Blog Profesia.sk
sep
10

Absolventi, čo vás čaká v prvej práci po škole?

Autor: | Kategórie: Pracovný život | Značky: ,
Absolventi, čo vás čaká v prvej práci po škole?
Škola je za vami a prišiel čas nastúpiť do prvého reálneho zamestnania s gastrolístkami, zákonnou výmerou dovolenky či benefitmi. Aby bol pre vás prechod do pracovnej dospelosti príjemnejší, ukážeme vám štyri role, cez ktoré si postupne a bez zbytočného stresu v prvom zamestnaní prejdete.

1. Rola pozorovateľa: Zoznámte sa s firmou a nasajte jej atmosféru

Prvé dni v práci od vás nikto nebude očakávať plnenie päťročnice. Zoznámite sa so svojim pracovným miestom, spoznáte kolegov a zorientujete sa napríklad aj v tom, kde sa dá ísť na kávu či obed.

TIP: Pozorujte, akým spôsobom medzi sebou ľudia vo firme komunikujú, čo považujú za dôležité a ako reagujú na vzniknuté komplikácie.

Je lepšie v začiatkoch skôr trpezlivo nasávať procesy aj atmosféru, než to preháňať s iniciatívou. Na tú bude čas neskôr.

Predstavte si, že ste na návšteve u príbuzných, ktorých síce nevídate často, ale záleží vám na tom, aký dojem zanecháte. Necháte sa hostiteľmi previesť po dome a prehodíte pár formálnych či neformálnych viet zabalených do milej a priateľskej atmosféry. Nepôjdete sa však sami obslúžiť do chladničky a nezačnete polemizovať o dizajnovom ladení domácnosti.

Tak ako na návšteve, aj v novom zamestnaní sa budete snažiť najskôr pochopiť „domácu“ atmosféru, firemnú kultúru a spôsob práce na jednotlivých úlohách. Až na základe toho potom dokážete hľadať nielen styčné body komunikácie, ale aj vaše miesto v systéme.

2. Rola učňa: Od pozorovania k pochopeniu a osvojeniu

Budete sa učiť. Veľa učiť. Teóriu zo školy však tentokrát pretavíte do praxe a zúročíte, čo ste odpozorovali počas predchádzajúcej fázy. Dotknete sa množstva vecí, ktoré poznáte len z učebníc a modelových príkladov. Budete vidieť špecialistov vo vašom odbore priamo pri práci a sami si vyskúšate konkrétne úlohy.

V tejto fáze je vašou úlohou naučiť sa spracovávať úlohy tak, aby ste potrebovali čoraz menej rád a podpory. Netreba prepadať panike, ak na začiatku hneď nejde všetko ako po masle, s tým sa počíta. Dôležité je krok po kroku sa zlepšovať a zžívať sa s novými úlohami.

Niektoré firmy pre vás po úvodných papierovačkách zorganizujú aj menšie školenie, alebo tzv. „skill transfer“, kde vám jednoducho a v základných bodoch vysvetlia, ako sa popasujete s prvými úlohami. Iní zas možno zvolia cestu časovo ohraničeného úvodného mentoringu, v rámci ktorého s vami vašu prácu konzultuje vopred určený kolega alebo nadriadený.

A v prípade, keď žiadne školenie ani mentor nie je k dispozícii, nevešajte hlavu. Na mnohé vaše otázky už totiž určite niekto niekde odpovedal. Niekedy ich nájdete v internej znalostnej databáze, inokedy postačí aj dôslednejšie googlenie.

Až v momente, keď ste na odpoveď nenarazili, požiadajte o pomoc. Nezaťažíte tak kolegov nadmieru banálnymi otázkami. Zároveň ukážete proaktívny prístup a podložíte ho čiastkovými zisteniami, na ktoré ste pri pátraní po odpovedi narazili. V tejto fáze je na rade práve iniciatíva, ktorú sme v predchádzajúcej etape brzdili.

3. Rola skúšajúceho: Otestujte si vzájomnú spoluprácu

Skúšobná doba slúži nielen zamestnávateľovi, ale aj vám. Môžete si na vlastnej koži zistiť, či vám náplň práce sadla, ako funguje ústretová chémia s kolegami a ako reálne vyzerá váš pracovný deň. Štandardná skúšobná doba trvá tri mesiace. To je ideálny čas na to, aby ste sa zorientovali a získali viac menej stabilný pocit, či toto je pre vás to pravé.

Pokiaľ sa v práci cítite dobre, plnenie úloh vám postupne ide a cítite, že toto je firma, v ktorej chcete rásť, nie je dôvod na pochybnosti. Zamestnávateľ si takýto váš prístup i prácu, samozrejme, tiež všíma a ak nie ste typ, ktorý by vyvolával zbytočné konflikty či chodil neskoro do práce, nemáte sa čoho obávať.

Je pochopiteľné, že chcete ako absolvent v prvom zamestnaní obstáť a udržať si miesto čo najdlhšie. Ak vám však na vzájomnej spolupráci opakovane niečo nesedí alebo sa dokonca náplň práce od inzerovanej vo výraznej miere líši nie práve v súlade s vašimi predstavami, poobzerajte sa po niečom vhodnejšom a nebojte sa skončiť už počas skúšobnej doby. K ukončeniu pracovného pomeru dôjde v priebehu pár dní, nezriedka zo dňa na deň. Do nového hľadania práce pôjdete vybavení cennou skúsenosťou a lepšie vybrúsenou predstavou o ďalšom smerovaní.

4. Rola zamestnanca a kolegu: Staňte sa členom tímu

Skúšobná doba skončila a prvá náročná etapa vašej pracovnej kariéry je za vami. V týchto chvíľach sa už orientujete v budove, jednotlivých oddeleniach aj pozičnej hierarchii. Kolegov poznáte podľa mena aj podľa obľúbeného obedového menu, pracujete na úlohách so stále nižšou potrebou supervízie a vaša pracovná identita prirástla k značke vášho zamestnávateľa. Skrátka, ste jeden z nich. A cítite, že je to tak dobre.

Ponuka absolventských príležitostí je bohatá a rôznorodá a vy sami v tejto roli máte niekoľko výhod oproti skúsenejším uchádzačom. Vstupujete na trh ako takmer čistý list a nenesiete si nevyhovujúce návyky z iných zamestnaní. Navyše máte energiu a chuť do nových projektov. Zamestnávatelia pri ponukách práce pre absolventov počítajú s tým, že si z nich vedia vychovať takých pracovníkov, s ktorými budú spokojní.

TIP: Ak ste svoju prvú prácu ešte nenašli, hľadajte ju na Profesii. Nezabudnite v rozšírenom vyhľadávaní zaškrtnúť možnosť Hľadať len ponuky vhodné pre absolventa, pôjde vám to jednoduchšie.

gemzova-fake-user
Elena Gemzová
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
S nadšením píše dlhé články z oblasti personalistiky aj práva. Doma je v témach motivácie, realizácie vlastného potenciálu a zladenia priorít pracovného a mimopracovného života. Hlavu čistí behom a baterky dobíja diskusiami s priateľmi.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook