Blog Profesia.sk
nov
24

Výpoveď dohodou neexistuje: Ako správne ukončiť pracovný pomer?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Výpoveď dohodou neexistuje: Ako správne ukončiť pracovný pomer?
Podľa zákona je možné pracovný pomer aktívne skončiť štyrmi spôsobmi, z toho práve dohoda a výpoveď patria medzi častejšie. Aký je medzi nimi rozdiel? Čo je výhodnejšie? Kedy dohoda maskuje výpoveď? Ako neurobiť chybu a kedy určite dohodu nepodpísať? Prečítajte si v našom článku.

Spôsoby, ktorými aktívne viete vy sami alebo váš zamestnávateľ ovplyvniť charakter ukončenia vašej práce, sú dohoda, výpoveď, okamžité skončenie a skončenie v skúšobnej dobe.

Pracovný pomer sa môže skončiť aj na základe iných skutočností, napríklad uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý, smrťou zamestnanca, v prípade cudzincov napríklad vyhostením alebo zánikom pracovného povolenia, ale tie majú iný charakter a nastanú aj bez vašej vôle.

Vo vašich rukách je teda okrem špeciálnych prípadov okamžitého skončenia a skončenia v skúšobnej dobe práve výpoveď a dohoda.

Kým dohoda predstavuje obojstranne odsúhlasený krok, výpoveď je jednostranným oznámením, rozhodnutím o tom, že jedna strana už v pracovnom pomere pokračovať nechce. Dohodu môžu navrhovať obe strany a jej výsledok je vecou diskusie.

Výpoveď môže takisto podať zamestnanec aj zamestnávateľ. Má to však háčik. Kým zamestnanec žiadne dôvody vo svojej výpovedi udávať nemusí, zamestnávateľ môže výpoveď podať len z presne stanovených dôvodov (podľa §63 Zákonníka práce ide napríklad o dosiahnutie dôchodkového veku, porušenie pracovnej disciplíny a iné).

Preto, ak takéto dôvody nie sú splnené, a zamestnávateľ chce pracovný pomer skončiť, často navrhne skončenie pracovného pomeru dohodou.

V praxi to vyzerá tak, že zamestnávateľ predloží písomný dokument, dohodu, v ktorej navrhne podmienky ukončenia vášho pracovného pomeru. Vy na dohodu môžete, ale aj nemusíte pristúpiť. Ak vám podmienky ukončenia vyhovujú, napríklad sa vám pozdáva dátum ukončenia alebo nadštandardná finančná kompenzácia, túto dohodu uzavriete a potvrdíte svojim podpisom.

Nesúhlasíte s navrhnutou dohodou? Nepodpisujte, komunikujte

Ak s podmienkami ukončenia nesúhlasíte alebo sa vám zdajú nevýhodné, nebojte sa na dohodu nepristúpiť. Kým ju nepodpíšete, máte široký priestor na diskusiu a vyjednávanie prijateľných podmienok.

Ideálnym výsledkom je taká dohoda, ktorá je výhodná pre obe strany, nemalo by teda dôjsť na jednostranný nátlak či už z vašej strany, alebo zo strany vášho zamestnávateľa. Hľadajte také riešenie, ktoré budete ochotní akceptovať na oboch stranách.

Predmetom diskusie môže byť napríklad dátum ukončenia pracovného pomeru, možnosti odkúpenia firemného notebooku a telefónu, na ktorom ste pracovali a ich cena či spôsob výberu, alebo preplatenia zostávajúcej dovolenky.

Takisto môžete diskutovať o výške mimoriadnej finančnej kompenzácie či odmeny, ktorá nespadá pod zákonom presne vymedzené odstupné podľa § 76 Zákonníka práce ods. 2.

Môže dôjsť k situácii, keď zamestnávateľ nie je ochotný diskutovať a hľadať kompromisy, a zároveň navrhnutá dohoda obsahuje podmienky, ktoré akceptovať nemôžete. Napríklad je v dohode stanovený dátum skončenia pracovného pomeru na najbližšie dni, takže by ste nemali žiadny čas nájsť si novú prácu.

V takom prípade návrh dohody nepodpisujte, zamestnávateľ vás k tomu nemôže prinútiť. Vyžiadajte si čas na rozmyslenie, pokojne aj niekoľko dní.

Po vychladnutí prvotných emócií a ujasnení si, ako budete ďalej postupovať, sa obráťte na zamestnávateľa znova s vašim návrhom dohody. Ak neuspejete, pôvodnú dohodu aj tak nepodpisujte. Je síce veľmi pravdepodobné, že z tohto zamestnania v priebehu pár mesiacov odídete, pretože tam už sami nebudete chcieť ostať, nebudete však v nevýhodnom postavení.

Získate čas na hľadanie novej práce počas výpovednej doby v prípade, že podáte výpoveď vy, alebo navyše ešte aj odstupné, ak vám za splnenia zákonných podmienok dá výpoveď zamestnávateľ a váš pracovný pomer trval viac ako dva roky.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Jeden komentár

  1. Pridal: Natália | 8. marca 2024 15:48
    Odpovedať

    Dobry den ako postupovať v prípade ak zamestnávateľ sa vyhýba podpísaniu skončenie pracovného pomeru dohodou pri tom den predtym líderka povedala ze dobre a pracovny pomer sa skonci k 31.3.2024

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook