Blog Profesia.sk
jún
5

Využite leto naplno – návod ako na brigádu

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Využite leto naplno – návod ako na brigádu
Dva mesiace prázdnin je dlhá doba. Ako ju využiť efektívne? Čo tak prekvapiť rodičov a nájsť si na leto brigádu. Ak neviete ako na to, pripravili sme pre vás stručný návod. Dozviete sa v ňom všetko, čo o študentských brigádach potrebujete vedieť.

Brigádovať môžete len od určitého veku…

Ak rozmýšľate o tom, že si nájdete cez leto brigádu, nie je jedno, koľko máte rokov. Základnou podmienkou je vek 16 rokov a musíte mať ukončenú povinnú školskú dochádzku (10 rokov). Zároveň môžete byť študentom strednej školy, gymnázia alebo stredného odborného učilišťa ale aj študent vysokej školy.

Študenti medzi 16. a 18. rokom sú z pohľadu legislatívy považovaní za mladistvých. Na ich prácu sa vzťahujú špeciálne požiadavky. Napríklad, nemôžu vykonávať nebezpečnú prácu alebo prácu, ktorá by ich ohrozila. Na uzatvorenie pracovnej dohody je potrebné priložiť aj lekárske vyšetrenie a vyjadrenie zákonného zástupcu (napríklad jedného z rodičov).

 … a do určitého veku

Horná veková hranica na uzatvorenie dohody o brigádnickej práci študenta je 26 rokov.

Kedy sa zo študenta stáva absolvent?

Stredoškoláci, ktorí pokračujú v štúdiu, sú študentmi aj počas letných prázdnin. Ak ste v maturitnom ročníku a úspešne ste absolvovali maturitné skúšky, tak štatút študenta máte až do 31. augusta.

Vysokoškoláci sa stávajú absolventmi deň po úspešnom absolvovaní poslednej záverečnej skúšky, ak nepokračujú v ďalšom štúdiu. Pre potreby dohody o brigádnickej práci študentov sú vysokoškoláci, ktorí študujú dennou formou, študentmi aj počas letných mesiacov.

Brigádujte iba so zmluvou

Práca na čierno alebo výplata na ruku môžu byť pre niekoho lákavé. My to však určite neodporúčame. Môže sa stať, že veci nebudú fungovať tak ako sa dohodli na pohovore a aspoň budete mať v rukách dokument, na ktorý sa môžete odvolať.

Ak si hľadáte brigádu, vždy iba s pracovnou zmluvou. V praxi sa na krátkodobú prácu využívajú 3 druhy dohôd:

  • Dohoda o brigádnickej práci študentov – je pre študentov stredných a vysokých škôl, ktorí majú menej ako 26 rokov. Vzťahuje sa na práce v rozsahu 20 hodín týždenne. Zmluva môže byť uzatvorená najviac na 12 mesiacov a rozsah práce sa počíta ako priemer za celú dobu uzatvorenia zmluvy.

Čiže, ak by ste chceli v lete pracovať celé dva mesiace, zamestnávateľ vám môže vystaviť Dohodu o brigádnickej práci študentov, ktorá bude trvať od 1.7. do 31.10. Reálne tak môžete pracovať cez letné mesiace 8 hodín a v septembri a októbri 0 hodín.

Každá jedna dohoda musí byť uzatvorená písomne a musí obsahovať:

  • druh práce, ktorú budete vykonávať
  • odmenu za vykonanú prácu
  • informáciu, kedy vám bude odmena vyplácaná a ako
  • rozsah pracovného času
  • dobu, na ktorú sa dohoda uzatvára.

Dohoda sa môže ukončiť predčasne dohodou oboch strán alebo výpoveďou jednej strany s 15 dňovou výpovednou lehotou.

Nezabudnite, že k uzatvoreniu dohody je potrebné z vašej strany priniesť potvrdenie o návšteve školy. Potvrdenie nepotrebujete iba v čase od skončenia štúdia na strednej škole alebo ukončenia letného semestra na vysokej škole najneskôr do októbra toho istého roka.

Kde hľadať brigády?

Na Profesia.sk si veľmi jednoducho vyhľadáte pracovné ponuky na brigády. Odporúčame použiť rozšírené hľadanie a vyfiltrovať si lokalitu a druh práce, o ktorý máte záujem. Následne si vyberte druh pracovného pomeru na dohodu (brigády) a dokonca si môžete vyfiltrovať možnosti podľa vášho vzdelania (študent strednej alebo vysokej školy). Tak dostanete presné výsledky toho, čo hľadáte.

Brigáda, stáž, prax alebo trainee program?

Firmy dnes ponúkajú študentom viacero možností, ako si zarobiť alebo získať relevantné pracovné skúsenosti. Viete ale, aký je rozdiel medzi brigádou, stážou a praxou?

Brigáda je označenie pre krátkodobé práce. Ak ste študent a vaším hlavným cieľom je zarobiť si peniaze, hľadajte si brigádu. Väčšinou ide o práce ako dokladanie tovaru, pomocné práce v gastro priemysle, sezónne práce, administratívne práce alebo aj fyzicky náročnejšie práce. Vykonávajú sa buď v skrátenom pracovnom čase alebo na určitú dobu (napríklad 3 mesiace).

Stáž môže byť platená, ale aj neplatená. Väčšinou ju poskytujú firmy pre študentov vysokých škôl. Ide o prácu na konkrétnom projekte či pre konkrétne oddelenie. To akú prácu vykonávate by malo súvisieť s vaším štúdiom a mali by ste získať reálne skúsenosti z oboru. Stáž trvá pár mesiacov a môže prebiehať počas školského roka alebo aj cez letné mesiace.

Prax je výraz, ktorý sa používa v súvislosti so študentmi stredných škôl a stredných odborných škôl. Ide o čas v rámci vyučovania, ktorý študenti strávia u zamestnávateľa, v rámci ktorého by si mali zručnosti nadobudnuté štúdiom otestovať v praxi. Pre mnohé technologické a výrobné spoločnosti je to spôsob, ako si so šikovných študentov vychovať budúcich zamestnancov.

Rozmýšľate ešte stále či stráviť leto pred počítačom alebo efektívnejšie? Letné brigády so sebou prinášajú nové zážitky, nové priateľstvá, nové skúsenosti. A okrem toho si môžete zarobiť vlastné peniaze a minúť ich podľa uváženia. 😉

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook