Blog Profesia.sk
okt
15

Ako si zlepšiť najžiadanejšie mäkké zručnosti budúcnosti? Poradíme vám

Autor: | Kategórie: Motivácia a rozvoj, Pracovný život | Značky: ,
Ako si zlepšiť najžiadanejšie mäkké zručnosti budúcnosti? Poradíme vám
Je skvelé, že máte vyštudovanú vysokú školu, strávili ste pár semestrov v zahraničí a ovládate plynule dva cudzie jazyky. Vaše tvrdé zručnosti sú na vynikajúcej úrovni. Ako ste na tom s tými mäkkými? Podľa viacerých štúdii sú práve soft skills to, čo vás odlíši od vašich konkurentov na trhu práce. Tie najdôležitejšie sú kreativita, time manažment a prezentačné zručnosti. Viete, ako ich zlepšiť?

Kreativita je vašou každodennou súčasťou

Akým spôsobom pokrájate chlieb do desiatového boxu svojho syna, akú netradičnú cestu si zvolíte do práce, ako zabalíte váš nový produkt, ako opravíte nefunkčný sušiak na bielizeň…

Kreativita je prítomná v každej oblasti nášho života, nielen v tej pracovnej. Ak si ju nepošliapeme, bude našou súčasťou celý život.

Odborníci prinášajú viaceré definície kreativity z pohľadu psychológie, marketingu či neurológie. Možno ju však jednoducho popísať ako vyriešenie bežnej veci netradičným spôsobom. Veľmi trefnú definíciu kreativity uvádza na portáli Tvorsi svetový marketér Rasťo Michalík: Kreativita nie je schopnosť maľovať, ale schopnosť meniť nemožné na možné, problémy na riešenia a predstavy na realitu. Ako kreativitu rozvíjať a udržiavať?

1. Doprajte si pravidelný tréning kreativity

Podobne ako svaly, aj kreativita potrebuje pravidelný tréning. Skúste denne venovať aspoň 15 minút tvorivým činnostiam, ako je kreslenie, písanie alebo hra na hudobný nástroj.

Pokojne aj tvorbe výrobkov z dreva, zapletaniu macramé, vystrihovaniu obrázkov či skladaniu origami. Môže to by čokoľvek. Dôležitá je pravidelnosť.

2. Brainstorming a mind mapping

Tieto techniky využívajú manažéri pri vedení nielen marketingových tímov. Pri brainstormingu skupina ľudí v jednej miestnosti sype nápady, otázky či pripomienky k určitej téme. Podstatné je nezastavovať prúd myšlienok jednotlivca či kolektívu.

To, čo napadne vášmu kolegovi môže byť spúšťačom pre váš nápad. Pri brainstormingu platí základné pravidlo, a to, že žiaden vyslovený nápad nie je hlúpy, trápny či nedostatočný.

Inou technikou je mind mapping, resp. myšlienkové mapy. Na čistý papier sa graficky a farbene usporadúvajú nápady a kľúčové slová, ktoré v tíme alebo u jednotlivca zaznejú. Ide o zhmotnenie a usporiadanie kreatívnych myšlienok. Myšlienkové mapy možno použiť na plánovanie, riešenie problémov alebo učenie v pracovnom i osobnom živote.

3. Hľadajte inšpiráciu v bežnom živote

Je malá šanca, že po niekoľkohodinovom sedení na stoličke a pozeraní do monitora vám v hlave skrsne kreatívna myšlienka. Pre budovanie a zlepšovanie kreativity je potrebné skúmať svet okolo vás. Čítajte knihy, sledujte filmy, cestujte a spoznávajte nové kultúry. Nové zážitky a informácie budú inšpiráciou k originálnym nápadom.

Buďte pánmi svojho času

Efektívne riadenie času je nevyhnutné pre dosiahnutie úspechu v akejkoľvek pracovnej oblasti. Nezáleží pritom, či pracujete ako skladník, administratívny pracovník či lekár. Riadenie času vrátene nastavenia priorít a plánovania je oprávnene jednou z najžiadanejších mäkkých zručností. Popracujte na nej.

1. Priority najskôr, potom všetko ostatné

Plánovanie pracovného dňa je potrebné a umožňuje vám predchádzať vyhoreniu. Nemenej dôležité je stanovenie si priorít. Odporúčame začínať s najdôležitejšími a často aj najťažšími úlohami skoro ráno. Vtedy máte dostatok energie a celý deň pred sebou. Neviete rozlíšiť naliehavé a dôležité úlohy? Pomôžte si Eisenhowerovou maticou.

2. Moderné technológie alebo papierový diár?

Existuje množstvo aplikácií a nástrojov na plánovanie a riadenie času. Napríklad Trello, Asana či Todoist. Tieto nástroje vám pomôžu organizovať vaše úlohy a sledovať pokrok. Ak ste fanúšikom papierových diárov, využívajte tie. Je to skvelý pocit preškrtnúť hotovú úlohu.

3. Jednoduché pravidlo 2 minút

Ak úloha zaberie menej ako 2 minúty, urobte ju okamžite. Toto pravidlo vám pomôže predísť hromadeniu malých úloh, ktoré narúšajú váš pracovný rytmus.

Prezentačné zručnosti bez tréningu nezlepšíte

Prezentačné zručnosti sú nevyhnutné nielen pre manažérov a lídrov, ale pre každého, kto chce úspešne komunikovať svoje myšlienky. Niektorí majú prezentačnú zručnosť viac v krvi, pre iných je predstúpenie pred publikum a prezentovanie čohokoľvek veľká výzva. Ako túto mäkkú zručnosť vycibriť?

1. Príprava robí majstra

Dobre pripravená prezentácia je nevyhnutý základ. Vypracujte si jasnú štruktúru, ktorá bude obsahovať úvod, jadro a záver. Ak sa vám podarí publikum zaujať humorom či zaujímavosťou hneď na začiatku, máte vyhrané. Získate ich pozornosť a adresnejšie odprezentujete svoje myšlienky.

2. Zrkadlo či priateľa neoklamete

Cvičte svoje vystúpenie pred zrkadlom, pripravte prednášku priateľom alebo nahrajte si svoje prezentácie a analyzujte ich. Sledujte svoj výraz tváre, reč tela a hlasový prejav. Identifikujte tak nedostatky v prejave, na ktorých môžete postupne pracovať.

3. Zapojte publikum

Zapojte publikum do vlastnej prezentácie. Položte otázky, využívajte vizuálne pomôcky a priblížte im tému pomocou príbehov a príkladov. Ich interakcia bude vodou na mlyn vašich prezentačných zručností.

fabrici-fake-user
Zuzana Fabrici
Copywriterka
Profesia spol. s r.o.
Marketingu sa venuje niekoľko rokov, najviac ju však ťahá k písaniu. Energiu si dobíja pri športe, zaspáva pri (ne)dobrej knihe. Miluje žltú farbu, vôňu lesa a pyžamové rána.
Všetky články autora

Pridať komentár

Have your say!

správa *

meno *

e-mail *

Hľadať

Najčítanejšie za mesiac

Kategórie

Facebook