýchlejšie dostupných, teda doslova instantných riešeniach. Predstaviť si ich môžete ako scrollovanie sociálnymi sieťami, prokrastinovanie pri čítaní nepodstatných diskusií alebo ako jednoduché vyhýbanie sa úlohám, ktoré vás čakajú. Tým ich, samozrejme, len tlačíte pred sebou a na ne nabaľujete ďalšie a ďalšie položky vášho “to do listu”.

Podobne ako v prípade instantných polievok, aj tieto nefunkčné stratégie prinášajú len veľmi krátku, núdzovú úľavu. Okrem toho, že neriešia základný problém a nabaľujú ďalšie stojace v rade, prehlbujú vaše informačné aj emočné zahltenie. Na konci dňa tak už nie ste často schopní sa ani rozhodnúť, čo si dáte na večeru. A to napriek tomu, že za vami nie je poriadne žiadna viditeľná práca.

Naopak, medzi najúčinnejšie stratégie, ako sa zo stavu zahltenia dostať, patrí:

  • Realistický plán postavený na jednej hlavnej priorite dňa – Ak si do zoznamu úloh zapíšeme napríklad desať bodov, máme často tendenciu začínať tými jednoduchšími a rýchlejšími, aby sme si ich mohli odškrtnúť. A tá najdôležitejšia a často aj najzložitejšia býva niekde na konci. Pri tvorbe denného plánu buďte realistickí a sústreďte sa na to naozaj dôležité.
  • Čas pre seba – Vytvorte si časové úseky v priebehu dňa, v ktorých sa budete venovať len sebe. Na začiatku stačia kratšie, pokojne napríklad päť minút, ktoré postupne budete predlžovať. Doprajte si oddych, prejdite sa na čerstvom vzduchu, prečítajte si stranu – dve z rozčítanej knihy, obehnite jeden bežecký okruh. Sociálne siete a podobne zahlcujúce aktivity skúste vynechať.
  • Skúste dodržať pravidlo štyroch základných bodov zdravého života: dostatočne dlhý spánok, pitný režim, pohyb a pestrá a vyvážená strava. Možno sa budete diviť, ako je aj tieto pomerne triviálne body ťažké splniť v priebehu jedného dňa.

Zabehnite si päť kilometrov: Vyčistíte si hlavu a budete šťastnejší

Stres, stav zahltenia aj hlavu preplnenú myšlienkami vieme veľmi efektívne kompenzovať pohybom. A to aj v prípade, že sa nám vôbec nechce a máme pocit, že na konci dňa pre únavu už nič nezvládneme. Možno práve v takej chvíli je intenzívny pohyb to jediné, čo nás postaví na nohy a prepne zo stresu do väčšej pohody. Zároveň nám pomôže vyplaviť endorfíny a usporiadať si lietajúce myšlienky do zmysluplnejších celkov.

Máme pre vás výborný tip, kde začať. Poďte si zabehať s Profesiou.

Už druhý rok organizujeme virtuálne preteky Profesia run. Trasu dlhú päť kilometrov si môžete zabehnúť hocikedy od 26. februára do 6. marca 2022 a bežať ju budete nielen v rámci hlavných kategórií (muži a ženy), ale aj v kategórii vašej profesie. To znamená, že sily si medzi sebou zmerajú napríklad právnici, rodičia na materskej či IT špecialisti. Kategórií povolaní je dokopy až 29.

Novinkou tohto ročníka je možnosť štafetového behu 5-členných tímov. Jednoducho sa zaregistrujete v kategórii Profesia challange pod jedným názvom tímu, každý odbehne svojich päť kilometrov a dosiahnuté časy sa vám sčítajú.

Registrovať sa môžete priamo na tomto odkaze a štartovné je 10 € bez ohľadu na čas prihlásenia. Váš beh si zaznamenáte prostredníctvom hodiniek alebo aplikácie v mobilnom telefóne a výsledok nahráte v GPX formáte podľa inštrukcií, ktoré obdržíte emailom. Podrobné pravidlá a propozície nájdete tu.

Nebuďte v tom sami: Najlepší čas začať je teraz

Trasa dlhá päť kilometrov je tak akurát aj z hľadiska tréningu, aj z pohľadu začiatočníka, ktorý chce pomocou športu a pohybu meniť svoje duševné nastavenie. Ak nie ste zvyknutí behať, môžete ľahký klus pohodlne prestriedať rýchlejšou chôdzou. Na konci dňa vás však čaká dobrá nálada, čistá hlava a pocit hrdosti, že ste tento krok zvládli.

Tentokrát na to navyše nie ste sami. Minulý rok sa behu Profesia run zúčastnilo viac ako 1 400 pretekárov z 29 profesijných oblastí. Tento rok očakávame ešte viac. Tak čo? Budete medzi nimi?

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook