Blog Profesia.sk
júl
26

Ako poraziť prokrastináciu a hľadať prácu efektívne

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj | Značky: ,
Ako poraziť prokrastináciu a hľadať prácu efektívne
Ste motivovaní, hľadáte si novú prácu, prezeráte si pracovné ponuky a zrazu zistíte, že ubehli hodiny a vy ste neposlali ani jednu žiadosť o zamestnanie. Gratulujeme, aj vy patríte medzi ľudí, ktorých postihla prokrastinácia. Pripravili sme pre vás pár tipov, ako ju poraziť a byť pri hľadaní práce efektívni.

Prokrastinácia je chorobné odkladanie vecí na neskôr a častý jav, s ktorým sa stretávame, keď nás čakajú dôležité úlohy. Podvedome odkladáme tieto úlohy na neskôr a nahrádzame ich inými. Napríklad: „idem si aktualizovať životopis, predtým ale ešte upracem, skontrolujem dieťaťu úlohy, prečítam si články, ako si pripraviť životopis,…“. A nakoniec sa k hlavnej úlohe ani nedostanete.

Ako sa vymaniť zo začarovaného kruhu odkladania hľadania práce na neskôr? Prinášame pár tipov, ako menej blúdiť po internetových stránkach a posielať viac životopisov.

Stanovte si menšie ciele

Veľké ciele sú často nesplniteľné naraz. Napríklad, keď si poviete, že „dnes budem celý deň posielať životopisy“ už na začiatku viete, že je to nemožné. A keď podvedome viete, že úlohu nesplníte, môžete si nájsť iné aktivity, ktoré zvládnete ako napríklad upratovať, sledovať počasie alebo ísť si zabehať. Preto si stanovte menšie konkrétne ciele. Napríklad: „dnes nájdem dve vyhovujúce ponuky, na ktoré pošlem životopis. Zajtra si pripravím motivačný list“.

Motivujte sa

Nová práca je silná motivácia na to, aby ste nestrácali čas a venovali sa jej hľadaniu. Na druhej strane je to aj neistý cieľ a nikdy neviete, či sa vám na zaslaný životopis niekto ozve späť. Preto sa motivujte menšími odmenami. Povedzte si, že za každý zaslaný životopis si môžete oddýchnuť, ísť na prechádzku alebo pozrieť film.

Na vhodnú ponuku reagujte ihneď

Ak nájdete pracovnú ponuku, ktorá vás zaujala a spĺňate požiadavky, reagujte ihneď. Aktualizujte si životopis, pracujte na prílohách, ak sa vyžadujú, a odošlite životopis. Nečakajte, že nájdete lepšiu ponuku a neprezerajte si iné, to môžete urobiť aj potom. Ďalším dôvodom je, že personalisti môžu ponuku kedykoľvek stiahnuť a vy tak môžete prísť o možnosť reagovať na ňu.

Odmerajte si čas

Zistite, ako dlho vám trvá aktualizovať životopis podľa pracovnej ponuky, napísať si motivačný list, napísať sprievodný list. Vedieť koľko času vám zaberie príprava a odoslanie reakcie na pracovnú ponuku vám pomôže pri stanovovaní si cieľov a plánovaní si času na hľadanie práce do denných aktivít.

Odložte telefón, alebo vypnite notifikácie

Či chceme, či nie telefóny nás vedia veľmi rýchlo a jednoducho vyrušiť z koncentrácie. Prieskumy hovoria, že priemerne kontrolujeme telefón takmer dva krát za hodinu. V Británii si telefón ľudia odomykajú 28 krát denne a Američania každých 12 minút. Zamyslite sa, koľko času ušetríte, keď si počas aktívneho hľadania práce nebudete chatovať a pozerať novinky na sociálnych sieťach.

Využite dostupné technológie

Niekedy máme tie najlepšie úmysly, no sila vôle nie je dostatočná.  Blokujte si obsah, ktorý podporuje vašu prokrastináciu. Webové prehliadače poskytujú mnoho bezplatných doplnkov, ktoré vám na určitý čas zablokujú prístup na stránky, ktoré by mohli odkláňať vašu pozornosť.

Používajte konto Profesie

V konte Profesie si môžete vytvoriť a uložiť životopis, ktorý si následne viete aj jednoducho upravovať a reagovať ním na ponuky. Navyše sa vám všetky vaše reakcie uložia na jednom mieste a budete mať o nich prehľad. Tiež si môžete uložiť zaujímavé pracovné ponuky, a keď sa bude blížiť dátum ich ukončenia, dostanete o tom informáciu, aby ste vedeli, že máte reagovať ešte v daný deň.

V Ezopovej bájke o prchkom zajacovi a pomalej, ale istej korytnačke, nakoniec ako prvá príde do cieľa korytnačka. Ponaučenie z toho platí aj pri hľadaní novej práce. Ak si ju budete hľadať dôkladne a systematicky, dosiahnete svoj cieľ. Máte vlastné tipy na to, ako byť efektívni a vyhnúť sa tzv. žrútom času? Podeľte sa o ne s nami.

belanova@profesia.sk
Lucia Belanová
Copywriter
Profesia spol. s r.o.
Venuje sa oblastiam ako PR a komunikácia, no jej najväčšou vášňou je písanie textov na tie najrozličnejšie témy. Oddychuje pri filmoch a seriáloch. Keď si potrebuje vyvetrať hlavu, rada sa túla uličkami miest, alebo chodníčkami v horách.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook