Blog Profesia.sk
jan
12

Aké sú (ne)výhody štúdia a práce v zahraničí?

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Aké sú (ne)výhody štúdia a práce v zahraničí?
Ísť preč či ostať doma? Ekonomická Univerzita v Bratislave alebo Hanze University v Holandsku? Mladí stojaci na prahu svojej dospelosti čelia mnohým rozhodnutiam. Jedno z najväčších a najnáročnejších krokov je voľba štúdia či práce v zahraničí. Je to výzva, ktorá prináša výhody i nevýhody. Vieme s určitosťou, ktoré prevažujú.

Čo dobré sa vám stane? 

Je toho nepochybne veľa. Nové vzťahy a otestovanie si vlastnej samostatnosti je len začiatok. Budete hodení vo vody. A napriek tomu, že ste odvážni, sebavedomí a zmaturovali ste z cudzieho jazyka na výbornú, potrápite sa. Nie však zbytočne.

Kultúrna rozmanitosť upevní vašu toleranciu

Štúdium v zahraničí otvára dvere do sveta kultúrnej rozmanitosti. Stretnutia s novými ľuďmi rôznych národností a názorov vám zmenia pohľad na svet. Zažijete nové tradície, nové zvyky. Táto skúsenosť rozšíri hranicu vašej tolerancie a otvorí myseľ. A v dnešnej globalizovanej spoločnosti je tolerancia nesmerne cennou vlastnosťou.

Príležitosť na profesionálny rast

Absolventovi štúdia v zahraničí sa otvárajú dvere k širokej škále profesionálnych príležitostí. Mladí študenti majú šancu spolupracovať s medzinárodnými tímami a získavať skúsenosti. Ak sa počas štúdia osvedčí ich šikovnosť, typická slovenská usilovnosť a pracovitosť, je veľká šanca, že nájdu dobré uplatnenie ihneď po ukončení štúdia. A to práve vďaka úzkemu prepojeniu globálnych firiem so zahraničnými univerzitami.

Bez mama hotela

Život v cudzej krajine vyžaduje od študentov samostatnosť, nezávislosť a sebareflexiu. Ďaleko od mama hotela si musia sami oprať, navariť i upratať. Prispôsobujú sa novým situáciám. To ich zocelí, naučí plánovať, organizovať a spoliehať sa samých na seba.

S čím sa potrápite? 

Štúdium v zahraničí nie je pre každého. Pod nohy pohádže mladým pár polienok, nastanú rôzne problémy. Keď ich preskáčete, odmena vás neminie. Popasujte sa s týmito nástrahami zahraničného štúdia?

Kultúrny šok

Ťažko si zvykáte na nové podmienky a kolektív? Prechod do nového kultúrneho prostredia môže byť pre vás náročný. Potrebujete priestor i čas, aby ste sa zladili s temperamentnými Talianmi, introvertnými Fínmi či rezervovanými Švajčiarmi. Ešte väčšie kultúrne šoky zažijete, keď sa rozhodnete študovať mimo Európy. Sebavedomí Američania či pracovití Japonci majú iné kultúrne návyky a tradície. Je potrebné ich prejavy dôkladne vnímať a rešpektovať.

Money, money, money

Ak chcete mať titul zo zahraničnej vysokej školy, pripravte si väčší obnos peňazí. V prípade, že vám rodičia vedia vykryť iba časť nákladov, zvyšok dokážete pokryť štipendiami, grantami či študentskými pôžičkami. Náklady spojené s bývaním a stravou sú v zahraničí vyššie ako u nás. Nie je teda vôbec výnimočné, že šikovní študenti popri štúdiu na zahraničnej univerzite aj pracujú. Nápomocná je európska organizácia Erazmus+, ktorá podporuje mobilitu študentov a mladých profesionálov.

Odlet z hniezda

Oddelenie od rodiny a priateľov môže byť emocionálne náročné. Silné rodinné a kamarátske väzby z domova môžu v cudzine vo vás vyvolať psychickú nepohodu a smútok. Zároveň však vzdialenosť a odlúčenie na pár mesiacov či rokov preveria silu týchto vzťahov. A v novej krajine medzitým získate nové priateľstvá.

Nezabudnite, odkiaľ ste prišli 

A čo po skončení štúdia? Ostať pracovať v zahraničí dlhodobo alebo sa vrátiť späť domov? Mladí ľudia by nemali zabúdať na dôležitosť návratu do svojej rodnej krajiny po získaní skúseností v zahraničí. Návrat šikovných ľudí, ktorí sú plní vedomostí a potrebných schopnosťami, prispeje k rozvoju našej krajiny. Investovanie nadobudnutých skúseností do rozvoja miestneho hospodárstva, vzdelávania alebo spoločenských iniciatív môže byť spúšťačom pozitívnych zmien. To by mala byť hlavná motivácia návratu. Pevne veríme, že je dostatočná.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook