Blog Profesia.sk
sep
16

Prečo by ste sa mali pochváliť dobrovoľníctvom aj v svojom životopise?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Prečo by ste sa mali pochváliť dobrovoľníctvom aj v svojom životopise?
Ak reagujete na pracovnú pozíciu, o ktorú je veľký záujem, vo finálnom výbere rozhodujú detaily. Jedným z nich môže byť vaše dobrovoľníctvo. Či už ste pracovali ako dobrovoľník vo svojom odbore, alebo mimo neho, smelo to prezraďte vo svojom životopise. Zamestnávateľ to ocení.

Čo vám dobrovoľníctvo dá a nikto nevezme?

Dobrovoľník pracuje bez nároku na mzdu. Jeho odmenou je (ne)obyčajne dobrý pocit a energia z podpory zdravia, dobra či životného prostredia. Okrem formovania charakterových čŕt získava dobrovoľník aj kvalitný tréning zručností, socializáciu a networking.

Ocení zamestnávateľ dobrovoľníctvo v životopise?

V záplave životopisov, ktoré prichádzajú na HR oddelenie, môžete ten svoj odlíšiť. Ako? Dobrovoľníctvom. Vaša konkurencieschopnosť voči ostatným uchádzačom narastie. Ak postúpite do záverečného kola, v ktorom sa bude rozhodovať medzi dvomi poslednými uchádzačmi, môže práve dobrovoľníctvo nakloniť misku váh vo váš prospech.

Dobrovoľníctvo pomôže aj čerstvým absolventom s nulovými pracovnými skúsenosťami. Zamestnávateľ ocení ich snahu pracovať pre „dobro spoločnosti“. Ak plánujete žiť alebo pracovať v zahraničí, dobrovoľníctvo sa tam oceňuje ešte viac.

dobrovolnictvo v zivotopise

Dobrovoľníctvo vs. pracovná stáž

Spoločným znakom týchto dvoch činností je, že stážistovi či dobrovoľníkovi nevzniká nárok na finančnú odmenu. Pracovná stáž sa viaže výlučne k odboru, v ktorom chce stážista v budúcnosti pracovať. Dobrovoľníkom sa však môžete stať aj mimo svoj odbor. Príkladom je elektrikár, ktorý chodí zbierať odpadky k vodným tokom alebo učiteľ, ktorý pomáha zdravotne znevýhodneným ľuďom. Aj keď je vaša dobrovoľnícka činnosť mimo odbor, v ktorom pracujete, odporúčame vám ho uviesť v životopise. Získavate tým u zamestnávateľa ľudské kredity.

Pracovná skúsenosť

Jedným z najväčších benefitov dobrovoľníctva je získanie pracovných skúseností a know-how potrebného pri práci, o ktorú sa uchádzate. Medik, ktorý pomáha chorým v hospici, bude raz lekár. Z dobrovoľníka na letnom festivale môže vyrásť producent alebo event manažér. Ak chodíte ako dobrovoľník každú sobotu ráno venčiť psov do útulku, v budúcnosti ho budete možno riadiť.

Charakter človeka sa formuje v kríze

V čase pandémie koronavírusu bol dopyt do dobrovoľníkoch veľký. Meranie teploty pri vstupoch do nemocníc, nákup potravín seniorom či pomoc pri transporte osôb z rizikových krajín boli činnosti, ktoré ste ako dobrovoľník mohli vykonávať. I keď nesúvisia s vaším odborom, svedčia o vašom charaktere. A zamestnávateľ chce mať v tíme ľudí, ktorí rozumejú spoločenskej zodpovednosti. Ešte váhate, či uviesť dobrovoľníctvo v životopise?

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook