Blog Profesia.sk
jan
14

Ako sa po rodičovskej dovolenke najlepšie pripraviť na návrat do práce

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: , ,
Ako sa po rodičovskej dovolenke najlepšie pripraviť na návrat do práce
Návrat do pracovného života po rodičovskej dovolenke či inej kariérnej prestávke vyvoláva neistoty a obavy. U zamestnávateľov sa týkajú kvality pracovného výkonu popri starostlivosti o deti, mamy sa zas obávajú, či sú ich skúsenosti a kvalifikácia pre dnešný trh práce dostatočné a aké podmienky na skĺbenie pracovného a rodinného životu môžu od zamestnávateľa očakávať. Ukážeme vám, ako s týmito obavami pracovať, ako na ne reagovať a pomôžeme vám s prípravou na hladký návrat do pracovného sveta. 

Zrekapitulujte vaše doterajšie kariérne smerovanie a vytvorte si plán

Myšlienky na návrat do práce nie sú záležitosťou posledných týždňov rodičovskej dovolenky. Budú vás sprevádzať v rôznej intenzite po celý čas vašej kariérnej prestávky a postupne sa formovať do ucelenejšej predstavy o tom, kedy, ako a kam sa chcete pracovne zaradiť po skončení plnej starostlivosti o deti.

Nie je nutné sa vrátiť na pôvodnú pozíciu, ak to tak sami necítite. Čas, ktorý získate pracovnou prestávkou, ponúka príležitosť zamyslieť sa nad doterajším kariérnym smerovaním a uvedomiť si, či vám tento smer a zameranie bude vyhovovať aj s ohľadom na nové potreby súvisiace s rodinným životom.

Možno si tiež počas rodičovskej dovolenky uvedomíte vaše ďalšie silné stránky či rozviniete kompetencie, ktoré vám ukážu nové pracovné perspektívy. Ak ste dospeli k záveru, že by bola vhodná kariérna zmena a hľadáte, v akej oblasti či priamo profesii by ste chceli pôsobiť, nebojte sa využiť služby kouča alebo kariérneho poradcu.

Vo chvíli, keď máte v otázkach o kariérnom smerovaní jasnejšie predstavy, je dobré si urobiť plán. Zvažujte, aké možnosti, podmienky ale aj prekážky a riziká vás na ceste za pracovným uplatnením čakajú. Zistite si, ktoré kurzy či školenia potrebujete a naplánujte si ich realizáciu ešte počas rodičovskej dovolenky.

Je pochopiteľné, že pri najmenších deťoch bude času a možností menej a ambicióznejšie projekty pripadajú do úvahy až postupom času. Avšak aj pri malom bábätku je možné občas počúvať podcasty na vami vybrané témy či čítať newslettre zaujímavých firiem a osobností vo vašom odvetví. Udržíte si tak orientáciu v odbore. Množstvo kurzov nájdete aj v online podobe, čo je veľkou výhodou pre rodičov na rodičovskej dovolenke.

Súčasťou plánu je premyslenie organizácie rodinných záležitostí po nástupe do práce. Bude potrebné napr. zabezpečiť vyzdvihovanie detí zo škôlky, odvážanie na krúžky alebo starostlivosť počas prázdnin či chorôb. Ak máte možnosť, je dobré zapojiť do tohto procesu nielen partnera, ale aj širšiu rodinu. Ak túto možnosť nemáte, premyslite si, koho by ste mohli osloviť.

Môže to byť napríklad ochotná susedka, ale aj kamarátka z ihriska, ktorá si rada privyrobí počas rodičovskej za občasné opatrovanie vášho drobca. Takisto sa môžete obrátiť na agentúry alebo portály s ponukami výpomoci. Je dobré mať aspoň rámcové riešenie na čo najviac situácií, ktoré môžu novú rovnováhu medzi pracovným a rodinným životom narušovať. Pomôže vám, ak sa budete mať v tejto dobe na koho naplno spoľahnúť.

Priznajte materskú dovolenku v životopise a dostaňte sa na pohovor

Aktualizácia životopisu (poprípade aj profilu na LinkedIn) je prvým krokom pri hľadaní práce. Odporúčame netajiť materskú a rodičovskú dovolenku, ale prezentovať toto obdobie tým, čo vám prinieslo. Samotná rodičovská rola totiž prináša so sebou rozvoj niektorých kľúčových vlastností, ako je napríklad organizačná zručnosť, schopnosť prioritizovať, multitasking či efektívna a asertívna komunikácia. Nebojte sa to vo vašom profile takto uviesť.

Ak ste sa počas kariérnej pauzy venovali ešte iným činnostiam, zaraďte ich do životopisu tiež. Môže ísť napríklad o dobrovoľnícku prácu v oblasti organizácie podujatí v rodinnom centre alebo pomoc neziskovke s účtovníctvom. Určite tiež pripojte všetky kurzy, ktoré ste si počas rodičovskej dovolenky urobili a doplňte strohé informácie popisom toho, čo ste sa pri nich naučili.

V motivačnom alebo sprievodnom liste môžete bližšie uviesť vašu predstavu spolupráce s ohľadom na potreby vás aj vášho potenciálneho zamestnávateľa. Nastavujete tak hranice vašej možnej spolupráce, ladíte vzájomné očakávania a nepriamo i odpovedáte na otázky ohľadom zabezpečenia starostlivosti o deti.

Úryvok z motivačného listu na pozíciu office manažérky v skrátenom úväzku (reálne výberové konanie s úspešným koncom)

 

Výhodou jasnej komunikácie ohľadom vášho rodinného statusu je aj to, že firmy a zamestnávatelia, ktorí s vami do výberového procesu vstúpia, už dopredu s týmto faktom počítajú. Ponuky, ktoré sa k vám takto dostanú, môžu byť zaujímavejšie tým, že budete už od začiatku spolupracovať s firmami, ktoré v rodičovstve nevnímajú problém ale pridanú hodnotu.

Zaujímavé flexibilné úväzky pre rodičov ponúkajú už dnes niektoré zahraničné spoločnosti. Napríklad returnship programy, tzv. stáže na tri až šesť mesiacov pre profesionálov s perspektívou ponuky trvalého úväzku po skončení programu, alebo job sharing, teda zdieľanie pozície, pri ktorom je pracovná náplň rozdelená medzi dvoch zamestnancov s čiastočným pracovným úväzkom.

Uspejte na pohovore

Dôsledná príprava, včasný príchod a vhodné oblečenie je základom pri akomkoľvek pohovore. Zistite si o firme čo najviac informácií a pripravte sa na najčastejšie otázky. Prichádzajte na pohovor s vierou vo vlastné schopnosti a silné stránky. Majte na pamäti, že ste v rovnocennom, partnerskom vzťahu a v prvom rade presvedčte potenciálneho zamestnávateľa o vašich kompetenciách.

Počítajte však s tým, že firmy majú ešte stále silný blok v oblasti zamestnávania ľudí s kariérnou pauzou v životopise, typicky práve mám po materskej či rodičovskej dovolenke. Namiesto toho, aby ste túto situáciu vnímali ako nespravodlivú či diskriminačnú, pozrite sa na ňu ako na príležitosť.

Ak totiž pochopíte obavy a neistoty na strane zamestnávateľa, môžete na ne adekvátne reagovať. Zmapujte si kritické oblasti, ktoré by mohli v budúcnosti prinášať problémy alebo konflikty. Zamyslite sa, čoho sa firmy pri zamestnávaní mám s malými deťmi najviac boja a prezentujte vaše riešenia ich jazykom.

Komunikujte vaše riešenia tak, aby zamestnávateľ dostal odpovede na svoje obavy a neistoty. Súvisí to aj s pripraveným plánom o organizácii rodinného a pracovného života, o ktorom sme písali vyššie. Zaistíte tak, že zamestnávateľ vie, na čom je a nemusí si sám konštruovať dohady či klásť nevhodné otázky.

Ďalšou z obáv personalistov a firiem celkovo ohľadom ľudí, ktorí vypadli na určitý čas z pracovného procesu je, že takíto ľudia zaostávajú za vývojom technológií, postupov a stratili orientáciu. Je vašou zodpovednosťou zamestnávateľovi dokázať, že ide o dočasnú záležitosť. Zdôraznite, akým kurzom ste sa venovali či aké médiá, podcasty a autority sledujete. Definujte a prezentujte časový rámec a spôsoby, akými sa plánujete dostať do aktuálneho diania vo vašom odbore tak, aby ste mohli vašu pracovnú pozíciu zastávať naplno a kompetitívne s ostatnými kolegami.

Ak potenciálnemu zamestnávateľovi preukážete, že máte jasné predstavy aj plán premyslený do detailov, môžete získať cennú konkurenčnú výhodu. Nebojte sa následne pýtať, ako firma pristupuje k rodičom, aké majú títo zamestnanci podmienky a možnosti vo výkone svojej práce.

Podľa Carol Cohen máte navyše ako rodič objektívne v niektorých životných aspektoch aj mnoho predností v porovnaní s bezdetnými kolegami. V súvislosti so založením rodiny pravdepodobne zažívate stabilnejšie a usadenejšie obdobie, nečakajú vás v blízkej dobe veľké rodinné zmeny či materská dovolenka (tú už máte za sebou), ani veľké cestovanie po svete. Zároveň ste si aktuálne zažili pracovnú prestávku v trvaní mesiacov až rokov, ste mentálne odpočinutí a na váš nový pracovný život sa už do značnej miery aj sami tešíte.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook