Blog Profesia.sk
nov
14

Ako zvýšiť svoju kvalifikáciu a získať výhodu na trhu práce?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Ako zvýšiť svoju kvalifikáciu a získať výhodu na trhu práce?
Zdokonaľujete sa vo svojej práci? Mali by ste sa. Aj keď to môže znieť ako klišé, nezaspať na vavrínoch a byť stále lepší v tom čo robíte je dobrá cesta ako získať povýšenie, lepší plat či novú prácu.

Nezáleží na tom, či ste automechanik, marketingový špecialista alebo pracujete vo výrobe či zdravotníctve. Svet sa mení a napreduje v každej oblasti. Ak chcete byť úspešní mali by ste s ním držať krok. Vzdelávanie zamestnancov je čoraz dôležitejšie aj pre samotné firmy. Mnohé už pochopili, že je pre nich výhodou, keď ich ľudia napredujú a majú najaktuálnejšie informácie z ich biznisu. Aj preto je vzdelávanie zamestnancov pomerne častý benefit. Prinášame vám tipy na rôzne kanály, ktoré môžete využiť na zvýšenie svojej odbornej kvalifikácie. 

Online kurzy

Čo získam? Online kurzy sú dnes v kurze. Populárne sú najmä preto, lebo ich môžete študovať z pohodlia vlastného domova alebo kdekoľvek sa nachádzate. Pri veľkom množstve poskytovateľov, však dbajte na kvalitu. Hľadajte kurzy, pri ktorých sú recenzie absolventov. Tematicky sú široko zamerané, nájdete naozaj čokoľvek. Tí, ktorí ovládajú anglický jazyk majú výhodu, pretože si môžu vyberať z oveľa väčšieho portfólia.

  • Kurzy môžu byť live, teda zapíšete sa a sledujete v konkrétnom čase (napr. od 17 do 18 hodiny, každú stredu).
  • Tiež ich môžete študovať online, vlastným tempom, tak že sa registrujete a po každom prihlásení pokračujete tam, kde ste prestali.
  • Kurz si tiež môžete stiahnuť a študovať ho offline vlastným tempom.

Koľko ma to bude stáť? Niektoré sú zadarmo, väčšina je ale spoplatnených, pričom cena sa líši od desiatok po stovky eur.

Kde hľadať? Na webových stránkach: Google digitálna garáž, seduo.cz, learn2code.sk, education.sk a mnohých iných.

Školenia a kurzy

Čo získam? Okrem online kurzov sa môžete zúčastniť školení a kurzov aj osobne. Môže ísť o jednodenné školenia alebo dlhšie trvajúce kurzy. Obsah je rôzny od kurzov zvárania po cudzie jazyky a počítačové kurzy. Výhodou je, že sa učíte prakticky a všetko si môžete hneď vyskúšať. Tiež máte priamy kontakt s prednášajúcim ale aj s ostatnými „študentami“. Je tak vytvorený lepší priestor na otázky a diskusiu.

Koľko ma to bude stáť? Ceny kurzov sa pohybujú od desiatok až po stovky eur. Záleží na tom, ako dlho kurz trvá, aká je to oblasť. Môžete sa opýtať nadriadeného na možnosti preplatenia školenia firmou.

Kde hľadať? Informačné tabule na Úradoch práce, na webových stránkach, informovať sa môžete aj u zamestnávateľa.

Konferencie

Čo získam? Konferencie slúžia skôr na to, aby ste si vypočuli reálne skúsenosti a praktiky iných ľudí. Môžete sa dozvedieť nové veci, postupy ale aj získať nový pohľad na vec, ktorej sa venujete dlhšiu dobu.

Koľko ma to bude stáť? Cena za účasť na konferencii sa väčšinou začína na hranici 100 eur a vyššie. Záleží na mieste konania a kvalite spíkrov. Môžete sa však tiež informovať, či napríklad vaša firma nemá voľné lístky, prípadne vás na konferenciu nevyšle.

Kde hľadať? Informácie o jednotlivých konferenciách nájdete na webstránkach alebo na sociálnych sieťach.

Workshopy a meetupy

Čo získam? Workshopy a meetupy sú stretnutia ľudí určitých pracovných oblastí. Stretnutia majú vopred stanovenú tému, ktorej sa budú venovať. Stretnutia prebiehajú formou prednášok, alebo panelových diskusií, okrúhlych stolov. Odborníci ale aj nadšenci sa venujú danej téme, vymieňajú si skúsenosti aj rôzne možnosti postupov či riešenia problémov. Môžete si viac vymieňať vzájomné skúsenosti. Tieto stretnutia sú viac interaktívnejšie a viac sa na nich spolupracuje a networkuje.

Koľko ma to bude stáť? Vstupné na takéto akcie nebýva vysoké, vzhľadom na to, že ide o menšie akcie to môže byť v desiatkach eur.

Kde hľadať? Sociálne siete a online. Niektoré meetupy sa dohadujú a promujú priamo v uzavretých alebo verejných skupinách na sociálnych sieťach. Väčšie a pravidelnejšie akcie majú aj vlastné webstránky, tiež môžete hľadať na všeobecných stránkach ako meetup.com.

Blogy

Čo získam? Rôzne profesijné alebo firemné blogy vám môžu slúžiť ako dobrá studnica vedomostí. Mnohé firmy ale aj jednotlivci vám ponúkajú svoje know-how a návody. Stačí si ich vyhľadať, nájsť a sledovať. V prípade potreby sa tiež môžete spätne vrátiť k požadovanej téme.

Koľko ma to bude stáť? Nič, blogy sú väčšinou k dispozícii zadarmo.

Kde hľadať? Na stránkach firiem alebo jednotlivcov. Môžete sa tiež zahlásiť na odber newslettrov. Zaujímavé informácie nájdete aj v profesijných skupinách na sociálnych sieťach.

 

Šanca pre nezamestnaných

Ak ste nezamestnaní, máte vynikajúcu príležitosť doplniť si svoju kvalifikáciu alebo aj úplne zmeniť svoju pracovnú oblasť. Úrad práce vám ponúka možnosť ako si zvýšiť šance nájsť si prácu, alebo naštartovať vlastný biznis prostredníctvom grantu na rekvalifikačné kurzy. To sa nazýva RE-PAS.

Čo získam? Rekvalifikačné kurzy sú zamerané na rôzne oblasti od kaderníctva, opatrovateľstva, cez účtovníctvo až po grafické a programátorské kurzy. Na konci každého kurzu dostanete certifikát o jeho absolvovaní.

Koľko ma to bude stáť? Nič. Po splnení podmienok, Úrad práce daný kurz uhradí. Hlavnou podmienkou je, aby ste zvolený kurz úspešne ukončili.

Kde hľadať? Úrad práce nevykonáva samotné kurzy. Tie si musíte nájsť sami u akreditovaných firiem, školiacich stredísk a tretích strán.

Ako na to? Musíte byť uchádzačom o zamestnanie evidovaným na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny, ktorý za posledných 5 rokov neabsolvoval cez úrad práce podobný kurz. Ak spĺňate túto podmienku, potom si vyberiete kurz, o ktorý máte záujem. Kontaktujete prevádzkovateľa daného kurzu s tým, že oň máte záujem cez REPAS. Mnohí prevádzkovatelia vám pomôžu s vyplnením potrebných žiadostí. Vyplnenú žiadosť od prevádzkovateľa aj od vás zanesiete na svoj príslušný úrad práce, kde vám do 14 dní dajú vedieť, či vám kurz schvália alebo nie. Schválený kurz po jeho absolvovaní v plnej sume uhradí úrad práce.

 

TIP na záver: Pozorujte, pýtajte sa a skúšajte

Niekedy je tá najjednoduchšia metóda aj najúčinnejšia. V tomto prípade je aj úplne zadarmo. Nebuďte vo svojej práci zahľadení iba na svoju robotu. Pozorujte okolie, ako jednotlivé úlohy plnia kolegovia, ak niečomu nerozumiete alebo vás zaujíma nejaký postup, pýtajte sa. A skúšajte. Iba tak sa naučíte nové veci.

Budeme radi, ak nám dáte vedieť, kde a ako získavate nové zručnosti a vedomosti vy.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

2 komentáre

  1. Pridal: Lukas | 14. apríla 2021 16:07
    Odpovedať

    O nejakych certifikatoch ani zmienka? Kazdy druhy zamestnavatel hlane v IT ich posudzuje asi ako zachodový papier, teda hlavne tie z rychlopecenych kurzov. Ak to bude platit urad prace, tak preco nie?. Ale ak to mam platit sam, tak sa treba zamerat na dlhodobejsie a kvalitne kurzy, co mozu stat aj cez 1000e a rok zivota, tiez navazujucu prax. Ina cesta asi nieje, no teda je – tlacenka

  2. Pridal: Emillkooo | 30. marca 2023 14:08
    Odpovedať

    Online kurzy sú podľa mna dobrá vec na získanie skills. Ale na druhej strane, nie len toto pomôže ale človek musí potom pracovať napríklad aj na svojích vlastných projektoch :) ja som takto začal robiť kurzy od https://www.vita.sk/online-kurzy-marketing-reklama-a-pravo/ a celkom mi to pomohlo pri vlastnom projekte, ktorý som mal… ale len samotn=e kurzy bez nejakej "praxe" sú podla mna uplne zbytočné

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook