Blog Profesia.sk
apr
21

Zoznámte sa, Robota

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky: ,
Zoznámte sa, Robota
„Dobrý deň, som Robota, vaša virtuálna sprievodkyňa. S čím vám môžem dnes poradiť?“ S takýmto privítaním sa na Profesii stretnete, ak ju navštívite vo večerných hodinách alebo cez víkend. Kto (čo) je Robota a ako funguje? Dovoľte nám zoznámiť vás ...

Robota je chatbot, nástroj, ktorého technológiu sme sa rozhodli využiť, aby sme boli používateľom našej stránky k dispozícii 24 hodín denne. Jej úlohou je poradiť návštevníkom Profesie pri jej používaní, odpovedať na základné otázky o práci alebo asistovať pri riešení technických problémov. Chceli by ste sa dozvedieť viac o jej možnostiach, spôsobe, akým funguje, prípadne o jej „pôvode“? Práve pre vás sme pripravili nasledujúci článok.

Predĺžená ruka zákazníckej podpory

V Profesii sa dlhodobo snažíme o to, aby sme boli našim používateľom čo najviac nápomocní. Hlavnú úlohu pri tom zohrávame my supporťáci. Sme tu pre vás prostredníctvom e-mailu, chatu alebo telefonicky a to v pracovných dňoch od siedmej do devätnástej. Nakoľko časť návštevníkov chodí na Profesiu aj vo večerných hodinách a počas víkendov, rozmýšľali sme ako zabezpečiť, aby ste sa mali na koho obrátiť aj v týchto časoch. A tak vznikla Robota, virtuálna sprievodkyňa svetom pracovných príležitostí.

Robota

Čo sa skrýva za jej identitou?

Meno Robota vychádza z kombinácie slov robiťbot. Jej synonymom je slovo práca, ktoré poukazuje na poslanie Profesie spájať ľudí, ktorí si hľadajú prácu s tými, ktorí ju ponúkajú. Vzhľad Roboty je skutočný, tvár jej prepožičali kolegyne z nášho Oddelenia podpory zákazníkov. V Profesii Robotu berieme ako súčasť nášho tímu. Pri jej programovaní sme preto postupovali tak, aby jej vystupovanie u našich používateľov vzbudzovalo dôveru, a zároveň bolo profesionálne.

Ukáže vám, ako pracovať so stránkou

Ako vám, človeku hľadajúcemu novú prácu, Robota pomôže? Ak ste na portál Profesia.sk prišli prvýkrát, vysvetlí vám, ako funguje vyhľadávanie ponúk alebo brigád, a zároveň vás nasmeruje na reakčný formulár, prostredníctvom ktorého môžete odoslať vašu žiadosť. Ak si chcete zverejniť životopis, odkáže vás na príslušný formulár. Ak sa pri práci stretnete s technickým problémom, navedie vás na jeho možné riešenie. Odpovede Roboty sú často doplnené rôznymi odkazmi na podstránky Profesie (napr. Kariéra v kocke), inštruktážnymi videami alebo tzv. „live shotmi“ s postupom, ako vyplniť niektoré formuláre. Takto vám dokáže pomôcť so základnými činnosťami na stránke, napr. vyhľadávanie pracovných ponúk, prihlásenie do konta alebo práca so životopisom. Robota však toho vie oveľa viac.

Robota

Hľadanie práce so sebou prináša množstvo otázok

Z našich skúseností z každodennej komunikácie s uchádzačmi vieme, že vás zaujíma oveľa viac ako len samotná práca so stránkou. Denne sa na nás obraciate s najrozličnejšími otázkami, na ktoré sa snažíme nájsť tie najlepšie odpovede. A to isté učíme robiť aj Robotu. Okrem základných otázok, sa jej môžete opýtať aj na iné aspekty pracovného života. Podľa kľúčových slov vyhodnotí, na čo sa pýtate a je naprogramovaná tak, aby odpovedala čo najpresnejšie.

S čím všetkým sa teda na ňu môžete obrátiť? Napr. ak máte otázky ohľadom posielania pracovných ponúk na e-mail, Robota vám vysvetlí, ako si upraviť kritériá a zároveň vás navedie na príslušný formulár vo vašom konte. Ak potrebujete informácie ohľadom pracovných vzťahov, napr. výpoveď, nárok na PN a pod., odkáže vás na naše fórum práce. V prípade, že ste stratili zamestnanie a neviete, aké sú vaše možnosti, otvorí vám zodpovedajúci článok na Kariére v kocke. Keď si potrebujete vytlačiť reakciu na pracovnú ponuku, ukáže vám ako na to. Ak máte problémy s funkčnosťou stránky, poradí vám, ako si premazať súbory cookies podľa typu vášho prehliadača.

Robota

A možno budete prekvapení, ale Robota vám odpovie aj vtedy, keď sa jej opýtate, či by nešla na rande alebo jej dáte kompliment 😊

Robota

Čo nevie, nepovie

Odpovedať na všetky tieto a mnohé iné otázky sme ju naučili postupne, celkovo sme doplnili takmer stovku najčastejších situácií a ďalšie postupne pribúdajú. Robota však nie je konzultant, je sprievodca. Existujú preto otázky, s ktorými si sama neporadí, napríklad keď potrebujete skonzultovať kvalitu vášho životopisu. Vtedy sa ospravedlní a ponúkne vám možnosť odoslať „odkaz pre Profesiu“, prípadne celú vašu konverzáciu, k nám na zákaznícky servis. Nasledujúci deň vám pošleme odpoveď priamo na váš e-mail.

Robota

My name is Robota

Robota je šikovná a učí sa aj cudzie jazyky. V priebehu minulého roka sme ju naučili po anglicky, aby bola k dispozícii aj pre zahraničných návštevníkov stránky. Jej českú verziu sme nasadili na stránku www.profesia.cz a maďarskú na stránku www.workania.hu. A má dokonca súrodenca, volá sa Tibor a je k dispozícii registrovaným firmám. Skúsite uhádnuť pôvod jeho mena? 😊

Na záver trochu čísiel

V priemere si chat s našou virtuálnou sprievodkyňou otvorí denne okolo 500 uchádzačov o prácu. Za celý čas svojej existencie (od júla 2019) Robota obslúžila vyše sto tisíc chatov. Úspešnosť jej odpovedí sa pohybuje okolo 70%, to znamená, že takmer trom štvrtinám uchádzačov dokáže odpovedať na všetky ich otázky. Po každom chate máte možnosť odpovede Roboty ohodnotiť. K dispozícii je stupnica hodnotenia od jedna do päť, pričom päťka vyjadruje najväčšiu spokojnosť. Tieto hodnotenia sú pre nás veľmi dôležité pre získanie spätnej väzby. Neváhajte ho preto, prosím, pri chatovaní s našou Robotou využiť.

chocholacek@profesia.sk
Lukáš Chocholáček
Customer Support Specialist
Profesia spol. s r.o.
Lukáš pracuje na oddelení Customer Care, kde zbiera a analyzuje zákaznícke podnety. Svoje spisovateľské ambície napĺňa občasným príspevkom do Profesia blogu. Vo voľnom čase ho nájdete liezť po horách, na pive alebo pri sledovaní najnovších trendov na sociálnych sieťach.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook