Blog Profesia.sk
máj
13

5 vecí, ktoré ste o Profesii pravdepodobne nevedeli

Autor: | Kategórie: Zákulisie Profesie | Značky:
5 vecí, ktoré ste o Profesii pravdepodobne nevedeli
Vedeli ste, že Profesia zďaleka nie je len pracovný portál? O tom, ako sme sa vyvíjali za posledných 25 rokov, ako sa podieľame na zlepšovaní trhu práce a školstva na Slovensku alebo akým spôsobom zvyšujeme šance na pracovné uplatnenie zdravotne znevýhodnených ľudí, si prečítajte v tomto článku.

1. Profesia vznikla v dobe, keď pripojenie na internet malo len 1,2 % Slovákov

V roku 1997, keď Profesia.sk ako pracovný portál vznikla, sa pracovné pozície najčastejšie obsadzovali vďaka inzerátom v tlači. Internetové  vyhľadávanie pracovných ponúk začalo dominovať až v roku 2015. 

A prečo práve pracovný portál? Ako hovorí Dalibor Jakuš, jeden zo zakladateľov Profesie, za vznikom job portálu nebola žiadna racionálna úvaha alebo konkrétny biznis plán. V počiatku šlo skôr o voľnočasovú prácu na rôznych projektoch s cieľom overiť si ich trhový potenciál. 

Viac času Profesii zakladatelia začali venovať až v roku 1999, keď si zaumienili, že sa stanú jednotkou na slovenskom trhu. V tej dobe hľadali investora a zároveň už aj evidovali nárast návštevnosti a tržieb. 

2. Prvá pracovná ponuka prišla zo SHMÚ. Hľadali programátora

Prvou pracovnou ponukou uverejnenou na Profesia.sk bolo miesto programátora pre SHMÚ. Zaujímavosťou je, že sa ho podarilo nájsť z približne sto životopisov, ktoré vtedy obsahovala naša databáza. 

K dnešnému dňu pritom na Profesii už inzerovalo viac ako 95-tisíc firiem s viac ako tromi miliónmi pracovných ponúk. Životopis vytvorili takmer dva milióny ľudí. 

Jedným z dlhodobých cieľov Profesie je aj to, aby sa každý uchádzač o prácu mohol prezentovať pekným a kvalitným životopisom. Preto si u nás môžete vytvoriť profesionálne CV zadarmo

3. Profesia.sk a Profesia s.r.o. nie je to isté

Profesia nie je len pracovný portál. Ten je len jedným z viacerých projektov, ktoré Profesia s. r. o. vyvíja. Profesia je totiž hlavne technologická firma, v ktorej  sa venujeme vývoju IT produktov pre trh práce. Zároveň prinášame technologické riešenia, ktoré pomáhajú uchádzačom aj firmám. Aj vďaka tomu sme v rokoch 2018 a 2019 vyhrali titul IT firma roka

A ktoré ďalšie projekty Profesia zastrešuje? Napríklad platový portál Platy.sk, na ktorom si môžete porovnať výšku svojho platu, prípadne sa zorientovať na trhu práce z pohľadu mzdových štandardov na vašej pozícii. Tento portál zároveň obsahuje aj sekciu pre zamestnávateľov či personalistov, ktorá pomáha nastavovať férové platy pre nimi obsadzované pozície. 

Ďalším našim produktom je HR nástroj mark, ktorý slúži zamestnávateľom na prehľad vo výberových konaniach. Personalisti si v ňom môžu ľahko manažovať uchádzačov, triediť ich podľa potreby alebo im napríklad hromadne odpisovať. 

Tvorbu zmlúv a pracovnoprávnej dokumentácie potom uľahčuje nástroj tulu, ktorý do šablón dokumentov automaticky vkladá údaje na správne miesta, generuje hotové zmluvy, potvrdenia a dodatky pre zamestnancov. 

Najnovším prírastkom je aplikácia Roster, ktorá slúži firmám v oblasti HORECA – teda hoteliérstvo, gastro a cestovný ruch – ľahko nájsť dostupných nových zamestnancov.

4. Záleží nám na školstve na Slovensku

Okrem známej Profesia.sk je v našej réžii aj portál Edujobs, ktorý umožňuje školám a školským zariadeniam bezplatne inzerovať akékoľvek voľné pracovné pozície. Za zvyšovanie transparentnosti získal tento projekt ocenenie Via Bona Slovakia. 

V tejto oblasti tiež organizujeme Akadémiu pre riaditeľov, v rámci ktorej pomáhame riaditeľom škôl manažérsky rásť. Akadémia spája riaditeľov škôl s odborníkmi z firiem, neziskového sektora aj inovatívnych škôl, aby sme im sprostredkovali vzdelanie v oblasti starostlivosti o ľudské zdroje školy

Našim cieľom bolo vytvoriť riaditeľom škôl platformu, z ktorej môžu svoje školy posúvať vpred, a tým postupne zlepšovať celkovú úroveň školstva na Slovensku. 

5. Kultivujeme trh práce voči zdravotne znevýhodneným uchádzačom

Naše CSR oddelenie (zamerané na spoločenskú zodpovednosť našej firmy) má u nás významné postavenie. Cez viaceré aktivity hľadáme riešenia, vďaka ktorým sa v uvedomelých firmách môžu uplatniť uchádzači so zdravotným znevýhodnením. Cieľom programu So srdcom je zároveň zvyšovať šance týchto ľudí na pracovné uplatnenie všeobecne. 

Zaujímavosťou je, že v našej databáze životopisov, v ktorej firmy hľadajú zamestnancov, poskytujeme životopisy ľudí so zdravotným znevýhodnením zadarmo, aj keď je bežne táto služba spoplatnená. 

 

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook