Blog Profesia.sk
sep
29

Prečo sa vás na pohovore môžu spýtať aj na úplne bizarné otázky?

Autor: | Kategórie: Hľadanie práce | Značky: ,
Prečo sa vás na pohovore môžu spýtať aj na úplne bizarné otázky?
Netradičné alebo bizarné otázky zaznejú zvyčajne pri výbere zamestnanca na pozíciu, kde sa vyžaduje kreativita, kritické myslenie či analytické schopnosti. Nadriadení sa snažia zistiť, ako rozmýšľate, či viete spontánne reagovať alebo úplne zamrznete. Odpoveď prezradí viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ako by ste reagovali na tieto netradičné otázky vy?

Odchádzate na opustený ostrov. Aké tri veci by ste si na ostrov priniesli a prečo?

HR manažér zisťuje vašu kreativitu a odhaľuje priority, ktoré máte v živote. Ak sa rozhodnete na ostrov vziať nejakú osobu, odhadne vás ako spoločenského tvora a bude predpokladať, že rýchlo zapadnete do pracovného tímu. Netreba to však prehnať. Keď si budete chcieť vziať mamu, otca aj sestru, je vysoká šanca, že vaše rodinné puto je extrémne a nedokážete sa rozhodovať bez svojich blízkych. Odniesli by ste si vodu a zásoby jedla? Ste praktický človek, ktorý vie, že najskôr je potrebné uspokojiť základné fyziologické potreby Maslowovej pyramídy.

V odpovediach záujemcov o prácu sa často opakuje vreckový nôž a notebook alebo mobil. Nôž na prípravu prístrešku, prípravu jedla. Notebook či mobil na prácu či spojenie s rodinou. Je to zvyčajná odpoveď a nič ňou nepokazíte.

Zvedavý kandidát sa zas po položení tejto otázky začne pýtať na doplňujúce informácie. Ako dlho budem na ostrove? Je to ostrov, na ktorom je celý rok slnečno? Žijú na ostrove aj nejaké zvieratá? Vaša neutíchajúca zvedavosť môže byť v obsadzovanej pozícii užitočná.

Akým zvieraťom by ste chceli byť? 

Každý tvor v zvieracej ríše má špecifické vlastnosti. Kedysi o nich písal Ezop, známe sú dodnes. Ak sa pripravujete na pracovný pohovor, zvážte aké zviera vás najlepšie charakterizuje. Vnímate sa ako vták, ktorý slobodne lieta po oblohe? V tom prípade by mal byť súčasťou ponúkanej práce flexibilný pracovný čas. Vďaka nemu nebudete cítiť, že vám váš nadriadený pristrihuje krídelká alebo vás zatvára do klietky.

Silná osobnosť s dostatočným sebavedomím sa môže na pohovore prirovnať ku kráľovi zvierat. Lev je pán zvieracej ríše, no jeho úlohou nie je iba sekírovať podriadených. Na svojich pleciach nesie aj veľkú zodpovednosť.

Pokojne sa môžete cítiť aj ako mravec či včela. Vzrastom nenápadný tvor, ktorý urobí množstvo užitočnej práce za krátky čas. Ak váš šéf hľadá produktívneho tímového hráč, ste správny kandidát.

V lotérii ste vyhrali 1 milión Eur. Čo s nimi urobíte? 

Za touto otázkou sa skrýva snaha dešifrovať motiváciu pre ponúkanú prácu. Ak je vašou jedinou motiváciou pre získanie tejto pozície skvelý plat, ktorý zamestnávateľ ponúka, rýchlo vás odhalia. Správnych odpovedí na výhernú otázku je viacero, nesprávna je iba jedna. „Končím s akoukoľvek prácou a začnem si užívať peniaze“ je odpoveď, ktorá na pohovore nie je vítaná. Odpovedajte skôr tak, že zvážite využiť tieto peniaze na ďalšie vlastné vzdelávanie, ďalší osobnostný rast. Určite spomeňte aj to, že časť peňazí investujete do svojej rodiny. Podporí to ľudskosť vo vašom prejave.

Koľko basketbalových lôpt zmestíte do autobusu?

Vyfučaných? Nafúknutých? Dvojposchodového či bežného autobusu? Presná odpoveď neexistuje. HR manažér alebo váš potenciálny šéf iba sleduje, ako rozmýšľate.

Ak ste dobrí v matematike, vypočítate si objem autobusu a vydelíte ho objemom nafúkanej lopty. Získate odhadovaný počet lôpt v autobuse. Ak ste kreatívni, poviete, že žiadna. Ako dôvod uvediete, že všetky basketbalové lopty dostupné vo vašom meste do autobusu už umiestnili kandidáti, ktorí boli na pohovore pred vami. Len nehovorte neviem. Spadnete do vreca k ostatným nekreatívnym a nerozmýšľajúcim žiadateľom o prácu.

Úprimná odpoveď nadovšetko

Pri netradičných či bizarných otázkach na pracovných pohovoroch neexistuje jedna správna odpoveď. Každá osobnosť je jedinečná a tieto otázky odhaľujú skryté zákutia človeka. Kľúčové je nezavádzať, neklamať a odpovedať vždy úprimne. Každá pracovná pozícia si vyžaduje jedinečné soft skills, ktoré preveria netradičné otázky. HR manažér alebo nadriadená, ktorá vedie pohovor, má silný záujem nájsť najvhodnejšieho kandidáta či kandidátku. Rovnako aj vy by ste si mali byť istí, že svojimi schopnosťami skvele zapadnete na obsadzovanú pozíciu. Iba vtedy získate prácu, ktorá vás bude baviť a napĺňať.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook