Blog Profesia.sk
máj
25

Čo sa dialo vo svete v roku 1997, keď vznikala Profesia.sk?

Autor: | Kategórie: Zaujímavosti | Značky:
Čo sa dialo vo svete v roku 1997, keď vznikala Profesia.sk?
Rok 1997 priniesol viacero dôležitých udalostí, napríklad aj vznik portálu Profesia. Tento rok oslavuje 25. narodeniny. Spomínaný rok bol významným nielen pre Profesiu, ale mnoho sa udialo aj v politickom, kultúrnom či hudobnom svete. Prinášame vám 11 slovenských i svetových (nielen) zaujímavostí z toho roku. Poďte si s nami zaspomínať.

1. Narodil sa Harry Potter a Joanne Rowling sa stala kultovou spisovateľkou

Na konci júna v Londýne vyšiel svetoznámy román Harry Potter a Kameň mudrcov. Išlo o prvý diel z celkovo ôsmich kníh o mladom čarodejníkovi, ktorého sprevádzajú počas štúdia na Rokforte jeho verní kamaráti Ron a Hermiona. Autorkou tohto extra populárneho diela je Joanne Rowling a knihu do sveta vypustilo vydavateľstvo Bloomsbury. Na pulty slovenských kníhkupectiev sa dostala v roku 2000.

2. Kto nemal tamagoči, ten sa nepočítal

V novembri 1997 sa prvýkrát na japonskom trhu objavilo tamagoči. Išlo o zvieratko skryté v elektronickom zariadení, ktoré malo zvyčajne tvar vajíčka s tromi tlačidlami. Dieťa mohlo svoje zvieratko kŕmiť, hladkať, uspávať, hrať sa s ním, zasvecovať mu ráno a zhasínať večer. Význam slova tamagoči nie je známy, no môže ísť o zlúčené slová tamago, čo znamená vajíčko a tomodachi čo znamená priateľ.

3. Keď sa potopí nepotopiteľná loď

V USA mal 19. decembra premiéru dlho očakávaný film Titanic. Ide o jeden z najúspešnejších filmov všetkých čias v hlavných úlohách s Leonardom DiCapriom a Kate Winslet. Titanic je príbeh lásky dvoch ľudí z rôznych spoločenských vrstiev. Ide o jeden z najdrahších filmov v histórii, v tej dobe bol dokonca najdrahší. Jeho rozpočet bol približne 200 000 miliónov USD. 

4. Slovensko sa odkláňalo od Európy

Východne orientovaná politika Vladimíra Mečiara v roku 1997 na Slovensku spôsobila, že naše dvere zostali pred vstupom do Severoatlantickej aliancie zatvorené. Naopak, krajiny Česká republika, Maďarsko i Poľsko získali na summite v Madride oficiálnu pozvánku na vstup do NATO.

5. Vznikli posledné, no sú rovnako vzácne

Národný park Poloniny a Národný park Muránska planina boli 1. októbra 1997 oficiálne uznané za národné parky. Poloniny sa nachádzajú na poľsko-ukrajinských hraniciach v pohorí Bukovských vrchov. Národný park Muránska planina nájdete v Banskobystrickom kraji a skrýva viac ako 250 jaskýň, ktoré nie sú prístupné verejnosti. V roku 2002 sa do zoznamu pripísali aj Národný park Slovenský kras a Národný park Veľká Fatra. Uzatvorili tak skupinu 9 národných parkov na Slovensku s nádhernou faunou a flórou.

6. Dievčatá s nekonečnou energiou

Popredné umiestnenia v rebríčku pop-music patrili v roku 1997 dievčenskej kapele Spice Girls. Išlo o zoskupenie piatich dievčat – Emma, Victoria, Mel-B, Mel-C a Geri. Ich piesne sa raketovou rýchlosťou dostali na prvé miesta nielen európskych, ale i svetových hitparád. Boli vzormi a idolmi mnohých mladých dievčat, ktoré si zakladali malé skupinky. V nich spievali a tancovali na známe songy tejto dievčenskej skupiny ako Wannabe, Stop, Say you´ll be there, Viva Forever, Mama, .. 

7. Úctyhodných 122 rokov

V roku 1997 zomrela jedna z najdlhšie žijúcich osôb na svete, a to Francúzka Jeanne Calment. Dožila sa obdivuhodného veku 122 rokov. Spolu s Misao Okavwa z Japonska či Taliankou Giuseppinou Projettovou patrila k najdlhšie žijúcim ženám na tejto planéte. 

8. Tragická smrť princeznej Diany

Dopravná nehoda britskej princeznej Diany otriasla 31. augusta 1977 celý svetom. V parížskom tuneli narazil do steny automobil, v ktorom sa viezla princezná spolu so svojimi priateľom Dodim Al Fayedom. Stalo sa to krátko po tom, ako vodič Henri Paul stratil kontrolu nad riadením vozidla v snahe vyhnúť sa paparazzi. V krvi vodiča sa našli aj stopy alkoholu a drog. 

9. Klon ovečky Dolly

Škótski vedci vo februári 1997 oznámili úspešné naklonovanie ovce. Dali jej meno Dolly a bola prvým cicavcom, ktorý sa úspešne podarilo naklonovať z dospelej bunky. Tento kontroverzný fakt v genetike rozdelil ľudí na dva tábory. Kým prví z nich tento krok odsudzovali, lebo sa domnievali, že ide o začiatok klonovania ľudí, druhá skupina tento krok uvítala. Predpokladali, že by tieto skúsenosti mohli pomôcť k ďalším lekárskym objavom.

10. Počítač porazil šachového majstra

Počítač Deep Blue z dielne IBM v máji 1997 po prvýkrát porazil šachového majstra Garryho Kasparova. Išlo o kľúčový bod vo vývoji umelej inteligencie. Inžinieri a pozorovatelia ho označili za deň, keď vývoj počítačov začal predbiehať ľudský vývoj. 

11. Odišla zo sveta, no veľa za sebou zanechala

V indickej Kalkate zomrela 5. septembra 1997 nositeľka Nobelovej ceny za mier Matka Tereza. I keď jej celoživotná práca je spájaná prevažne s náboženstvom, je považovaná za symbol obetavosti a pokory. Svoj život obetovala chudobným a hoci sa narodila v Albánsku, takmer celý život prežila v Indii. 

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook